Revija Joker - Samsung galaxy note 3

ČLANKI
stranka » članki » testisi » Samsung galaxy note 3
Samsung galaxy note 3
...
LordFebo

Štirideset milijonov prodanih mobilnikov velikega formata je pokadilo pod nos vsem skeptikom, ki so se pred dvema letoma smejali Samsungu. Seulčani zdaj ponosno predstavljajo že tretjo inačico ploščice. To pot je njegovo srce snapdragon 800, ki je z 2,3 gigaherca še malo hitrejši od onega v sonyjih. Za dobro mero so mu dodali kar 3 giga delovnega pomnilnika. Povzdignjena je takisto fotozajemalka, ki zna delati počasne posnetke in loviti 4K-video (30 fps). Bržda zato, da Samsung lažje prodaja UHD-televizorje. 
Zunanja forma ostaja enakih mer, celo par dlak manj­ši je, a ima obenem štiri milimetre večji, 5,7-palčni zaslon polne ločljivosti 1080. Seveda je organski in pregovorno najboljši. Tega ne pišem v tri dni, marveč so barve na OLEDu v resnici nadmočne, zlasti zaradi čiste črne. Za piko na i so vgradili USB 3.0, ki hitreje prenaša podatke in prav tako elektriko. Nezdruž­lji­vostnih težav ni, saj je moč vtakniti stari kabel 2.0. Zraven mobilnika ti poklonijo plastično zaslonsko pisalo, okrog katerega Korejci spletajo famo že od izvirnika. Naložena mečina pa je nadgradnja one iz galaksije S4, torej tisoč in ena možnost.

Leta 2011 je bil note velikan. Danes se ne zdi več tako gromozanski, saj so zrasli vsi. Vseeno ni za v žepe in kesica je zelo priporočljiva. Samsung izdeluje raznobarvne z okencem. Note 3 zazna, da je etui zaprt, in skozi luknjo prikazuje osnovne podatke.

A kljub vsej nadmoči, uslužnostni naphanosti in mnogo finim malenkostim si ne morem kaj, da ne bi neka­terih funkcij pokritiziral. Je že res, da od viška na­če­lo­ma ne boli glava. Toda vsaj za splošno izobrazbo je dobro vedeti, da je veliko opcij iz reklamnih filmč­kov kratkomalo neuporabnih. Mednje sodi čuda gibalnih in zaznavalnih postavk, ki jih je vpeljal že S4. Telefon sicer smelo demonstrira nadzor z mahanjem pred zaslonom, nagibanjem ali celo samo z očmi, vendar se skoraj nič od tega v resnici ne izkaže. Z dotikom ali pritiskom boš želeno storil v hipu in stoodstotno, vsi ostali načini, vključno z glasovnim uprav­ljanjem, pa so močno pod pragom zanesljivosti.
Slično mnenje imam o peresu. Razvijalci se trudijo, da bi bila njegova raba čimbolj smiselna in praktična, zato se ob izvleku instantno odprejo aplikacije za čečkanje. Rokopisi se samodejno shranjujejo in po novem z eno potezo pretvarjajo v kontakte, URLje, zemljevide ali klice. A v praksi note ne nadomesti otip­­lji­vega zvežčiča oziroma listkov. Sam sem se več­krat pri­silil v dosledno digitalno zapisovanje, češ, sčasoma mi bo zlezlo pod kožo. Pa mi ni. Tako menijo tudi številni drugi lastniki. S prstom ne bom kazal na vmesnik, čeprav prostor za izboljšave obstaje, denimo vrh pisala bi
lahko deloval kot radirka. Nekaj neprijaznega je v samem praskanju s trdo plastiko po steklu. Mogoče bi bilo bolje, če bi bila konica mehkejša, gumijasta. Pisanje je namreč okorno in rezultat so čečkarije, na katere nisi ponosen. Razpoznavanje zapisanih imen in telefonskih številk je temu primerno nesigurno.
Za vsakdanjo notesniško rabo plastični stilus torej ni in pri večini uporabnikov bo ostajal spravljen v ohišju. Vesela ga bo edinole ustvarjalna in risarsko nadarjena roka. Ta bo z njim čečkala po fotkah, jih izrezovala in še raje kar prosto risala. Poleg že znane vsenamenske skicirke je to pot Samsung priložil še bolj zmogljiv Autodeskov Sketchbook. A očitno niti kreativno peresenje ne žanje pretiranega uspeha, zato je razpoložljivih aplikacij na tržnici bore malo. Še Adobe je pred časom ukinil svoj risalnik Ideas.
Moje zabavljanje čez Samsungovo grmadenje vsega mogočega oziroma nedodelanih pritiklin se še ne neha. 'Zdravstvena' aplikacija S Health je čisto brez veze, obupno zanič je Story Album za fotoknjige, nekoristno je odlagališče materiala z vseh koncev Scrapbook, skupinsko gledanje vsebin in igranje (Group Play) v tako slabi obliki ne bo nikoli zaživelo, neučin­ko­vito NFCjevsko trkanje za prenašanje datotek S Beam je upravičeno vir posmeha Applovih uporabnikov, sporočilnika Chat On ne uporabljajo niti Samsungovi us­luž­benci, prav tako pa se po mojem ne bo prijela novost My Magazine. Po vzoru HTCjevega BlinkFeeda gre za skupek vesti in novosti iz različnih novičarskih virov ter socialnih mrež, za kar skrbi aplikacija Flipboard. Četudi do 'revije' dostopaš le z enim samim potegom, se mi ne zdi posebej privlačna in za name­ček misteriozno ne vključuje Facebooka.

Ilustrator bo stilus izkoristil v Sketchbooku (levo), kratkočasen bo tudi otroku, drugače pa je res naiv­no pričakovati, da bodo ljudje v Samsungovi skicirki delali take predstavitve, kot je tale na desni.

Samsungov vmesnik sem vselej postavljal nad ostale. Njihovi foni so edini, ki ohranjajo tipke na pročelju, s čimer ne krnijo zaslona. Dopadejo se mi galaksijam lastne bližnjice, recimo tista potega levo ali desno po kontaktu za hitro klicanje ali sporočanje. Uporabno je potresenje, ko vzameš v roke napravo z zgrešenim klicem ali spregledanim sporočilom. A resnici na ljubo so se ostali proizvajalci izboljšali. Iphone je dobil hitro bližnjico do svetilke, note 3 pa programčka za lučko sploh nima. Kamere ni mogoče sprožiti hardversko. Tipkovnica bi morala imeti ločila na prvi strani. Xperia Z1 ima lepšo predstavitev SMS/MMS-komunikacije. Nasploh bi morala kožica Touch­Wiz v estetsko prevetritev, če se le da, ven iz hiše, saj Seulč­ani dizajna niso sposobni. Od vmesniških novosti v notu 3 velja izpostaviti aplikacije v plavajočih oknih, na primer kalkulator, in boljši izkoristek razdeljenega zaslona, ki poslej omogoča celo vlečenje elementov iz enega programa v drugega. Je pa res, da pretirane rabe tega ne bo, kajti ek­ran je ipak premajhen za tako drobljenje.
Če povzamem: note 3 je železninsko odlična naprava, ki prekipeva od funkcij. Veliko je dobrih, veliko pa nekoristnih in samih sebi namen. Vendar je res, da košta enako kot drugi manjši, slabši in manj prostorni telefoni. Da prinaša najnovejši Android, priročen vmesnik in privzetih 50 gigabajtov oblačne omare Dropbox. Da dobro sodeluje s televizorji, s PCjem in drugimi Samsungovimi napravami. Da ima razen FM-radia čisto vse tehnologije, vključno z IR-lučko za daljinsko uprav­­ljanje. In da za povrhu vsebuje varnostno platformo Knox, s katero Samsung snubi službeno in vladno rabo. Če te velikost ne moti oziroma celo iščeš večji zas­lon, pri odločanju ni dileme. Kovinski resda ni, a plas­tič­nost lahko skriješ v raznobarvne uradne srajčke.

Samsung galaxy note 3 objavljeno: Joker 243
oktober 2013