Revija Joker - Zlati delišes ameriških sanj

ČLANKI
stranka » članki » raport » Zlati delišes ameriških sanj
...
Navi obsijejo luči največjega zapeljivca med mesti. S sončnimi očali na nosu pove, kako je črvičiti po sredici Velikega jabolka.

Po viziji filmarjev bi moral biti New York že zdavnaj zravnan z zemljo. Nanj so naš­ču­vali King Konga, Godzillo in cloverfieldski Nekaj, v Dnevu neodvisnosti so nanj navalili vesoljci, v Armagedonu meteor, v Dnevu pojutrišnjem pa kar nova ledena doba. Pa ste kdaj pomislili, zakaj se kataklizme tako rade dogajajo prav tam? No, saj se precej ostalega fil­movja tudi. A najbolj si zapomnimo, če poka ter tres­ka in odrobljena glava gospe Svobode pristane sredi ulice.

Mulberry Street na prelomu stoletja, ko je tod strašil duh gangsterske četrti Five Points. V tej italijanski soseski, ki danes na račun Kitajcev usiha, so med drugim snemali Botra.

Da je New York tako priljubljen oder, je seveda povezano s tem, da je Amerika izumiteljica filmske industrije in izdelke kroji tako, da najprvo ugajajo domačim obzorjem. Drugi in za ta članek pomembnejši razlog pa je, da je mesto New York, New York City oziroma NYC bržkone vrhunec ameriške ponudbe in eno svetovnih čudes, ki se mu jih le malo lahko postavi po robu. V Združenih državah mu po velikosti ni para, prav tako je redno blizu vrha svetovnih lestvic največjih mestnih pošasti. A sama zajetnost je kaj malo vredna, če ni duše. New York jo ima. Je tolovajska in sestavljena iz neverjetnega števila osebnosti in potez, ki je vsaka zase neubranljiva. Rezultat je privlačnost, od katere si zlepa ne opomoreš.
Medtem je sicer privršala finančna kriza z obračanjem deviznih tečajev, tako da cenovna ugodnost pojema. A letošnja jesen je bila kljub temu imeniten čas za obisk. Tako sem se neustrašno pomešala med osem milijonov duš, stisnjenih v pet okrožij: Manhattan, Brooklyn, Queens, The Bronx in Staten Island. Vsa razen Bronxa so na otokih, zato je področje prepredeno z mostovi. Središče vesolja je Manhattan in tu obiskovalci pre­živijo večino, če ne kar vseh dni. Ki naj jih bo seveda na voljo čim več. A če je le čas, je fino odkoračiti po kaki ulici, ki je turisti še niso izhodili. Vse popularnejši Brooklyn ima recimo nabrežno umetniško vz­duš­je in lastno središče z rajem poceni oblek. Bronx se lahko po drugi strani pohvali z največjim živalskim vrtom v državi, plus z dvema stadionoma domačih Yankeejev, kar je v deželi, ki malikuje bejzbol, velika reč.
Razjasnimo tu še nekaj: malokdo ve, da znani vzdevek za New York, Veliko jabolko, korenini v športu. Najbolj verjetna razlaga je namreč povezana s konjskimi dirkami. New York je bil v dvajsetih letih prej­šnjega stoletja priljubljeno središče za tekme. Tako ga je nek žurnalist označil za 'največje jabolko', ki so se ga trudili pohrustati tekmovalni vranci. In se je prijelo. Ker je jabolko tako pripraven in asociativno bogat sad, je z leti dobilo ničkoliko drugih pomenov. Vsak lahko najde svojega, saj je izbira ogromna. Vsekakor pa je mesto sveže, hrus­tljavo in polno skušnjav. Saj ste gledali Seks v mes­tu, ne?

Tu sta od začetka sedemdesetih do septembra 2001 stala WTCjeva dvojč­ka. Točka nič je že dve leti strogo varovano gradbišče za njunega naslednika. Zraven bodo uredili spominski center z muzejem.

Zlati delišes ameriških sanj objavljeno: Joker 184
november 2008