Revija Joker - Google nexus 6P

ČLANKI
stranka » članki » testisi » Google nexus 6P
Google nexus 6P
...
LordFebo

Gigant iz Svetega Frančiška ni polnomočen igralec na področju komercialnega hardvera, vendar kljub temu prodaja izdelke pod lastno blagovno znamko. Najbolj znana je družina nexus, ki predstavlja referenčne naprave z Androidom: tablice, obtelevizors­ko škatlico in mobilnike. Zlasti popularni so slednji, saj vselej dostavijo prvovrstno železnino za znatno nižjo ceno. Poleg tega aparate tradicionalno spremlja najnovejša in neokičena različica sistema. Mnogim namreč ne sedejo kožice in okolja drugih proizvajalcev, kot sta HTC sense in Samsung touchwiz. Google za vsako generacijo izbere drugega partnerja in po obeh Korejcih, Tajvancu ter Amerikancu je zdaj red na Kitajcu. Više­raz­redni model nexus 6P proizvaja šenzenski Huawei, tretji največji mobitelar na severni polobli.

Za mere in postavke poglej v tabelo v testisu lumie 950 XL, od katere je nexus 6P mnogo bolj priporoč­ljiv. Krogec zadaj je čitalnik prstnega vzorca, menda naj­hitrejši na trgu, želel pa bi si proti sredini po­mak­njeno kamero. Tale robna očesa so mi res smotana.

Onegaj ne deluje kitajski, marveč je skrbno odet v petstransko aluminijsko ohišje bele, srebrne ali svetlo črne barvice. Dizajn sicer ni presežek in ostri robovi so čisto nasprotje prijetneje ovalnega iphona 6, toda neličnosti mu ne morem očitati. Ploščica prihaja iz tavelikega razreda, saj zaslon meri 5,7 palca in roba je zaradi dveh zvočnikov več kot drugod, vseeno pa prijetno leže v dlan. Pri tem kazalec sam od sebe prime za čitalnik prstnega vzorca, ki je posrečeno umeščen na sredino zadnje plati. Pri tej velikosti je to boljša rešitev od palčnega skenerja pod ekranom. Prebuditev in odklep sta ob dotiku ins­tant­na in princip deluje najmanj enakovredno Applovemu. Enako urno se iz ugaslosti z dvema stis­koma stranske tipke otvori fotografski modus.
Rokovanje s svežim telefonom je gladko in uživaš­ko. V prvi vrsti so za to zaslužni najjači herci snap­dragona 810, trije gigabajti pomnila, qHD-pičičnost amoledastega displeja in stereoozvočenje. H gibkos­ti dodatno pripomore čist sis­tem z osnovnim naborom Googlovih aplikacij. Nekatere opcije resda ma­nj­kajo, recimo kakšna bližnjica, možnost predvajanja galerije na teveju (omogočno je le stood­stotno zrcaljenje zaslona miracast) ali prikaz preteklih komunikacij s kli­co­­­čim kontaktom. A odštevši te podrobnosti Gjev nabor vsebuje čisto vse potrebne nucnike, od navigacije prek avtomatič­nega fotonalaganja v oblak in števca korakov do pi­sarniških programov. V naših koncih je to itak naj­bolj priljubljen in koristen okoliš, pri čemer nudi slo­venščino s swypanjem vred.

Ker sta teženje z obvestili in zahrbtno povezovanje še zmeraj privzeto pocahnana, pri čemer je vse skupaj stvar naprednih nastavitev za vsak program posebej, se večina lastnikov s permissioni ne bo uk­var­jala. Desno je primer Google Now on Tap: iz maila z datumskimi in lokacijskimi podatki predlaga koledarsko beležko in zemljevidno označbo.

Nexus 6P je premiera Androida 6.0, slaščičarsko zvanega Marshmallow. Ta navzven revolucije ne pri­na­ša in manjkajo mu nekatere postavke, ki so jih dru­gi izdelavalci že predstavili. Razvijalci kot največji uporabniški bonus omenjajo 'Google Now on Tap', ki ob podržanju domačega gumba kjerkoli odpre kontekstualne povezave glede na prikazovano vsebino. Si denimo na strani od Tanzanije in se moreš z eno potezo prežarčiti na zemljevid. Ali dobiš SMS z omembo naslova filma, pomočnik pa priroč­no ponudi IMDB-stran in v ZDA najbrž še kinospored. Žal funkcija ne deluje, če je jezik slovenšči­na. Nadalje so uvedli nadzor nad dovoljenji in po­čet­jem aplikacij, recimo nad podatkovanjem v ozad­ju in notifikacijami. To je mnogo bolj demokratično od prej­šnjega načina 'privoli ali nič'. Naslednji doprinos je sistemsko podprto prstno identificiranje, ki ga lahko posihmal uporablja katerakoli aplikacija. Zaenkrat je taka zgolj trgovina Play. Dobrodošla noviteta je ob­lačno shranjevanje nastavitev aplikacij in napredka v igrah, kar mora softver seveda podpirati. In nenazadnje, sistem gre po določenem času nepremičnosti v ultravarčevalni dremež (doze).
Premijski nexus kakopak ne košta le par stotakov, marveč 600 njih (decembrska cena v Trstu), kar pa je še vedno dva ali tri manj od konkurence. Za ta denar dobiš superhiter fon z najodličnejšim Samsungovim zaslonom in vrhunsko zajemalko spominov, ki je primerljiva z lumio 950. Pikslov ima ducat mega in tipalo je večje kod drugod, zato je razlika napram ifonu 6S opazna. Najbolj očitna je v slabši svetlobi. Nekateri videosnemalci so poočitali manko mehanskega stabilizatorja, ki ga digitalni umirjevalnik ne more nadomestiti, medtem ko sem sam bolj pogrešal dvostopenjski hardverski prožilnik. Razočarala pa me je precejšnja energijska požrt­nost. Zmogljivi bateriji navzlic omogoča mnogo manj ak­tivnega časa kot Applov in Samsungov korenjak. To zna biti tolikanj večja cokla, ker je priključek USB-C, ki bo še lep čas zelo redek, indukcijskega polnjenja pa na rovaš tankosti ni. Ampak mimo tega dam aparatu palec gor. Upam le, da pri nas ne bodo zagnojili z ridikulozno ceno. 

Google nexus 6P objavljeno: Joker 270
januar 2016