Revija Joker - Apple ipad air 2

ČLANKI
stranka » članki » testisi » Apple ipad air 2
Apple ipad air 2
...
LordFebo

Slabih pet let mineva, odkar je Steve Jobs predstavil “najbolj napredno tehnologijo v najbolj ča­robni in revolucionarni napravi.” Ipad je bil dejansko oboje troje. Že res, da je tab­lični PC Microsoft demonstriral že leta 2001. Toda Apple je bil tisti, ki je spočel novo vrsto ne le računalništva, marveč osebnih naprav nasploh. Tàko, za katero sploh nismo vedeli, da jo potrebujemo in smo bili do nje nekaj časa celo skeptični. To očitno loči zaresne vizionarje od nas, navadnih koštrunov. Ipad dananašnji ni edina tablica, je pa še vedno sinonim zanjo. 
Air 2, šesta generacija, tovrstne revolucije ne prinaša, vendar prenovitev vseeno ni samo v zaporedni številki. Elegantna, na otip prijetna kovinska forma prvega aira je tanjša za polovičko enote in lažja za tri deke oziroma absolutnih 6,1 milimetra in 340 gramov. To pomeni, da sta dva skupaj enako težka in manj debela od prvega rodu. Žal je plošča temu primerno manj trd­na in uporabniki so jo že uspešno zvili. Druga cena tanjšanja je odsotnost tipke za zaklep orientacije zaslona oziroma utišanje, kar zna kdo pogrešati. Bo pa vsakdo pozdravil na prvi pogled neopaz­no, a pomemb­no lastnost: manj odseven ekran. V resnici zlasti ob moč­ni svetlobi vidiš manj sebe. Slikovna razločljivost drugače ostaja enaka, torej 2048 x 1536, toda zaradi tanjših plasti je prikaz boljši, še bolj 'na površini'.

Ostale izboljšave se skrivajo pod pokrovko. Prva alineja je trijedrni čipovni skupek A8X 1,5 GHz, ses­tav­ljen iz treh milijard tranzistorjev. To je, če se nisem uštel pri štetju, eno jedrce in milijarda elementov več od 1,4-gigaherčnega A8 v aktualnem iphonu. Bržda je to razlog, da je v nekaterih primerih za dobro polovico hitrejši. Napram predhodniku air 2 šteje za 40 % bolj naglo, pikslov pa lahko izračuna kar dvakrat več. Nekaj k pohitritvi doprinese podvojena, dvegigabajtna kvota delovnega pomnilnika. Zlagal bi se, če bi trdil, da sem na prvi pogled opazil spremembo v Modern Warfaru 5, Baldur's Gatu ali Asphaltu 8. Toda ko sem obe generaciji postavil na štartno linijo, je bila prednost zaznavna. Celo zaslon je še bolj odziven. Poleg tega bo čedalje več iger izkoriščalo moč tehnologije Metal, ki aplikacijam omogoča neposreden dostop do železnine. Air 2 je v vseh pogledih bolj učinkovit od sicer večjedrne in bolj navite androidne konkurence. V nekaterih sintetičnih grafičnih testih prešiša celo proslavljeni Nvidijin čip K1. Tudi zaradi svo­je 64-bitne arhitekture.
Nadalje so nadgradili kameri. Prednja za video­čvek ima boljšo optiko, glavna pa se ponaša z 8 megatoč­kami, a je žal brez mehanskega stabilizatorja, kakršnega ima tavelik ifon. Največja izboljšava pri zajemanju izhaja iz boljšega procesiranja slike, ki med drugim nudi včasih zabav­no snemanje upo­čas­nje­nega dogajanja (120 fps). Vseeno si mislim, da je fotkanje s tablico smešno in redko početje. Večja pridobitev je tretja kamera, tista v glavnem gumbu, ki bere prstne vzorce. Biometrični senzor je praktičen kot iphonov, saj z njim na eleganten način poleg odklepanja naprave kupujemo v App Storu in dru­­gih podprtih aplikacijah. Deluje pa to pla­če­vanje le v spletnih trgovinah, kajti tablica nima čipa NFC za fizično fočkanje po terminalih v prodajalnah iz opek in malte.
Ipad air 2 vnovič uspe uporabniku postaviti dlake pokonci. V dobrem smislu, se razume. Napravica je vendarle milimeter tanjša od iphona 6 in par milimetrov od povprečnega telefona. Bru­šen aluminij je čisto druga zgodba od cenene plastike, uporaba pa je kratkomalo čudovita. Že če je to edina Applova naprava, kaj šele, ko si jih lastiš več. V povezavi z iphonom lahko z ipadom pišeš SMSe, vse telefonsko zajete slike imaš tudi v ipadovi galeriji in obratno, igranje ali montažo filmčka brezšivno nadaljuješ na drugi ploš­čici ...
Res pa je, da večina zamer, zapisanih pri iphonu, obstaja tudi tukaj. Poleg njih bi na tabli prav prišlo več uporabniških računov in morda dvoje aplikacij naenkrat na zaslonu. V primeru, da iš­češ predvajalo risank za mularijo, za katere nisi priprav­ljen plačat ništrc, raje posezi po poceni konkurenci. Če sem malo piker, ljudje ne kupijo androidnih izvedenk zaradi boljšosti, marveč izključno zato, ker si jabolčnega (eko)­sistema ne morejo privoščiti. Apple smatra, da bodo uporabniki vsebino kupovali. Njihova multimedijska trž­ni­ca je res dobro založena, bolje od Googlove. Slovenskih filmov sicer ni (muzika je), imajo pa v dobršni meri slovenske podnapise in risanke celo kranjsko sinhronizacijo. A nenazadnje na ipad spraviš tudi gusarske datoteke MKV in slično robo, le dva evra moraš investirati v ustrezen programček in zapopasti proceduro.
Toda ker je namen take tablice ipak malce drugačen od mobilnika, pridejo bolj do izraza odlike sistema. Pri odzivnosti, estetiki, sodelovanju z drugimi napravami znamke, ohranjanju vrednosti, predvsem pa pri vsebini je Applov onegaj na prvem mestu. Kajpak moreš brati stripe in revije, gledati YouTube, deskati po spletu, ogledovati fotke, poslušati muziko in zaganjati igre na katerikoli platformi. Toda na ipadu je vse to zme­­rom kanček prijetneje. Še notifikacijski pull-down se mi zdi bolj posrečen od widgetov drugega tabora. Poleg tega je kakovostnih tabličnih aplikacij in zlasti iger za iOS znatno več. Prek dvesto milijonov uporabnikov, od katerih vsakdo zapravlja trikrat več od onih ta drugih, pač naredi svoje.
Kdo bi sicer pomislil, da sem podmazan appostol, ko tako hvalim ipad. Sploh ne. Sem le mnogokrat benteči uporabnik Googlovih tablic. Kdor je pripravljen kupiti in koristiti tablo za 600 evrov, mu aira 2 iskreno priporočam (cena je za 64-gigabajtno izvedenko, kajti 16 GB res odsvetujem, vmesne pa ni). Nakar je iphone samo­umeven naslednji korak. 

Apple ipad air 2 objavljeno: Joker 256
november 2014