Revija Joker - Privid za cekin

ČLANKI
stranka » članki » raport » Privid za cekin
Privid za cekin
...
Vaši klateški vitezi sir Sneti, kajmak Case in jogurt Aggressor pojezdijo v nemško deželo na semenj čudes in neštetih vragolij, koder postanejo odrešitelji, mojstri ter gospodarji. Toda saška Koromandija jih sirensko premami, da ne naj- dejo več poti nazaj ...

Če zaprem oči, se sprostim in z naporom odmislim ves silni trušč množice okrog sebe, si lahko v spomin še vedno živo prikličem prizore našega srednjeveškega doma. Manjši grad, ki je gnezdil na vrhu vzpetine. Zastave v sapi, ki se je mešala v očetov mogočni glas, ko je radostno dirjal na sejem v bližnje mesto. Vonj pšenice, kapele in latrin. Deviške livade v zeleni odeji gozda, ki sega v daljo ter se naposled utrujeno položi v naročje kamnitih vršacev. In neučakanost, ki nas je pripeljala do tod, koder smo zdaj.

Med uradnimi podatki je zaslediti naslednjo zanimivost: malo več kot polovica uletavajočih je bila stara nad 20 let, medtem ko so petino njih tvorile ženske. Vašim poročevalcem se je milo delalo, ko so gledali zala švabska dekleta, ki po splošni privlačnosti kotirajo tik za slovenskimi, kako se z izvoljenci sprehajajo po halah in jim pri tem ne držijo nožev na vratovih. Razvita država, jep.

Kajti nisem se mogel upreti zovu avanture. Neki neznanec, ki je toplega poletnega večera potrkal na duri gradu, je naše podalpsko gostoljubje poplačal s komaj verjetno zgodbo. Spod temne kapuce je med hlastnimi grižljaji žarko govoril, da se bo v saški deželi na severu v kratkem zgodilo nekaj, kar se pripeti vsake kvatre enkrat in še takrat tako, da ne vedo kar vsi. Čarovniški sejem da bo to, stotine pisanih šotorov na ravnici, v vsakem pa okna v druge svetove, varljivo podobne našemu, a drugačne. Zelo drugačne. Magija tam teče v potokih po zraku, da si lahko z njo izmiješ utrujeni obraz, medtem ko se želje uresničijo s tleskom prstov. Le zlatnik daš in imaš, kar si želel. Bi bil rad heroj, ki kolje zmaje in od mrtvih vstaja tako, da se dotika v zraku plapolajočih črk? Tako bodi, bo dejal coprnik krivih zob s kosom barvitega blaga okrog vratu, ki mu pada po nenavadni beli srajci, in že boš zamahoval s silnim rezilom po trumah kanalj, za katerimi se bo kot črna gmota dvigala zobata zverina. Tlesk s prsti in padla bo tudi ona, ti pa boš tancal na kupu zlata in kot goba vpijal občudovanje soborcev. Želiš sovrage odstranjevati z razdalje, s čisto majhnimi, trdimi puščicami, ki letijo tako, da se jih ne vidi? Ni težave. In še tisočero tega. Videti boš mogel stvari, ki presegajo tvojo domišljijo, cele univerzume, polne nenavadnega dogajanja, od boja do tekanja, od razmišljanja do skakanja, od ježe kovinskih naprav do letanja po zraku. Le ljubezni da je malo, je svaril obiskovalec iz svoje raševinaste kute. Te ne more dati nobena čarovnija.

Games Convention je največji igričarski smenj. Odvil se je med 22. in 26. avgustom in obiskalo ga je 185.000 ljudov (lani 183.000), od tega 12.300 poklicnežev (8700), spet od tega 3300 žurnalistov iz 46 držav (lani: 2610 / 38). Razstavljalci so bili 503 (374).

Privid za cekin objavljeno: Joker 170
september 2007