Revija Joker - Tablični kvartet

ČLANKI
stranka » članki » testisi » Tablični kvartet
Tablični kvartet
...
Ker črne si plošče vsakdo želi, v sijoče ekrane LordFebo strmi. Žuljavih prstov in rdečih oči, komu katera modro veli.

Smili se mi kupovalec tabličnega računala. Že doslej je bila izbira zaradi dveh sistemov in mnogih inačic težka, zdaj pa prihajajo še modeli z Windows 8. Na žalost ni bilo v času pisanja na voljo še nobenega od slednjih, zato predstavljam znani okolji v štirih novih podobah. Pri tem se ne morem ogniti ponovnemu nanizanju nekaj jedrnatih krovnih misli o področju.

Tabla je sicer mobilna naprava, a čedalje bolj postaja domač pripomoček za vse člane gospodinjstva. Je igrača za najmlajše, spletna des­ka, revija, sekretni prijatelj in multimedijski vmesnik.

Android odlikuje velikokrat omenjena odprtost oziroma široke možnosti znotraj sistema. Te segajo od urejanja namizij s sto in enim hitrim prikazovalnikom prek izmenjave vsebin med aplikacijami do tega, da napravo priklopiš na računalnik in nanjo brez omejevalnega vmesnega programja posnameš filme, muziko in fotografije. Nasproti mu stoji iOS, ki je po eni plati bolj zaprt in omejen, a pod črto dodelan in gladek ter balzam za prste in oko. Ne ubada se z vpra­šanjem, kako naložiti piratski film, marveč predpostavi, da ga bo uporabnik kupil na Itunes.
Ker je hardver na Googlovem bregu zelo raznolik in se­ga od stoevrskih bednih ploščic dalje, je lahko izkušnja s tako napravo tudi zelo slaba. Predvsem pa so različno opremljene. Ene prinašajo le temeljni softver, dočim Samsungove in Sonyjeve kipijo od mož­nosti povezovanja z drugimi gospodinjskimi napravami. A resnici na ljubo je celo najboljša štirijedrna androidna tabla v splošnem slabši okoliš od ta velikega ipada. Težava je v švoh ponudbi velikim zaslonom primernih vsebin. Medtem ko je za ipad prirejenih nad dvesto tisoč aplikacij, da ne omenjam splošne podpore, servisov, tipkovnic in zvočnikov, je na Androidu količina softvera desetkrat nižja, hardvera pa zanemarljiva. Lokalni minus je še žalostno dejstvo, da v Applovi trgovini Slovenci lahko kupujemo muziko in filme, medtem ko nam druga stran to popolnoma odreka.
Dodatna hiba androidne razdrobljenosti je nepopolna medsebojna združljivost celo znotraj aktualne generacije. Nvidia denimo dejavno skrbi za razvoj orenk špilov za čipovje tegra, toda večina teh na drugih procesorjih ne deluje. Ni čudno, da ima Apple 60-odsotni delež na področju tabel, pri čemer je domala vsak lastnik ipada zadovoljen z nakupom, česar za drugi tabor zagotovo ne morem trditi. Google je zato prej­š­nji mesec apeliral na vse razvijalce, naj se vendarle bolj potrudijo za 'najhitreje rastočo platformo'.

Tablični kvartet objavljeno: Joker 232
november 2012