Revija Joker - Geforce 6600 GT AGP

ČLANKI
stranka » članki » testisi » Geforce 6600 GT AGP
Geforce 6600 GT AGP
...
Luni

Če ste brali testis grafičnih kartic srednjega razreda iz prejšnjega Jokerja, veste, da je geforce 6600 GT ta hip najboljši nakup. Dotične kartice je mogoče dobiti za okoli 55.000 SIT in ne le, da popolnoma deklasirajo neposredno konkurenco v obliki radeona X700, temveč močno posekajo prejšnje prvake (9800 XT, FX 5950) in se v večini primerov približajo celo geforcu 6800. Ker geteji podpirajo vse bonbončke dražjih bratov iz serije 6, vključno s senčilnim modelom tretje generacije, se vam obenem ni treba bati za prihodnost. Gre torej za silno priporočljiv izdelek. Edino težavo je doslej predstavljalo dejstvo, da je bilo kartuljo moč dobiti le v izvedbi PCI express. Akoravno se dotično vodilo širi, ogromna večina ljudakov še vedno goni mlinčke s starim AGPjem.
Na srečo pa je sedaj situacija drugačna, zakaj tudi v naših trgovinah so se znašli geteji z vmesnikom AGP 8x. V večini pogledov gre za enako kartico, zasnovano okoli jedra NV43. Pozornejši bralci se boste spomnili, da je bilo slednje narejeno izključno za PCIe, zato se bodete vprašali, kako ga je Nvidiji uspelo spariti z agepejem. Skrivnost tiči v HSIju, premostitvenem čipku, s pomočjo katerega so zelenci na trg poslali nekaj prvih grafikulj PCIe. Zadevščina deluje tudi v obratni smeri, torej pretvarja signale PCIe v AGPju razumljivo obliko. Pod procesor so tako zapekli premostitvenik in problem je bil rešen. Na žalost pa je prehod zahteval nekaj posledic. Kjer geforce 6600 GT AGP še vedno tiktaka pri 500 MHz, so morali hitrost pomnilnika znižati za 50 megahercev, na 900 MHz. Čipki so strojno sicer enaki (kar smo hitro dokazali s stabilnim navitjem ramnikov na prejšnjo urnost), toda Nvidia je bila mnenja, da razlika mora obstajati. Kakorkoli, zanima vas, ali se razlika pozna v praksi. To smo preverili s prejšnjemesečnim testnim naborom na stari dobri 3,2-gigaherčni preizkusni platformi. Ugotovitve nas niso presenetile: agepejasti GT je dosegel skorajda identične rezultate kot različica z vmesnikom PCIe. Razlike so bile v večini testov od dva- do osemodstotne, slednje le v visokih ločljivostih, kjer sta prišla do izraza prepustnost sodobnejšega vodila in nekoliko nižji pomnilniški takt. Ker 6600ice za nažiganje v takih ločljivosti itak niso najbolj priporočljive, je opazka bolj postranskega pomena. Za hec smo meritve ponovili z navitimi ramniki in odstopanja so se takorekoč popolnoma pokrila.

Geforce 6600 GT AGP je enako kakovosten izdelek kot njegov hvaljeni brat PCIe. Razlike v zmogljivosti so zanemarljive, posebej če vas ni strah igranja z gonilniki in ste pomnilnik pripravljeni naviti na izvirno frekvenco. Edini malus je nekoliko višja cena, posledica čipka HIS in trenutne maloštevilčnosti kartic. Različice z AGPjem so v naših štacunah dražje za 4 do 5 tisočakov, kar pa ne spremeni končne sodbe. Ta se glasi: kupite.

Geforce 6600 GT AGP objavljeno: Joker 137
december 2004