Revija Joker - Samsung fit 2

ČLANKI
stranka » članki » testisi » Samsung fit 2
Samsung fit 2
...
LordFebo

Gibanje ni več samoumevno, marveč mora biti spodbujano. Nekatere do tega pripravijo Pokemoni, druge motivirajo fitnes zapestnice. Te štejejo korake, spremljajo gibanje, opominjajo na nepremič­­nost, motrijo spanec in vse to beležijo v dnevnike. Za razliko od večjih pametnih ur so te zapestnice tanjše, vodoodporne in zaradi preprostega zaslona mnogo cenejše. Obstaja pa tudi kakšen vmesni model, ki hoče združiti službo tako športnega pripomočka kot fensi telefoničnega podaljška. Tak je Samsungov fit, katerega nadgrajena inačica je rav­no prišla v trgovine. Glav­ni dodatek napram prvemu rodu je GPS-sprejemnik, kar pomeni, da tekaču s sabo ni več treba vlačiti telefona. Fit 2 tako zabeleži vse: korake, zemljevidno traso, utrip srca in zaradi barometra po novem še vzpon. Vse to lično sestavi v aplikacijo S Health, kamor je mogoče dodatno vna­ša­ti kozarce vode, skodelice kofeta, težo …

Troje barv fita 2. A četudi se onegaj sili biti pripomoček za 24/7, je za kaj takega precej cenenega videza. Displej je že sijoč, gumijast pašček pa ne.

Sliši se čudovito in do neke mere se priprava izkaže za nucniško. Igrifikacijsko nabiranje kvote korakov in po novem šteng je stimulativno ... Zapestnica zavib­rira, če se v pisarni zasediš ... Utrip meri neprestano ... Potek in dolžina pretečene poti sta interesantna in informativna podatka. ... Ravno tako je zanimiv jutranji graf trdnega in lahnega spanca ... Vdelan je pomnilnik za glasbo za navezo z modrozobo slušalko ... Z uro je moč najti založen telefon ... Za nameček se na zapestju pojavijo notifikacije izbranih programov. Na nekatere se je možno celo odzvati, recimo z lajkom, smeškom ali predpriprav­ljenimi sporočili. Ob vsem tem je zapestnica opremljena z ukrivljenim AMOLED-displejem in je čofotanju prijazna. Poleg spanjemerstva, GPSa in glasbene shrambe fit 2 prinaša še par nadgradenj predhodnika. Zaradi rahlo širšega zaslona je vmesnik pokončen, ne več rokozvijajoče vodoraven. Po novem spremljanje teka, kolesarjenja in veslanja štarta avtomatično, možno je vnesti več sort vadbe ter beleženi so tudi trebušnjaki in počepi. In naposled deluje z vsemi androidnimi mobilniki.
Kot fizkulturniku in ljubitelju tehnologij bi mi morala biti zadeva torej pisana na zapestje. A popoln onegaj še zdaleč ni. Za tek je v resnici slaba izbira. Prva zamera je nepripravnost displeja za namen. Barvita steklena krivulja je fina za afnanje, toda na sončni svetlobi tehnologija OLED uporabnosti naredi medvedjo uslugo. Svetilnost je prenizka in odbojnost previsoka, zato je sredi dneva razločnost otežena. Vse se blešči in če tečem pod drevesi, vidim na zas­lo­­nu samo krošnje. Dodatno zmotijo neprilagodljivi vadbeni infozasloni. Njihov videz je slab in ni variante, da bi sočasno stregli s časom in pretečeno razdaljo. Med maratonom moraš za pregled informa­cij s prešvicanim prstom ciljati in dregati ekran­ček. Moti nadalje, da se tekom vadbe zaslon izklap­lja, prižig s premikom roke pa ne deluje vedno. To ni pikolovstvo, marveč gre za moteče elemente. Fit 2 v tekaški praksi močno zaostaja za namenskimi športnimi kronometri od Nika in Garmina, ki imajo monokromatske, toda jasne in nastavljive displeje ter dvoje velikih gumbov za posredovanje.

Čeprav fit 2 kaže večino beležk, je pravo mesto za njih S Health na telefonu. Na levi je nezaslišano zgre­šen zemljevid teka, desno pa grafikon spanja.

Precejšnje razočaranje je takisto geolokacijskost, ki deluje neverjetno slabo. Signal pridobiva dolgo ča­sa, še hujša pa je nenatančnost. Ura pod milim nebom redno izgublja signal in posledično seka ovinke, medtem ko se ji je nekajkrat čisto zbledlo in sem dobil docela nepravilen potek. Tako zanič tovrstne izkušnje še nisem imel. Prav tako grajam oglaše­va­no samodejno beleženje treninga, na katerega se ne gre zanašati, saj največkrat ne deluje. Če greš gonit pedala ali noge, je trenerja vsekakor dobro zagnati ročno. Na žalost v vadbenem načinu manjkajo kakršnikoli programi in izzivi. Niti proti lastnim rezultatom se ne moreš pomeriti. Spisek neumnosti se še nadaljuje. Hardverska knofa sta majhna in gumijasta nalik cenim uram iz praška … Vmesnik je pomanjk­ljiv … Ni koristnega opominjanja za vodo … Preden prične zaznavati trebušnjake in izpadne korake, si že zaključil serijo ali pa te je minilo ukvarjanje s tehnologijo ... Sredi teka se spomni deliti s tabo obves­tilo o spancu ...
Samsungovi inženirji svojih izdelkov več kot očitno ne uporabljajo na človeški način, zato neprestano delajo felerje. Recimo da med športanjem dobivaš neke informacije v zeleni, za piksel debeli tipografiji, za katere razbranje se moraš ustaviti in iz žepa po­tegniti lupo. Kdorkoli gre s fitom 2 na rundo teka, bo takoj opazil vse izpričane pomanjkljivosti. Ostale telefonične funkcije teh minusov ne morejo omiliti. Saj je fino, da imaš pri roki SMS, Skypovo sporočilo ali zgrešen klic, četudi je fon drugod v stanovanju. Ampak onkraj tega zapestnica itak ne seže. Nima ne mikrofona ne zvočnika in aplikacije so praktično neobstoječe. Itak bi se morali osredotočiti na prvenstven namen, kjer bi morali dodelati softver in spremeniti obliko ter najbrž tehnologijo dis­pleja. Slednje tudi zavoljo energije. Pripomoček zdrži dva dni, torej manj od predhodnika, in zahteva polnilno postajo. Fit 2 resda pripomore k večji telesni aktivnosti in je z 200 evri cenejši od Microsoftovega banda 2. Toda na podlagi konkretnih izkušenj mojega priporočila zavoljo felerjev nima. Slič­­­no gibalno motivacijo nudi zapestnica za tretjino tega denarja. 

Samsung fit 2 objavljeno: Joker 277
avgust 2016