Revija Joker - Sony music video recorder

ČLANKI
stranka » članki » testisi » Sony music video recorder
Sony music video recorder
...
LordFebo

Snemalnik gibljivih sličic in zvoka ima dandanes vsaka mobilija, zato morajo izdelovalci kamer razmišljati širše. Ali pa ože, torej ustvarjati namenske zajemalnike za nišna področja. Uspešne so denimo akcijske kamerice, ki s čelade beležijo vratolomne podvige. Čedalje bolj pa se uveljavljajo take za nadobudne sodobne glasbenike, ki svoje muziciranje širijo prek spletnih servisov. Ti terjajo predvsem čimbolj kakovosten posnetek zvoka. 
Dobijo ga s Sonyjevim nenavadnim music video recorderjem. Dva usmerjena mikrofona zajemata širok zvočni kot in jasno ločita levi kanal od desnega. Zapis je lahko brezizguben (16 bitov ob 48-kiloherčnem vzorčenju) ali skompresiran AAC. Kvaliteta posnetega žvrgolenja je takoj na prvo uho čistejša in globlja od domačih roč­nih kamer. Sočasno se beleži video s 30 sli­čicami na sekundo pri razločljivosti 1080p s skupnim tokom okoli dveh megabajtov na sekundo. Kljub relativ­no majhni optiki je slika presenetljivo os­t­ra, brez­šum­na in nepresvetljena, neprimerljiva z mobidičnimi filmč­ki. K temu pripomorejo dobra optika, veliko tipalo in Sonyjev fotoprocesor. Leča je širokokotna (18,2 milimetra), kajti naprava je namenjena snemanju od blizu in v zaprtih prostorih.

Napravico, namenjeno domačim unplugged posnetkom, naredi posebno dvojec dobrih mikrofonov, ki spomni na filtra od umivalniške pipe. Komur to ne zadostuje, lahko uporabi zunanji mike. Škoda, da niso naredili bolj­še oblike, saj je d­otična nepraktična tako za samo­stojno sedenje kot za rokovanje.

To pa je hkrati njeno edino poslanstvo, kajti multipraktičnosti v smislu družinsko-turistične rabe ne premore. V roki sploh ne veš, kako bi kamerico držal, zaslonček je čisto nepripravno ob strani in goriščnica je fiksna. Sama od sebe zaradi nekam neposrečene oblike ne stoji zanesljivo, zato ji je mesto dejansko le na stojalu pred amaterskim glasbenim umetnikom, ki želi svoj talent pri priči deliti s svetom.
Tak bo s končnim posnetkom MP4 zadovoljen, lahko ga bo dodatno uredil s Sonyjevim zastonjskim programom MVR Studio ali ga po direktnem wi-fiju prenesel na androidni fon ter od tam na splet. Vseeno bi bila lahko naveza z mobilnikom oziroma aplikacija PlayMemories boljša. Prek nje je moč zgolj sprožiti snemanje, ne pa tudi urejati nastavitev ali povleči dodatek. Prenašanje je treba opraviti v okornih menijih na rekorderju.
Kot širše gledajočega me tale videoglasbeni rekorder ni navdušil. Onegaj bi bil lahko z malimi popravki bolj uporaben, recimo s priročnejšo obliko, premičnim displejem, zmogljivejšo aplikacijo ali celo Androidnim sistemom nalik Samsungovim kameram. Se mi zdi, da bo pri nas malokdo izkoristil ozki namen vložka 300 evrov. A tisti, ki nekaj takega v resnici često potrebuje, bo po mojem zadovoljen. 

Sony music video recorder objavljeno: Joker 246
januar 2014