Revija Joker - CES 2011

ČLANKI
stranka » članki » raport » CES 2011
CES 2011
...
Tržniki ne izgubljajo časa, zato je bučni sejem uživaške elektronike Consumer Electronics Show na sporedu že v prvem tednu po novem letu. Aggressor pogleda, kaj je letos skakalo iz zaslonov in žepov.

V ponovoletnem času se proizvajalci radi pohvalijo z izkupičkom božične sezone in nam dajo na ta način vedeti, da so po naši zaslugi skladišča očis­tili stare zaloge. Da jih ne bi preveč srepo gledali, nas ob tem omrežijo še z bleš­če­čim repertoarjem za prihodnost in cikel gre dalje. CES, ki se vsako leto na začetku januarja dogodi kjer drugje kot v mestu greha, Las Vegasu, je za to kot nalašč. Tod uporabniki vidijo in izkusijo, kakšne razvedrilne naprave bodo čez leto prihajale v dnevne sobe. Letos smo recimo videli celo električne avtomobile.
Tokratna prireditev ni kaj dosti burila domišljije, saj se proizvajalci povečini niso postavljali z nadzemeljskimi koncepti. Bolj je bila usmerjena v realne izdelke, ko so podjetja pilila tehnologije iz prejšnjih let, od 3D-televizije do tablic in mahalnega nadzora. Zato pozabite na robotske lakaje, kajti vse mehanske dele porabijo Japonci za svoje umetne priležnice. No, bilo je nekaj izjem, denimo Samsungov prototip 4,5-inčnega prepogljivega zaslona, kjer so ob mlatenju s kladivom po nesreč­­nežu (ki se je dobro držal) zatrjevali, da reči dobro napredujejo. Vendar pa teh izdelkov letos še ne bo. Druga izjema je bila avtostereoskopska televizija, torej 3D brez očal.

Sifteo je elektronska igrača iz plastičnih kock z LCD zaslonč­ki, ki se odzivajo na svoje sosede, kar pridoma izrab­ljajo igrice, kjer jih premetavaš okrog. Kako je to videti, si obvezno oglejte na YouTubu. Zaenkrat je na voljo le v ZDA za ceno 150$ plus davščine.

Proizvajalci televizij, prednjačila sta Panasonic in Samsung, so 3D tevejem namenili ogromne pavilijone.

CES 2011 objavljeno: Joker 210
januar 2011