Revija Joker - Proslava filma za 12-letnike

ČLANKI
stranka » članki » raport » Proslava filma za 12-letnike
...
Na praznik Vojne zvezd LordFebo in družba vržejo partijo dejarika ter se ga nalijejo s kowakijskim rumom. Ni jim treba v Orlando, saj oddaljeno-oddaljeno Galaksijo nosijo v srcih. Vseeno poškilijo, kaj silnega se je pripetilo na odmevnem dogodku, in o zanimivostih navdušensko raportirajo.

Star Wars Celebration je tradicionalna piflarska konvencija, ki jo za ljubitelje enega največjih domišljijskih svetov organizira Lucasfilm. Dogodek je štartal leta 1999 v promoci­jo Grozeči prikazni, odtlej pa se jih je zvrstilo dvanajst, od tega dva v Londonu, en v Nemčiji, en v Tokiu in ostali na ameriških tleh. Vsakoletnost torej ni pravilo in prihodnje uradno druženje bo šele 2019. v še nerazkritem kraju. Letošnja proslava se je odvila med 13. in 16. aprilom v floridskem Or­landu, lučaj od Disneyjevega sveta. Udeležilo se je je več kot sto tisoč jedijev, sithov, jurišnikov, pilotov, droidov, wookijev in kantinskih plesalk ter en rankor. Za 75 dolarjev, kolikor stane enodnev­na vstopnica, so prisostvovali številnim panelom Lucasfilmovih ustvarjalcev, videli v živo glavne ig­ralce, prvi uzrli najave frišnih projektov in si ogleda­li razstavo umetniških skulp­tur. Ter seveda stika­li po štantih z zbirateljskim inventarjem.

Luke, Han, Georgij, rented midget oziroma ewok, C-3PO, Lando in Cheewie – takole se je kos igralske zasedbe prve trilogije spominjal starih vremen. Pri tem niso skoparili s presežniki na račun eden drugega. Resnici na ljubo je bilo zrn med besedičenjem komaj kaj. Nismo izvedeli, počemu v frišnih filmih ni Billyja Deeja Williamsa, ki je izgledal kot Stevie Wonder. Kaj se je zgodilo z Landom Calrissianom, ne povedo ne knjige ne stripi.

Uporniške fanfare, Imperialni marš in Kantinski ansambel so tri od številnih poznanih melodij, ki ljubiteljem že desetletja ježijo dlake. Avtor skladb vseh sedmih epizod je John Williams, glasba prvega filma pa je bila nagrajena z oskarjem, zlatim globusom, bafto, grammyjem in saturnom. Obiskovalci Celebrationa so bili prijetno presenečeni, da je filharmoničnemu koncertu najboljše filmske muzike dirigiral maestro osebno.

Star Wars Celebration je tradicionalna piflarska konvencija, ki jo za ljubitelje enega največjih domišljijskih svetov organizira Lucasfilm. Dogodek je štartal leta 1999 v promoci­jo Grozeči prikazni, odtlej pa se jih je zvrstilo dvanajst, od tega dva v Londonu, en v Nemčiji, en v Tokiu in ostali na ameriških tleh. Vsakoletnost torej ni pravilo in prihodnje uradno druženje bo šele 2019. v še nerazkritem kraju. Letošnja proslava se je odvila med 13. in 16. aprilom v floridskem Or­landu, lučaj od Disneyjevega sveta. Udeležilo se je je več kot sto tisoč jedijev, sithov, jurišnikov, pilotov, droidov, wookijev in kantinskih plesalk ter en rankor. Za 75 dolarjev, kolikor stane enodnev­na vstopnica, so prisostvovali številnim panelom Lucasfilmovih ustvarjalcev, videli v živo glavne ig­ralce, prvi uzrli najave frišnih projektov in si ogleda­li razstavo umetniških skulp­tur. Ter seveda stika­li po štantih z zbirateljskim inventarjem. 

Praznika se je udeležil tudi škotski igralec Ian McDiarmid, ki je v drugi trilogiji in E6 upodobil Palpatina oziroma Dartha Sidiousa. V pogovoru se je spomnil, da je Lucas skoparil z detajli na avdiciji. Ko je izvedel, da je vlogo dobil, sploh ni vedel, za kakšne sorte lik gre. Agent mu je povedal, da bo igral cesarja vesolja, kar se mu je dopadlo. Nato se je z voditeljem pohecal, da so cesarstvu v končni fazi zavdali meter visoki plišasti medvedki. Hayden Christensen, Anakin iz E2 in E3, po drugi plati ni rekel prav ničesar omembe vrednega.

Lucasfilm je iz starih fotk in posnet­kov pripravil spomenico decembra umrli Carrie Fisher. Nato je na oder uletela njena hči Billie Lourd, katere podoba in govor sta bila docela nevojnozvezdna. Punca se je sicer pojavila v E7, a v resnici nima veze s filmi in se je rodila desetletje po mamini princeskavosti. Tudi sicer se je zdela cela ura krasnih besed in solzic na njen račun od Georga ter Marka nekam pretirana.

Vse najboljše ob 40-letki
Čeprav je bila nestrpnost ob čakanju Force Awakens v Anaheimu pred dvema letoma večja od pri­ča­­kovanja osme epizode, je tokratni praznik priteg­nil zavoljo okroglih štirih desetletij franšize. Davnega 25. maja 1977 je namreč štartalo Novo upanje, ki je nepričakovano spremenilo tako filmsko industrijo kot domišljijska vesolja. Uvodoma je zato na presenečenje vseh prisotnih na oder pristopicljal George Lucas in se spominjal nastajanja prvega filma. Menda mu je produkcijska hiša United Artists po komercialno neuspešnih THX 1138 in Ameriški grafiti odklonila sodelovanje v tretje, medtem ko je bil predstavniku studia Fox slednji film jako všeč. Ko mu je George predočil zamisel o vesoljski sagi z mitološkimi in psihološkimi komponentami ter s kos­matincem, ki pilotira vesoljsko raketo, je sicer zavil z očmi, toda vseeno zajamčil podporo. V tistem času je namreč imela filmska znanstvena fantastika negativni predznak, saj je bila cenena in izrazito otroč­ja. Tudi Lucas je svoje delo označil kot primerno za dvanajstletnike – tedaj in zdaj, s čimer je požel bu­čen aplavz občinstva.

Možak je mojster borilnih veščin Ray Parker, ki je nastopil pod rdečečrno masko Dartha Maula. Kot vemo, ga je Obi-Wan na Nabooju presekal na pol kot Krjavelj hudiča. Toda po kanonu sith ni umrl. Serija Clone Wars pove, da je njegov živi torzo odpotoval na obronek Galaksije, kjer je najprej dobil šestnožno telo in nato par kibernetskih nog. V iskanju maščevanja jedijem je doživel mnogo temnosilnih pustolovščin, dokler ga ni na Tatooinu Obi-Wan posekal še v drugo. To pot dokončno, kajti tedaj je že varoval novega izbranca ...

Retrospektivi primerno se je na prizorišču zvrstilo veliko starih obrazov, med njimi prvikrat Harrison Ford in skoraj slepi Billy Dee Williams, pa velikan Peter Mayhew in pantomimik Anthony Daniels, ki se že četvero dekad preoblačita v Chewbacco in zlatega droida, in celo Ray Parker, ki je v Epizodi 1 atlets­­­ko upodobil Dartha Maula. Največ odrskega časa si je v štirih dneh odrezal Mark Hamill, saj je imel po­­vedati za nazaj in za naprej več kot vsi ostali skupaj. Pri tem je dogajanje povezoval in goste iskrivo spra­še­val Warwick Davis, eden od pritlikavcev, ki so v Jedijevi vrnitvi skakali po gozdu kot ewoki. Po videopovezavi sta se pokazala še jedija Liam Neeson in Samuel L. Jackson. Qui-Gon Jinn se je pohecal, da je ravno sredi snemanja samostojnega filma z Jar Jarom Binksom, Mace Windu pa je napovedal svojo vrnitev, kajti “vsi vemo, da jediji preživijo zelo globoke padce.” Kajpakda ni šlo brez solzavih memoarov na preminulo princeso Carrie Fisher, ki bo v osmi epizodi odigrala svojo poslednjo vlogo. Če koga zanimajo te govorance, ki jih je prek deset ur, so na YouTubu uradno objavljeni vsi paneli.

Smuggler's Revenge je tretja epizoda tihotapčeve 'zvočne drame', ki se je začela dve Praznovanji nazaj. Čeprav so igralci na odru, to ni predstava, saj so pomembni le glasovi in zvočni učinki. Zgodba je postavljena pred Imperij vrača udarec, ko Han še vedno cinca med pridruženjem upornikom in vztrajanju pri Kontrabant s.p.-ju. Leia hoče, da naveže stike z Galaktičnim kriminalnim podzemljem in partizanom pridobi pomemben kos tehnologije za oporišče na Hothu. Vsi trije kosi so brezplačno spletno dosegljivi.

Pokazano in nepokazano 
Navdušence je bolj kot gledanje v vzvratno ogledalo privlačila futura. V prvi vrsti to seveda pomeni letošnji film The Last Jedi, katerega prvi napovednik smo vsi skupaj trnovsko pričakovali. V resnici so nam postregli le z dražilnikom, ki ni razkril ničesar. Ne bi bilo nič narobe, če bi ostalo pri tem. A kot veleva holivudska doktrina, bomo do decembrskega izida deležni še dvojca triminutnih spoilerskih napovednikov. Zasliševanja Johna Boyege (Finna), Marjetke Ridley (Rey) in celo BBja-8 takenako niso razkrila kakšnih otipljivosti. Precej bolj kvarniški so bili ustvarjalci animirane serije Rebels, ki so v napovedi četrte sezone po nepotrebnem oznanili vrnitev jedijke Ahsoke iz Klonskih vojn. Velika novica je bil tudi Battlefront 2, nova laserska streljačina, kjer bomo prvenstveno na strani fašistov. Govorilo se je še o vojnozvezdnem tematskem sklopu Disneyjevih parkov, o čemer smo poročali pretekli mesec, in o stripih ter knjigah, Medtem je raja veselo zapravljala na štantih; v povprečju kar sto dolarjev po glavi! 

Mark Hamill je bil največkrat viden obraz, saj njegovim govorom ni in ni bilo konca. Povedal je, da so mu najljubši filmi druge trilogije, saj v njih ni nastopil in jih je gledal neobremenjeno. Harrison Ford pa se je spominjal sprva nemogočih vrstic, ki bi jih moral izustiti. Lahko jih natipkaš, ne moreš pa jih izgovoriti. "Premikaj ustnice, ko pišeš, pa boš videl", je v hecu poočital Lucasu štirideset let kasneje.

Večino panelov je vodil Warwick Davis, ki je kot 11-letni mulček v plišastem kostumu igral ewoka v E6. Še nerazkrito vlogo ima tudi v E8. Bomo vnovič sre­ča­li male kosmatince? Ali pa so ga strpali v kakšne­ga droida? Glede na to, da želi Lucasfilm čim manj računalniških čarovnij, je morebiti celo v BB-8 miniaturni človeček, ki kot hrček goni kroglo. No, na odru karakterja nista našla skupnega jezika, saj se robotek ni dal prepričati v vsebinska razkritja.

Čeprav je Disneyjev predsednik Bob Iger na konferenci pred nekaj meseci omenil, da ima studio položene desetletne plane za franšizo in da bomo v samostojnem filmu o Hanu Solu izvedeli, kako je dobil Tisočletnega sokola ter spoznal kosmatega kamerada, na konvenciji na ta rovaš ni bilo slišati niti besede. Odsotnost zgodbe o mladih Hanovih letih, ki so jo pričeli snemati februarja, je pravzaprav bodla v oči. S tem, da je prenekateri fan pričakoval celo najavo tretje razširjene pripovedi, dozdevno o galaktičnih lovcih na glave oziroma o Boba Fettu. Prav tako šefica Lucasfilma Kathleen Kennedy ni omenila 4K-inačic prvih dveh trilogij, ki so v pripravi, niti ni povedala ničesar onkraj Epizode 8. Recimo o TV-seriji, ki jo s podnaslovom Underworld bojda planirajo za 2018. Ampak da ne razgalijo preveč vsebin, je razumljivo, saj potem ni osredotočenosti. Poleg tega bo julija Disneyjeva bienalna konvencija D23, kjer bo nedvomno obelodanjen tudi kak košček Zvez­dnih vojn. Glede na politiko studia povesti zlepa ne bo zmanjkalo. Do nadaljnega velja: po en film vsako leto. Epizoda 0 pride že 23. maja 2019!

Trojček je del zasedbe Poslednjega jedija. Na levi je nov lik, hišnica in naključna junačka Rose. To je izrazito nevojnozvezdno poimenovanje. Počemu je potemtakem ta desna Rey in ne kar Daisy, če so rožnata imena košer? Adama (Kylo), Gwendoline (Phasma) in Isaaca (Poe) ni bilo, niti niso izdali vloge Benicia Del Tora. Veliko je bilo ugibanja o Boyeginem črnem traku z napisom ’dead’ na rami. Razloga ni razkril, je pa navrgel, da v filmu nadaljuje povezanost s pilotom Dameronom, ki gre onkraj nošenja iste jakne.

Proslava filma za 12-letnike objavljeno: Joker 286
maj 2017


sorodni članki