Revija Joker - E3 2008: brez frač in žmohta

ČLANKI
stranka » članki » raport » E3 2008: brez frač in žmohta
...
Sneti pikira na Los Angeles, se ogne strelam iz očes jeznih kiklopov naše industrije in v preletu pobere košek ključnih izdelkov, ki so jih predstavili na letošnjem sejmu E3.

Na kratko objeti zgodovino ameriške prireditve Electronic Entertainment Expo iliti E3 ni težko. Trinajstletna preteklost dotičnega špilavskega sejma - prvega so uredili že 1995. - je sicer častitljiva. Vendar bi analni pregled pokazal le, da je zadeva vse bolj nabrekala in se spreminjala v gromoglasen šov, kjer se je inteligenca spremljajočih nižala v sorazmerju z rastjo količine utripajočih luči ter gole kože na hostesah. Na prelomu tisočletja je bilo malodane idealno, leta 2006 pa je napihnjenost dosegla višek. Tako kot kronična nedomišljijskost štantov in farsa z omejitvijo prisotnih na 'zaposlene v industriji'. To naj bi pomenilo novinarje in poslovneže, ampak tako na začetku E3ja kot kasneje, ko so uvedli sistem registracije, je lahko noter prišel vsakdo, ki se je predstavil kot uslužbenec založbe Mekacura iz Fukujame. Sami smo noter tako spravili kup ljudi, ki so imeli toliko zveze s to industrijo kot mi s pletilsko. Zato je dobršen del sodelujočih (dvatisočšestega jih je bilo 60.000, deset jurjev manj kot 2005.) vsakič odpadel na brezzveznike iz štacun, forumsko-blogerske jurišnike ter invazijo fotografskih rižojedcev in Čehov. Torej, smenj je hotel biti poslovno zbirališče, hkrati pa je mižal na eno oko in vabil v nedrja malodane slehernika, okrog katerega je povrhu delal st­ra­šen ka­žin.

Jack Tretton je šef SCEA in ni imel nič proti temu, da koncem avgusta v Evropi splavijo 80 GB model PS3 z dual shockom 3 za 400 EUR.

Prirediteljica ESA (Entertainment Software Association), čezlužna organizacija založnikov zabavnega softvera, je sčasoma pogruntala, da ta shizofrenost ni več kul. Takisto se je naveličala teženja izdajateljev, ki so jokali nad stroški najema avtov, skejterskih ramp in napol nagih pornografskih zvezdic (mar bi nabavili Mad­ž­arke, so poceni). In navsezadnje je zadevo prese­gel leipziški smenj Games Convention, ki je pred dvema letoma s svojo resnično odprtostjo zbral skoraj dva­krat toliko obiskovalcev. Zato se je Electronic Entertainment Expo lani na horuk preimenoval v E3 Media and Business Summit in zamenjal poligone & tes­k­ture. Iz losangeleškega Convention Centra so ga prese­lili na letališče in hotele mondenega mestnega predela Santa Monica, odpovedali so se vsemu blišču, po­vabilo pa so dobili res samo ljudeki, ki so prišli tja delat posel. Ter tisti novinarji, za katere je bilo ziher, da bodo pisali naklonjeno. Drugih namreč ne marajo.

Razen okrog Diabla 3 zaskrbljenost ljubiteljev vlada okrog Fallouta 3, ki je na tapeti zaradi pogleda in manka informacij o nelinearnosti.

E3 2008: brez frač in žmohta objavljeno: Joker 181
avgust 2008