Revija Joker - Zven z vzhoda

ČLANKI
stranka » članki » testisi » Zven z vzhoda
Zven z vzhoda
...
Med bučanjem eksplozij in štancem tehna Aggressor izrazi dobrodošlico novemu slovitemu avdiopodjetju med ponudniki igralskih slušalk.

Trikotni logotip tokijske firme Audio-Technica računalničarjem ni domač, toliko bolj pa navdušencem nad muziko in petjem, koder je uveljavljena znamka. Podjetje si že lep čas gradi ime, saj je pred tremi leti praznovalo pol stoletja obstoja. Sprva je izdelovalo gramofonske ig­le, do današ­njega dne pa se je razširilo na mnoga dru­ga pod­ročja, od slušalk do mešalnih miz in mikrofonov. Prav pri slednjih beležijo največji uspeh, saj so njihovi lovilci glasov uradna oprema medijskih cent­rov olimpijs­kih iger, podelitev nagrad grammy, ameriške predsedniške kampanje in Taylor Swift. To zadnje je seveda najpomembneje. Med slušalkami je razširjen njihov ljudski muzikalični model ATH-M50, ki ga te dni dobiš v prenovljeni inačici M50x. In ko so v goste prišli s prestižnimi gamerskimi artikli, je bilo jasno, da kvaliteta zvoka ter mikrofonov ne bosta problem.

ATHjke ne vsebujejo zvočnih kartic za računanje surrounda kot nekateri drugi igričarski modeli. A ker imajo od­­ličen spekter zvoka, ki je pri pozicioniranju virov najpomembnejši, se pri simuliranem 3Dju dobro odrežejo.

ATH-AG1
Premijski model AG1 je zaprtega tipa, z ogromnima okroglima školjkama. Ko naglavnice primeš, udarni učinek malo zbledi, saj je ogrodje iz plastike, ki ne daje občutka trdnosti. Je pa zaradi tega lahko. Zanimiv je naslon za glavo iz dveh 'krilc', kar poskrbi za udobno nošnjo, a hkrati ni prav stabilen. Če imaš navado otresati s čebrom kot epileptik, bodo zdrsnile dol. Zato se je med kupci razširila raba elastik, s katerimi povežeš krilci. Blazinici školjk sta oblečeni v usnje, kar daje pridih prestiža, vendar za igranje ni najbolj posrečena izbira, saj začneš v usnju ob daljših seansah švicati. No, pri AG1 to zaradi velikosti ni tako izrazito. Na splošno so udobne tudi za tiste z večjimi uhlji.
Največja odlika tega modela je zvok, kjer presežejo zlati standard Sennheiserjeve serije GAME! 53 milimetrov veliki gonilniki z aktivnim du­še­njem hrupa imajo navdušujoče širok, čist in podroben spekter, ki te žoka z najmanjšimi detajli, kakršni so na slabših slušalkah neslišni. Z njimi igrati Amnesio ali Elite: Dangerous je povsem nove sorte izkušnja, saj se zdrzneš ob vsakem škripanju, dobro je tudi pozicioniranje zvokov. Karakteristika je prirejena igram z ok­repljenimi nizkimi in visokimi toni. To ima pri glasbi posledico, da dobiš ven izjemne elektrons­ke in rockovske komade, dočim se simfoničnega orkestra ne sliši tako dobro. Na to pazi, če se k nakupu pripravljaš tudi zaradi glasbe. Kajpak potrebuješ dober izvor zvoka, kajti na izhodu matič­ne plošče z njimi hitro ujameš šum. Imajo pa nizko impedanco 38 ohmov, zato se za razliko od sennheiseric dobro odrežejo že brez ojače­val­ni­ka. Pohvalno zvočno sliko zaključi odličen mikrofon, kar je bilo od ATH navsezadnje priča­ko­vati.
Žica uporablja 3,5-milimetrski priključek, ki se razume z joypadom za PS4. Če nimaš analognega izhoda, uporabiš priloženi USB-pretvornik. Toda do njega vodi zgolj meter dolg kabel in šele ko dodaš daljšo žico z analognim priključkom, greš lahko pod mizo, kar je neljuba pomanjkljivost. Ob tem jih imajo AG1 še nekaj. Zaman sem iskal potenciometer in glasnost je treba določati s tipkovnico oziroma računalom. Tudi knofek za tišanje mikrofona je treba tiščati, namesto da bi ga pretikal. Resda gre za manjše zamere, a ob ceni slabih 300 evrov so pomembne.
AG1 torej navdušijo z najboljšim zvokom med igrarskimi naglavnicami in udobjem, razočarajo pa pri spisku malenkosti, kot je nerodno zasnovan kabel. Sam presodi, če je to zate dovolj velik zadržek.
ATH-PG1
'P' v oznaki pomeni pasivno odstranjevanje hrupa, s čimer se te slušalke ločijo od dražjih aktivnih AG1. Gre za zaprti tip s 44 mm velikimi gonili v školjkah obi­čajne velikosti, ki objamejo ušesa. Dobro odmerjen pritisk kovinskega ogrodnega loka poskrbi za prijeten občutek in gre za še ene udobne ter lahke naglavnice, tudi za ljudi z večjimi uhlji. Je pa obloga zopet usnjena in sem se precej potil. Zaradi manjših zvočničkov kvaliteta žgolenja ni čisto na ravni AG1, a je še vedno navdušujoča, primerljiva z nemškimi tekmicami GAME in torej boljša od vseh preostalih igrarskih znamk. PG1 imajo podobno 'ig­ričarsko' karakteristiko kot večje sestre. Razen za ig­re ter filme so zato najbolj primerne za poslušanje elektronike, popa in rocka, malo manj za klasično glasbo. Mikrofon je enako imeniten, le na slabši ročki je, ki jo je teže umakniti.
Za razliko od AG1 ta model nima USB-pretvornika in ojačevalnika signala, marveč zgolj analogen vhod z eno ali dvema žicama za PC ali joypad playstatona 4, plus dodatno žico za rabo s smartphonom. Premorejo pa potenciometer na žici in boljše stikalo mikrofona, zato jih je laže uporabljati kot AG1. S ceno 220 evrov so neposredne tekmice Sennheiserjevim paradnim modelom GAME, s katerimi so primerljive po zvoku in udobju nošnje.
ATH-PDG1
Na prvi pogled so PDG1 le odprta inačica PG1 - pomeni, da imajo mrežast hrbet, ki pripušča zrak h gonilu z zadnje strani. To poskrbi za manj zamolkel zvok, hkrati pa je slišati več hrupa iz okolice in ga več uhaja ven. Zato niso za v prostore z živahno družbo. So zelo podobne oblike kot PG1, z enako ceno 220 evrov in nosijo enak mikrofon ter priključ­ke. Vendar imajo dve pomembni samosvoji lastnosti. Prvič, obloga je to pot iz blaga in ne us­nja, zato so mi bile všečnejše in so zelo udobne za nošnjo. Predvsem pa je karakteristika spektra zelo uravnotežena po vseh tonih, torej ne toliko igralska, marveč bolj glasbena. Zato jih od trojice najbolj priporočam tistim, ki nameravajo poleg igranja poslušati raznolik spisek glasbenih žanrov. Do brezhibnosti jim kot pri PG1 manjka še bolj elegantna ročka za mikrofon in v školjko vgrajen gumb jakosti zvoka, kot imajo to odlično napravljene sennheiserice. A Nemci imajo v prestižnem razredu naposled dobrega tekmeca, saj nakupa odličnih ATHjk res ne bo nihče obžaloval.

Zven z vzhoda objavljeno: Joker 270
januar 2016