Revija Joker - Kontrolnika deluks

ČLANKI
stranka » članki » testisi » Kontrolnika deluks
Kontrolnika deluks
...
Čeprav je mogoče večino računalniških iger lepo igrati s tipkovnico in miško, se je po zgledu konzol na PCju uveljavil joypad oziroma kontrolnik. Sneti si ogleda dvoje najnovejših tovrstnih naprav, ki sta nekaj posebnega - steam controller in xbox elite controller.

Podoba računalniškega igralca, ki v ločeni čumnati vzravnano sedi pred mizo in goni špile na monitorju, je sicer še vedno prevladujoča, a nikakor ne edina. Nemalo je takih, ki se radi pri tem naslonijo vznak in ne segajo po tipkah in miši, temveč držijo joypad. Ta domislek umazanih konzolašev je na grozo predstavnikov gospodovalne PC-rase postal sprejeta oblika nadzora. Na raču­nal­niku se igra športne naslove, pre­tepačine, dvopalične na­ži­gal­ke, vesoljske arkade, tretje­osebne akcijske pustolovščine. Pri teh je kontrolnik enakovreden WASD­ju in kliku. Lokalno tekmovanje ali sodelovanje je brez joypada praviloma okorno, z njim pa postane udobno. Ob tem igre ne pleteničijo več z ne­združ­ljivostjo kot v starih časih, marveč prak­tično sleherna vsebuje nastavitve za xboxov pad, ki je v Windows privzet standard. Še več, številne znajo instantno menjati med padom in tipkami, ko poprimeš za prvo ali drugo.
Skratka, kontrolnik na računalniku ni več noben bavbav. To smo povedali v članku v Jokerju 257, ko smo opisali rabo padov za playstation 4 in xbox one s PCjem. Zdaj je spet čas, da zaplujemo v te vode, in sicer z zanimivima pripravama, ki vlečeta vsaka na svojo stran. Steam controller v alternativo, xbox elite controller v klasiko.

Kontrolnika deluks objavljeno: Joker 270
januar 2016