Revija Joker - Razer atrox

ČLANKI
stranka » članki » testisi » Razer atrox
Razer atrox
...
Sneti

Kar so za zagretega sobnega dirkača volani, so za ljubitelje pretepačin in starih špilov arkadne palice, po domače sticki. Na levi imajo osemsmerno digitalno ročico in na desni šest do osem gumbov. S takim onegajem je moč najbolje igrati pretepačine, vesoljske streljanke, brawlerje in čuda drugih naslovov, ki terjajo precizen digitalni nadzor v slogu avtomatov včerajšnjika.
Morda se sliši čudaški že njihov obstoj, toda običajen igralec sploh ne ve, kako darežljiva in zapolnjena trž­na niša je to. Nadvse aktivna je skupnost, ki sticke v garažah izdeluje sama iz lesenih ohišij ter z Japonske uvoženih kosov. Migajo pa tudi specializirani proizvajalci, kot sta Mad Catz in Razer. Slednji je ravno dal na trg palico atrox za xbox 360 in s tem PC, ki jo razganja od odličnosti. Kajpak za primerno ceno.
Atrox je korpulentna priprava mer 38 x 26 x 6,5 centimetra, ne prav dosti manjša od xboxa one. Prav tako mu je slična zaradi prirezanih linij in škatlavosti, ki jo je prevzela po Mad Catzovem tournament fightsticku. Impresivnosti ji ne gre očitati, je pa dizajn zaradi visokega prednjega roba nekoliko neudoben za zapestje, če ne sediš visoko ali palice nimaš na kolenih. V tem primeru imej nekaj mišic, kajti teža dobrih treh kil ni zanemarljiva. Dobra poteza je, da pri počivanju na mizi drsenje preprečuje gumirana podlaga.

Kakovostna osemsmerna digitalna ročica, dvakrat po štirje perfektni gumbi, turbak za vsakega posebej, dvižna gornja plošča, na kateri je slika zlahka izmenljiva – to je Razer atrox, arkadna palica za vikat.

To še ni vse, kar gre povedati o ohišju. S pritiskom na osvetljeni gumb dvigneš gornjo ploščo, ki jo odmakne hidravlična noga. V lično pospravljeni notranjosti ugledaš odmaknjene žice, ki povezujejo elektroniko z gumbi in ročico, ločen USB-kabel, drugačen ročaj (ameriško podolgovat 'bat' namesto japanskega okroglega) in magneten izvijač z dvema glavama.
Ja, pri atroxu je vse pripravljeno, da boš dele menjaval na lastno pest. Zaradi prostornosti je to mala malica in moderji, ki imajo radi recimo gumbovje, ki oddaja svetlobo, ne bodo imeli težav. Prav tako ne bo problemov, če se ti zahoče menjati / dopolniti elektroniko z novim PCBjem in stick tako pripraviti za druge sisteme od edinole podprte naveze xbox 360 + PC. Firma je namreč delo olajšala s številnimi luknjicami za vijake na podu. Enostavno je takisto pod zgornje pleksi steklo položiti novo grafiko, za kar ti dajo primere na spletni strani.

Ne rečem, da Street Fighterja in drugih 2D-pre­te­pačin z osemsmernim digitalnim nadzorom ni moč igrati s tipkami ali joypadom. A čez stick ga ni!!!

Prave potrebe po menjavanju ni, saj je Razer uporabil vrhunsko robo priznane tokijske tvrdke Sanwa. Ročica je 'square gate' JLF-TP-8YT, knofi, ki so razporejeni v loku, pa odličniški OBSF-24 ter OBSF-30. So vrste 'snap in', kar pomeni, da jih, če ti je recimo kak crknil (kar se dogaja redko), zgolj vstaviš in povežeš. Temu navzlic je vse trdno pritrjeno in čutiti je, da je onegaj sposoben prenesti moško ravnanje.
Občutek pri premikanju ročke in pritiskanju gumbov je odličen, kar pravim kot nekdo, ki ima primerljiv stick s kosi Sanwa in Seimitsu. Atrox je z lahkoto prežvečil ter izpljunil vse, kar sem mu dal v obdelavo. V Super Street Fighterju IV Arcade Edition so komboti padali kot za stavo in občasno se mi je, starčku betežnemu, posrečil celo kak 1-frame link (laga praktič­no ni) … v Ikarugi sem švigal med ovirami in sov­raž­niki kakor kolibri … v Double Dragonu ni mojim pes­tem ušel noben panks … in pomanjkljivosti ni razkril niti Metal Slug, morda ultimativni preizkus arkadnega hardvera. V nažigalskih retronaslovih so prišla prav turbostikala za vsak gumb posebej, pa tudi drsnik, s katerim lahko ročica oponaša križec oziroma levo ali desno gobico na joypadu.

Tak razgled se ponudi, ko s pritiskom na osvetljeni prednji gumb z Razerjevim kačjim simbolom dvigneš gornjo ploščo. Prostora za druge PCBje in kablovje je več kot zadosti, če si \'A je to\'.

Atrox je vrhunski izdelek, za kar so porok številni igralci, ki so sodelovali v dolgem beta testu, med drugim udeleženci znalskega portala Shoryuken.com. Ima le dve napaki. Ena je namenjenost xboxu 360, ki je pri nas manj razširjen kot playstation 3. (Če nisi znalec, bi se bilo treba za vdelavo ustrezne elektronike zateči h kakemu maherju, ki ga najlaže najdeš na Mn3njalniku ali Pretep.com. Isto velja, če bi rad palico pripravil na next-gen, se pravi na PS4 in xbox one.) Drugi minus je visoka cena, ki znaša okroglih 200 evrov. To je nekaj desetakov več, kolikor pridejo konkurenčni izdelki znanih imen tipa Hori in Mad Catz – sem ne štejem cenenih kineskih drkalic, kot je Qanba. A po drugi strani je stick v Sloveniji normalno naprodaj na Eventus.si, medtem ko je treba druge modele skoraj vedno uvoziti na lastno pest.

Ker atrox brez težav deluje na PCju z Windows (gonilniki na Win7 se namestijo sami), ni nora ideja o emulatorski mašini. Metal Slug bo caroval.

Razer atrox objavljeno: Joker 246
januar 2014