Revija Joker - Sony xperia Z1

ČLANKI
stranka » članki » testisi » Sony xperia Z1
Sony xperia Z1
...
LordFebo

Vesel sem, da je Sony naposled splovil vrhunski, dodelan telefon, ki se lahko kosa s HTCjem, Samsungom in LGjem. Dosedanje xperie so bile namreč povprečne in so vselej zaostajale za konkurenco. Z1 pa je hardversko na vrhu, je zgledno izdelan in vodotesen ter ima kar 20-megapičični fotosenzor.

Japonci so ponosni na neprodušnost xperie. Resda moraš zato za polnjenje vselej odpirati pokrovček, a dobra plat je, da telefon ne crkne, če ti denimo pade v klozet. Z novim modelom Z1 je moč pod vodo tudi slikati, kar mi s predhodnikom ni uspelo. Samo za bazensko uporabo, kajti slanica in globina pod enim metrom in pol škodita.

Prav zajemalne možnosti so tiste, s katerimi se Sony najbolj trka po prsih. To pot ne v tri dni, kajti Z1 ima v resnici najboljšo kamero med telefoni s tamalo lečo. Tudi praktična je, saj jo štarta in sproži
hardverski gumb. Zaradi velikosti in razločljivosti tipala dnevne fotografije nimajo tistega tipičnega pridiha mobilniš­kih posnetkov, čeprav barve niso vedno najboljše. So­ny je lovljenje spominov obogatil z dosti možnost­mi, a veliko jih je tam zaradi marketinških alinej in količine. Recimo nekaj primerov nadgrajene resnič­nosti, prepoznavanje svetovnih znamenitosti in vin ter neuporabno deljenje živega videa prek Facebooka v zanikrni ločljivosti 270. Filmanja v 4K pa ne pozna.
Xperia Z1 je skupno vzeto dober aparat z dodelanim vmesnikom, FM-radiem in zglednim sodelovanjem z drugimi napravami, naphan z množico programčkov, od pisarne prek uganjevalnika komadov in antivirusnika do obdelovalnika fotografij. Škoda, da softver ni Sonyjev, marveč nabran z vseh vetrov in vreden enomestno številko v evrih. Primerjave z iphonovo ponudbo enovite in estetske hišne mečine ni. Nisem nikakršen appostol in osebno se mi Googlova odprtost bolj dopade, toda mar res ne zna nihče razen Appla izdelati ličnega okoliša? Denimo lepega klicalnega screena, kjer bo portret sogovornika celozaslonski?

Dinozavri, metuljčki in gobice na resnični podlagi so ob prvem preizkusu zabavne. Toda pičla sedmerica tematik nadgrajene resničnosti (augmented reality) nima prav daljše uporabne vrednosti in je tam le zato, da je. Tako nefunkcionalno obilje, ki je zgolj navidezno, je tipično za večino proizvajalcev.

Še bolj moteča plat xperie, ki vleče že predolgo, je Sonyjevo zapostavljanje naše dežele. Poženem PlayStation Mobile, ponudbo boljših špilov. Aplikacija se hinavsko nadgradi, nakar mi pove, da nisem doma v pravi državi. Isto se zgodi, ko se podam v filmsko, glasbeno in knjižno trgovino. Kliknem na ikonico Xperia Privilege – “This item is not available in your country.” Enako sporočilo za Track ID TV. Glede na to, da so dandašanji taki servisi temeljni del vsake naprave, je to nezaslišano. Po mojem bi morali tak polovičen izdelek bodisi umakniti z našega trga, bodisi ga prodajati za znižano ceno. (Ali vsaj pobrisati ikonice.)

Sony xperia Z1 objavljeno: Joker 243
oktober 2013


sorodni članki