Revija Joker - Intel core i7-4960X

ČLANKI
stranka » članki » testisi » Intel core i7-4960X
Intel core i7-4960X
...
Aggressor

Intel svoje najurnejše procesorje za namiznike pakira pod znamko extreme. Pred leti si tam uzrl najprimerke, ki so dosegali najvišje frekvence, danes pa je malce drugače. To ime nosijo njihove šestjedrne srčike za v domača računa­la, torej z dvema jedrcema več, kot je pri Intelu običajno za ta trg.
Kodno ime serije je ivy bridge-E (E pomeni extreme). To utegne zmesti, kajti poleti smo vendar dobili že haswella, naslednika arhitekture ivy bridge! Čemu novinci nimajo oznake haswell-extreme? Zato, ker rodovno pravzaprav izhajajo iz strežniških xeonov. Tamkaj razvoj zaostaja za domačimi inačicami, zato se bomo morebitnega haswella-E še načakali.
To za Intel predstavlja problem tudi pri zmogljivostih. Haswelli znajo urin cikel izkoristiti bolje kot njihovi predhodniki, zato so ob enaki frekvenci učinkovitejši. Četudi ima testirani i7-4960X s 4,6 gigaherca za sto megahercev višji takt od haswella i7-4770K, ni v enonitnih aplikacijah nič hitrejši. Še ena slabost je raba starega čipovja z matičnih plošč X79, ki nima nativne podpore USB 3.0! (Uporab­lja namreč enako podnožje za 2011 nožic kot predhodniki.) Zakaj bi želel imeti tak primerek starejšega rodu, pa čeprav 'ekstremen'? Hja, zato, ker nimaš dru­ge izbire, če poganjaš programe, ki nujno potrebujejo več kot štiri jedra.

Poleg šestjedrnosti se procesorji ivy bridge-E pona­ša­jo s petnajstimi megabajti predpomnilnika L3, dočim ga imajo haswelli do 8 MB. Pomnilniški krmilnik je štirikanalen s podporo frekvenci 1866 MHz, has­wellov pa zgolj dvokanalen do 1600 MHz. In, nenazadnje, ekstremneži imajo štiridesetstezni vmes­nik za reže PCIe, haswelli pa le šestnajststeznega. To pomeni, da podatki iz CPUja v ram in dalje tečejo hitreje. Zato lahko v PCIe reže nabašeš štiri titane in jih izkoristiš.
Te mrcine se torej pri vsakdanji rabi ne odlikujejo. Namenjene so ljudem, ki trejo zapletene računske orehe in rendrajo 3D-grafiko. Pa tudi tam je njihov pribitek glede na ekstremne predhodnike sandy bridge-E bolj slab. Zato so smiseln nakup le, če poseduješ starejšo družino šestjedrnikov, na primer gulftowne. Drugi pa izdatka slabih 1000 evrov po kosu ne bodo mogli upravičiti, 'najhitrejši intel' gor ali dol. 

V škatli ne dobiš hladilnika, zato ga moraš dokupiti. Ali pa vzeti sistem, kot je ta Yoyotech aurum z vodnim hlajenjem slovenske tvrdke EKWB.

Intel core i7-4960X objavljeno: Joker 245
december 2013