Revija Joker - Iphone 5S

ČLANKI
stranka » članki » testisi » Iphone 5S
Iphone 5S
...
LordFebo

Takoj po septembrski najavi novih ifonov so delnice Applu padle. Raja in investitorji so očitno pričakovali več frišnih izdelkov, nekaj malega pa je kriva tudi oblikovna enakost prvaka 5S glede na predhodnika. Srebrni 5S namreč od petice loči le poznavalec. Telefon, sploh iphone, je pač statusni simbol in najnovejšost mora biti vidna z druge strani ceste. Ni čudno, da gre najbolj v promet nova, zlata oziroma šampanjčna inačica, ki je razpoznavna na prvi uč.

Vsi ifoni imajo po novem izvlečni meni z bližnjicami in nastavitvami. Na sredinskem 5S pa je prikaz učinkovitega deljenja vsebin med bližnjimi napravami AirPlay.

Prva postavka med novostmi je naslednji rod osrednjega računala, ki se tokrat imenuje A7. Apple je glede specifikacij kot vselej skrivnosten. Po njihovem je to prvi 64-bitni mobilniški procesor, katerega operativni in grafični preskok v primerjavi s prejšnjim je dvakraten. Razdiralci, ki so dvignili pokrovko, so dognali, da gre za 1,3-gigaherčno dvojedrno srčiko Samsungove izdelave. To se sliši malo, toda cupertinski in­že­nirji so očitno čarovniki, kajti iphone 5S poseka konkurenco v domala vseh testih, zlasti tistih, ki se tičejo vsakdanjih opravil. Med premaganci so celo najnovejši, 2,3-gigaherčni snapdragoni. Baje andro­idni hardver in softver nista dobro optimizirana.
Iphonu pomaga še ena novost, gibalni koprocesor M7, v katerega domeni so podatki iz pospeškometra, žiroskopa in kompasa. Z drugimi besedami: čip skrbi za beleženje nagibov, prekucev in premikov, s čimer razbremeni glavni procesor. Profitirale bodo tako igre kot fizkulturne aplikacije, kakršna je Strava Run, ki bodo pri štetju korakov porabljale manj elektronov.

Črn iphone ni več črn, marveč temno siv, nova barva je bledo zlata, srebrna pa ostaja enaka. Opazni razliki napram prejšnjemu sta dve: bliskavica ima dvoje ledic, prednji gumb pa je srebrno obrobljen in nima več znanega krodrata. Cena za prestiž je 700 (16), 800 (32) oziroma 900 evrov (64 GB). Pri tem gre upoštevati, da pomnilniška razširitev z desetevrsko SD-kartico ni mogoča, zato je oblačnim shrambam navzlic 16 giga brž premalo.

Naslednja velika frišnost je čitalnik prstnega odtisa, ki je v obliki nekakšne kamerice skrit pod domačim gumbom. Ta zato ni več vbočen in ima srebrno obrobo, ki deluje kot prožilnik. Ker imam s takimi biometričnimi tipali na napravah in vratih le slabe izkušnje, se nisem nadejal hude uporabnosti. Vendar na moje presenečenje zadeva deluje prav dobro. Z njo sekundo ali dve hitreje odkleneš telefon, ravno tako pa pal­č­ni vzorec nadomesti vtipkavanje gesla pri nakupih v iTunes. Bržda bodo v prihodnosti možnost izkoristili tudi drugi servisi. Seveda prstenje ni zavezujoče in še vedno lahko postopaš starošolsko.
Čeprav zajemanje posnetkov ostaja pri osmih milijonih pik, ima tipalo večjo površino, kar pomeni razloč­nejšo sliko. Temu je primaknjena nova bliskavica iz dveh svetilnih diodic različnih temperatur, kar naredi osvetljeno kožo bolj naravno. Razlika glede na predhodnika se v neidealnih pogojih dejansko pozna, nekaj tudi na račun večje zaslonke f/2,2, vendar so slabi posnetki praviloma le malo manj slabi. Drži pa, da so fotografske zmožnosti novega iphona pri telefonskem vrhu. Izstopa ekskluzivno snemanje videa s hit­rostjo 120 fps, primerno za počasne posnetke, in stabilizacija slike. Ravno tako k celostnemu občutku prispeva softverski doprinos iOSa 7.

Vzorec, ki ga dobi iphone iz več zaporednih včita­vanj kateregakoli prsta, je shranjen v čipu in ne v oblaku. Registriranih je lahko več uporabnikov. Apple trdi, da z mrtvim udom ne deluje, vendar so tehnologijo že pretentali s silikonskim odlitkom.

Kar se hardvera tiče, je to to. Novega, večjega zaslona ni, saj je Apple mnenja, da je ta velikost telefona idealna, za kaj več pač kupi ipad. Takisto ni NFCja, induktivnega polnjenja in vodometa. Spremembe so povečini očem nevidne in zlasti procesorska nadmoč ter koprocesorska pomoč se bosta izkazali šele na dalj­ši rok oziroma ko pride več 64-bitne mečine. Kljub stari formi in manjšemu, manj razločljivemu ekrana od tekmecev z Daljnega vzhoda pa je iphone 5S od zunaj in znotraj najbolj premijski aparat, ki z eleganco in kakovostnim videzom pritegne največ pogledov. Lepo sede v dlan in poseduje privlačno, bogato okolje, ki uživa največ podpore tako v pro­g­ramju in igrah kot v dodatni opremi. Mnogo rešitev je edinstvenih in za muziko ga ni boljšega onegaja. Predvsem pa ima softver obilen in bolj dodelan ter uporaben kot naphani, a polovičarski samsungi.

Kupci novih iOS-naprav, tudi starih modelov, so po novem upravičeni do zastonjskega pisarniškega paketa iWorks, urejevalnika fotografij iPhoto in obdelovalnika videa iMovie. Nucniki na iphonovih zaslončkih resda ne razvijejo kril, a darilca so presenetljiva in uporabna.

Kakor je lastništvo iphona v ponos in delo z njim v užitek, pridejo z njim tradicionalne Applove hibe oziroma nerazumljive omejitve: zaprtost, nezmožnost ročnega snemanja datotek po USBju, ubadanje z mos­tiščem iTunes, neprijateljstvo s televizorji, pomnilniška nerazširljivost, vmesniške omejitve (en sam gumb!), slabša integracija družabnega mreženja ... Toda itak noben sistem ni popoln in vselej čislaš in hvališ pozitivnosti ter bentiš in iščeš obvoze za neumnosti. Je že tako, da iphone najbolj zaživi v Applovem ekosistemu in ob predpostavki, da bo uporabnik vsebine kupoval.

Iphone 5S objavljeno: Joker 243
oktober 2013

okvirčki:

Barviti iOS 7