Revija Joker - のり・東京 - Nori Tokio

ČLANKI
stranka » članki » raport » のり・東京 - Nori Tokio
...
Navi se prežarči na drug konec zemeljske oble, kjer se s sopotniki izgubi v prevodu in času. Dežela vzhajajočega sonca jo nauči zgibati origami ter ceniti surove ribe.

Japonska je samosvoja in nepovprečna potovalna destinacija. Nekaj zaradi zloglasne draginje, obenem pa sta jezik in kultura tam tako drugačna, da manj srčne zlahka preplašita. Vendar je Tokio ena tistih met­ropol, katerih izkus zelo razširi obzorja. Zrasel je iz ribiške vasice Edo, kar v prevodu pomeni 'rečno ustje'. Selo je dolga leta krmežljavo opazovalo vzpon ostalih mest, kot je Kjoto, ki še danes slovi kot kulturno središče Japonske. A ko je šogun Tokugava vrgel uč na Edo in zgradil postojanko na kraju, kjer danes stoji ce­sarska palača, se je za mesto pričel bliskovit razvoj. Postalo je vplivno središče in kmalu prevzelo državne vajeti. Leta 1868 je uradno postalo glavno mesto cesarstva in dobilo novo ime - Tokio, kar pomeni 'vzhodna prestolnica'. Čepi namreč na vzhodu največjega od japonskih otokov Honšuja.

Šindžuku je bržda najbolj marsovski, blazneč in nebotičniški del Tokia. Hkrati je eno od središč pohujšljive zabave. Tako jasen pogled na goro Fudži v ozadju je precej redek in je najverjetnejši pozimi. Vzpetina je drugače dremajoč vulkan, ki je nazadnje izbruhnil leta 1707.

のり・東京 - Nori Tokio objavljeno: Joker 195
oktober 2009