Revija Joker - Iphone 5C

ČLANKI
stranka » članki » testisi » Iphone 5C
Iphone 5C
...
LordFebo

Čeprav je 5C na prvi pogled drugačen ifon, je v resnici le obarvana petica. Pri Applu so namreč vzeli lanski model, mu slekli aluminijasto školjko in ga odeli v plastiko pisanih barv. Zaradi novega ovoja je mobilnik pridobil 20 gramov in milimeter po vsaki stranici, zaradi česar pa ne bo hude krvi.  Prav tako moram poudariti, da umeten material ni cenen, v kakršnega so odeti korejski aparati, marveč otipno kakovostnejši in sijajnejši. Fin detajl je, da so pobarvani celo stranski gumbi. Komaj omembe vredna sprememba je kan­ček prostornejša baterija, dočim je vsa druga železnina enaka. To pomeni 1,3-gigaherčni dvojedrni čip A6, gigabajt rama, 4-palčen zaslon retina z mrežo 640 x 1136 in 8-megapičično kamero. 

Vsi ifoni imajo po novem izvlečni meni z bližnjicami in nastavitvami. Na sredinskem 5S pa je prikaz učinkovitega deljenja vsebin med bližnjimi napravami AirPlay.

Kljub nizkim številčnim vrednostim v primerjavi z androidneži v Applovem svetu ti bajti, herci in piksli zadoščajo. Rokovanje s softverom je svilnato gladko, kamera je odlična, nova sistemska podoba gre lepo vkup z barvami serije 5C, aplikacij in hardvera pa je za iphone itak obilo. Četudi je srčika po­ča­snejša od rešitve A7 v 5S, zaznavne razlike zaenkrat ni. Do odstopanj bo prišlo šele s 64-bitnimi aplikacijami.

Kupci novih iOS-naprav, tudi starih modelov, so po novem upravičeni do zastonjskega pisarniškega paketa iWorks, urejevalnika fotografij iPhoto in obdelovalnika videa iMovie. Nucniki na iphonovih zaslončkih resda ne razvijejo kril, a darilca so presenetljiva in uporabna.

Peterica barv iphona 5C vabi zlasti nove kupce. Aparat ni napačen in kljub plastiki daje občutek premijskosti, vendar je zabeljena cena 600 (16 GB) oziroma 700 evrov (32 GB) vprašljiva. Cene ob vezavah bodo seveda nižje, a to velja za vsak fon in na koncu plačaš vse. Govori se, da bo iphone napos­­led dobil v ponudbo Mobitel, kar bo zagotovo vplivalo na nižje cene slovenskih ifonastih paketov.

Domislica barvnega ifona bi bila vsega pozdrava vredna, če bi šlo, kot se je špekuliralo, za mobilnik srednjega razreda, recimo tja do 450 evrov. Toda C ne pomeni 'cheap', kajti ta kos nove stare robe, ki ga predstavljajo kot trendovski velehit, košta v najcenejši, 16-gigabajtni izvedbi šeststo evričev. To je toliko kot najdražja androidna konkurenca. Oziroma le stotaka manj od frišnega, hitrejšega in boljšega zastavonoše 5S. Če se jim ta projekt posreči, bo Apple, ki je v trženju svojega logotipa in miselnosti že zdaj najjači, marketinški piedestal pomaknil še stopnico više.

Iphone 5C objavljeno: Joker 243
oktober 2013

okvirčki:

Barviti iOS 7