Revija Joker - Tipke v jeseni

ČLANKI
stranka » članki » testisi » Tipke v jeseni
Tipke v jeseni
...
Vikend v oktobru, zunaj je mraz, Aggressor s tipkovni­cami krajša si čas.

Letošnja jesenska kolekcija igralskih tastatur prinaša še eno sorto novodobnih gamerskih tipkars­kih mehanizmov, Metadotov alpha-zulu. Proizvajalci pa se vsaj pri nekaterih modelih vračajo h klasičnim Cherryjevim, katerim so zaradi slabe dobave vse bolj obra­čali hrbet. Očitno imajo tak sloves, da brez njih ne gre. Tako bo do konca leta, ko dobimo Razerjevo ornato s spojem membrane in mehanizma, čemur pravijo 'mecha-membrane'. Res. Do tedaj je tule nekaj novosti. Med njimi to pot ni skrajšank TKL in vse so še vedno na špagi.

Division zero X40
Division zero je gamerska znamka podjetja Metadot, ki je doslej poziralo z razvpitimi das keyboardi za zaprisežene strojepisce. Tamkaj so se otepali ledic in makrov, kar špilavskim prstohitrecem ni bilo všeč, X40 pa tega prob­lema nima več. Od prednikov iz firme pobere aluminijasto vrhnjo ploščo, kar tipkovnici podeli trdnost in masivnost. Frajersko je pobarvana in jo je moč zamenjati z drugimi vzorci ter oblikami! Utilitarne uporabnike bo bolj zanimalo, da so na vrhnji strani luknje za USB, slušalke in mikrofon. Ni pa namenskih medijskih tipk, katerih ukazi so pospravljeni v kombinacije. Po drugi strani ima na levi stolpec s peterico makro pritiskal, ki jih lahko za silo nastavljaš že brez gonilnika, dočim za več profilov potrebuješ softver. Ta je zgleden, mu pa še manjka naprednosti, kot je določanje ča­sov­nih intervalov med pritiski. Stikala so nove Metadotove vrste alpha-zulu, v inačici z in brez povratnega odziva, torej ustrezni Cherryjevim brown in red. Kot pri romerjih-G in Razerjevih zamislih v nadaljevanju gre za igrals­ke mehanizme s krajšim hodom, tako da so primerljivi s konkurenco. Knofi so osvetljeni z rdečo svetlobo, ki ji moreš nastavljati jakost, brez učinkov. X40 je zgledna članica igralskega repertoarja in v redu prvi poskus, še posebno pa je privlačna zaradi pri nas ta hip precej nizke cene dobrih 140 evrov. Hop po njej.


Logitech G610 in G810
G610 in G810 sta v nasprotju z mnogimi kičastimi sestrami elegantno zadržane oblike. Nekaj dodatka imata na zgornji strani, kjer počivajo medijski knofki in valjasti vijak za glasnost. Njuno ohišje je iz trde plastike in robustno na otip, saj se napravi ne zvijata. Ni pa izhodov za USB ali zvok. Glede na prejšnje logije takisto opaziš manko dodatnih makroknofov, kajti to nalogo so na novinkah za­upali devetim funkcijskim tipkam v vrhnji vrstici.

Razlikujeta se v dvojem. Na pogled opaziš mavrično osvetljenost pri G810, dočim ima G610 enobarvno belo. Ledice so pod vsako tipko, kar omogoča vrsto vzorčastih učinkov, od 'dihanja' dalje. Osvetlitev in makre vnašaš v znanem Logitechovem programskem vmesniku, ki je pregleden in močan hkrati. Manj opazna razlika je v stikalih, saj so za G810 uporabili lastni patent romer-G, dočim so v drugo vgrajeni cherryji, in sicer vrste brown ali red. Stikala romer-G imajo glede na češnjasta malo krajši hod, kar naj bi bilo bolje za igranje, a v praksi so si primerljiva in se vsa dobro obnesejo tako pri igri kot tipkanju. 
G810 stane nemajhnih 200 evrov in čeprav je solidna, v petič­nej­šem cenovnem rangu ne izstopa. G610 je štirideset evrov cenejša, kar jo napravi privlačnejšo. Po predolgem času je to spet ena simpatična Logitechova tipkovnica, ki jo lahko priporočim. Le podlogo za dlani bi lahko dodali poleg, kot ob starejše.


Logitech G213 prodigy
G213 z obtesanim ohišjem oblikovno sledi novim zamislim firme in ima vgrajen naslon za dlani. Žal je ogrodje manj trdno kot pri dvojcu sorodnic spodaj in se upogiba, pa tudi knof za jakost zvoka je pritiskalni. Makroukazi so v funkcijski vrstici in osvetlitev je mnogobarvna, z vsemi učinki vred. Toda kljub temu tipkulja sodi v serijo dostopnejših izdelkov prodigy in košta 'zgolj' 90 evrov. Razlog je v membranskih tipkah, kar v navezi s ceno G213 pošteno spod­nese. Če nameravaš za tastaturo odšteti stotaka, raje pljuni dvajset evrov več in vzemi mehanski model. Ti bodo prsti večno hvaležni. Če nisi pri denarju, pa membransko dobiš za manj novcev. Tole ni ne tič, ne miš.


Razer black­widow X chroma 
Blackwidovi so Razerjeva serija premijskih tipkovnic, ki zdaj podvaja število. X-i so namreč najnovejši izdelki z odstranjenim vrh­njim plastičnim delom, tako da vlogo pokrova prevzame glavna kovinska oporna plošča. Tip­ke so tako brez stranskega ogrodja, kar olajša čiščenje, hkrati pa so pritiskala ranljivejša za udarce, zato moraš biti pri prenašanju pazljiv. Tastatura je res prelestna in čudno, da ni Razer tega storil že prej. Druga lastnost nove črne vdove je odsotnost stolpca z makroknofi, a ker imajo razerke itak programabilne vse gumbe, to ni večji korak nazaj. Bolj me moti, da je pri mehanizmih tipk na voljo zgolj Razer green, ker gre za glasne klikotavke, do­čim so pri starejši pajkulji na voljo tišje, orange. V drugih elementih gre za poznano blackwidow: kvalitetno tipkovnico, kjer naziv chroma označuje mavrično osvetlitev. Jako privlačna reč, le zasoljena. Za zahtevanih nekaj pod 200 evrov bi si želel še kakšnega bonbona, na primer izhodov ali podloge za dlani.

Tipke v jeseni objavljeno: Joker 279
oktober 2016