Revija Joker - Philips original radio

ČLANKI
stranka » članki » testisi » Philips original radio
Philips original radio
...
LordFebo

Leta 1955 je Philips predstavil radijski sprejemnik philleta 254, ki je v naslednjem desetletju postal ikonski kos evropske gospodinjske tehnike. Babice in dedki se zaobljene lesene šatulje z dvema velikima gumboma in petimi pritiskali na sredini gotovo spomnijo. Če že ni bilo pri hiši phillete, so imeli vsaj kakega od mnogih klonov. Amsterdamci so zdaj legendo obudili s sodobnim radiem (s)ličnega retro videza, a nekam nedomiselnega imena. Mar bi obdržali izvirno ime!

Tole je philetta, eden najbolj popularnih radijskih sprejemnikov izpred petdesetih let. Bogve, zakaj Philips sedaj ni uporabil izvirnega imena.

Original radio je leseno-aluminijasta škatla, ki kaže uro, lovi FM-postaje in predvaja glasbo z zataknjenega ipoda ali iphona, ki ju obenem polni. Naprednosti ne poseduje nikakršne, saj ne pozna brezžičnih navezav v smislu modrega zoba, Airplaya in internetnih ka­nalov. Zlasti slednje se mi zdi dandanašnji precej­š­nja hiba. Aparat ume le sinhronizirati uro s telefonom in si shraniti pol ducata postaj. Za nekaj dodatnih muzi­cirnih in prikazovalnih funkcij pa moremo na mobilijo namestiti Philipsov program HomeStudio. Bera zmož­nosti je za 200 evrov precej pičla, vendar ceno do neke mere upravičujejo edinstveno oblikovanje, kakovostna izdelava ter presenetljivo dober zvok. Kdor je zadovoljen s tem, kar naprava zna, in mu ni žal denarja, bo dobil izvrsten in opazen kos tehnike. Zaradi enostavne rabe bi ga lahko priporočil tistim v tretjem življenjskem obdobju, dasi dvomim, da so ciljna publika.

Original radio paše povsod, v navadno, moderno ali starinsko sobo. Izbirati je mogoče med drap barv­o, lesenim vzorcem in živo rudečo. Ipad nanj ne paše, le ipod nano, touch in iphone

Škoda, da se Philips odpoveduje zabavni elektroniki in in se osredotoča le na male gospodinjske onegaje ter aparate za osebno nego. Ne samo Stara celina, marveč ves svet bo izgubil inovativnega in dizajnerskega proizvajalca s stoletno tradicijo. Blagovna znamka bo sicer živela naprej, a ugledu ne bosta kos ne kitajski TP Vision, kamor so šli televizorji, ne japonski Funai, kateremu so Nizozemci prodali avdio in video oddelek. Ravno original radio je eden takih izdelkov, ki jih je lahko udejanjil le stari Philips.
Obstaja še miniaturna inačica originalnega radia, ki se zgleduje po manjši philetti. Njeno mesto je nočna omarica, kjer rabi kot budilka, tranzistor, polnilo in predvajalo glasbe z iphona. Postaj si ne zapomni in tudi usklajuje alarmov z mobilnikom. Obregnem se še ob displej, ki bi se lahko ponoči samodejno zatemnil, saj se ga ročno da. Čeprav je mini lušten modni dodatek v posrečenih starodobnih barvah, kot sta rjava in bleda sinja, ga 100-evrska etiketa naredi za jako drag telefonski polnilnik. 

Mini je radio / budilka / iphone podstavek za v spalnico. Kot večji bratec sprejme iphone in ipod touch ter nano, ipada pa ne. Oba modela sta lahko bodisi s starim 30-pinskim priključkom, bodisi z lightningom. Nenavadno, da niso raje priložili adapterja.

Philips original radio objavljeno: Joker 236
marec 2013