Revija Joker - Arcadyum

ČLANKI
stranka » članki » raport » Arcadyum
...
Kraj dogajanja: Vrdlovci pri Črnivcih. Čas: začetek aprila. Dogodek: odprtje prvega elektronsko velezabavnjaškega središča pri nas. Za Joker - Sneti.

Slovenija je tradicionalna oaza navdušencev nad računalniki. PCji krasijo ogromno gospodinjstev in prebivalci Kokoške jih uporabljajo tako za resna opravila kot za igranje. Konzole so povsem v drugem planu, saj jih ima večina tosmerno neosveščenega prebivalstva za brezzvezne drkalice, dočim igralni avtomati uživajo še slabši sloves. Sloves naprav, ki jih nabijajo brezposelni čefurji oziroma izmečki družbe nasploh. Kajpada tu sploh ni pomembno, ali gre za najnovejše Segino dirkanje, katereg
a prodajna cena je trideset tisoč funtov, ali za razvpiti poker avtomat, obvezni inventar igralnic. Avtomat je avtomat in karavana gre dalje.

Ali temu nemara dolgo ne bo več tako. V Sloveniji so na samem začetku tega meseca odprli prvi velezabavnjaški center, v katerem so na voljo samo najsodobnejši igralni avtomati. Med poznavalci slovenskega igričarskega prizorišča se je o tem šušljalo že nekaj časa, vse od lanskega sejma Tokyo Game Show, na katerem so organizatorji navezali stike z japonskimi proizvajalci, kot sta Sega in Namco, ki so na tem področju nesporni carji. Ob sprehodu po tokijskem predelu Akihibara, naphanem
z elektroniko, so naši poslovneži ugotovili, da je posel zlata jama. Kokoška je v tem pogledu deviška, hkrati pa bi projekt šel vsaj delno vštric z vladnimi prizadevanji o e-Sloveniji. Obenem so načrtovalci z ministrico Petrinovo za kraj gradnje novega kompleksa izbrali na prvi pogled sicer nelogičen kraj, prekmurske Vrdlovce. A ker je vlada hkrati zainteresirana za hitrejši razvoj tega doslej zapostavljenega območja in ker so tam stroški precej nižji kot v Ljubljani, dočim so prometne povezave s krajem spodobne, se temu ne gre čuditi. Skratka, volk sit, koza cela in prašiček poln! Že takrat smo si v Jokerju na vse kriplje prizadevali, da bi lahko o tem objavili vsaj vestičko. Toda lastnik projekta, taisti človek, ki si lasti ljubljanski Emporium, je ostal neomajen. No, zdaj se je zavesa končno dvignila. Damice in gospodiči, predstavljamo vam Arcadyum!

Arcadyum objavljeno: Joker 93
2001

poglavja članka:

Uvod