Revija Joker - Barcelonski MWC '17

ČLANKI
stranka » članki » raport » Barcelonski MWC '17
...
LordFebo se sprehaja po Rambli in se odloča med škrnicljem jamóna na tržnici Boqueria ali obiskom Museu eròtic. A dolžnost ga kliče na kongres svetovnega mobilništva, kjer se naposluša o hercih, pikslih in drugih silnih številkah.

Glavni trend oziroma brenčava beseda kongresa je bila 5G, novi rod mobilne komunikacije. Sicer bi marsikdo pomislil, da je aktualni LTE čisto dovolj, saj YT-video pretaka hitreje, kot ga lahko gledaš. Toda marsikod hitrosti sramotno padejo in latenca je vse prerada desetinko sekunde in več. Prav tako je problem današnjih postaj število prijavljenih naprav. Tehnologija torej ni pripravljena na desetletje osorej, ko bo vsaka 'stvar' povezana v internet, mi pa bomo hoteli kjerkoli predvajati 4K-HDR film. Zato je potrebna nova tehnologija. Seveda ne jutri, kajti kljub velikim besedam so komajda pričeli polagati temelje. Prva om­režja so napovedana šele za leto 2020. Zaenkrat so eksperimenti, ki se jih gre tudi naš Telekom, še laboratorijski, saj ni ne opreme ne odjemalcev. Qualcomm je ravno izdelal prvi testni 5G-modem snapdragon X50, bazne postaje pa bodo morale biti nove, ne zgolj nadgrajene. 
Specifikacije bo konzorcij 3GPP sprejel konec leta in hitrosti se bodo merile z gigabiti na sekundo ob milisekundni latenci. Glede na čedalje bolj robotsko / samovozno / dronsko bodoč­nost bo vse to ključnega pomena. 4G ne omogoča avtonomnega prometa, saj si bodo taki avtomobili z infrastrukturo in drugimi udele­žen­ci izmenjevali gigabajte podatkov ter morali od­reagirati v trenutku. Nokia je demon­strirala razliko med tehnologijama pri vožnji avtomobilčka na daljinsko po mobilnem omrežju. Rezultat je bil priča­ko­van: šele prek 5Gja je bilo šofiranje gladko. Še en tak izpostavljen primer so operacije na daljavo, dasi najbrž ne bomo navdušeni šli pod nož, s katerim bo uprav­ljal kirurg z drugega konca sveta. Vsekakor nova generacija ne bo čez noč obrnila na sveta na glavo, kajti hitrosti bodo rasle še pri LTEju in naslednik bo pospeševal postopoma. A vsi vpleteni se strinjajo, da je hitrejše, zanesljivejše in frekvenčno bolj učinkovito omrežje predpogoj za četrto industrijsko revolucijo. Zato bodo morale biti zanj zainteresirane tudi vlade.

Robotski bolid nared
Lani smo najavili Roborace, ligo samovoznih dirkalnikov, ki bo obogatila Formulo E. Projekt je pod britansko firmo Kinetik spočel ruski milijonar Dennis Sverdlov, v Barceloni pa so po letu dni zrendranih podob naposled dali na ogled resničen, končen bolid. Ker ta ne nuca kabine, je nič manj kot znanstvenofantastičnega videza. Kaj bi ne bil, ko pa ga je oblikoval stvarnik Tronovega mopeda in Oblivionovega zrakoplova! Čutna oprema zajema pet lidarjev, dva radarja, osemnajst ultrazvočnih tipal in šest kamer, nadzira in umetno pametuje pa Nvidijin avtomobilski superračunalnik drive PX2. Okoli 300-kilovaten motor naj bi tono težko dirjalo čez štiri kolesa pognal prek 300 na uro. Osrednja zamisel je taka, da je flota strojno identična, medtem ko ekipe razvijajo le softver, ki vrednoti podatke in sprejema odločitve. Dirke se bodo odvijale znotraj cirkusa električne formule, torej po mestnih stezah.
Žal dodatnih podatkov predstavitev ni prinesla. Najavljeno ni bilo niti eno od baje desetih moštev, dasi je verjetno, da bosta imela lastno formulo Nvidia in Michelin, uradni dobavitelj gum. Prav tako ni bilo datuma prve dirke, ki je  najavljena "enkrat v sezoni Formule E 2016/ 17." Ta se zaključi julija v Montrealu. Avtoček sicer testirajo že lep čas, a zaenkrat je vse skupaj videti v zgodnji fazi. Rekord je ducat prepeljanih krogov pri največ polovični hitrosti in brez tekmecev, nesreči pa sta bili že dve. Enkrat sta med sabo trčila dva robota, drugič je eden pri izogibanju psu zapeljal s piste. Znabiti bodo uvodne dirke počasno-neumni debakli, slični prvemu Darpinemu samovoznemu izzivu.

Galaksija v osmo
Samsung bo novega prvaka razkril na lastnem dogodku konec meseca v Velikem jabolku. A na sejmu je bil galaxy S8 vseprisoten, zlasti zadnje dni, ko so pricurljale nindža fotke. Te prikazujejo aparat z neverjetno velikim ekranom napram ohišju, kar je omogočila tudi odsotnost tradicionalnega Samsungovega domačega gumba. Trojček komand bo odsl
ej nazaslonski, branje kazalčnega vzorca pa na zadku, kar se je pri konkurenci izkazalo za bolj elegantno. Nadalje padejo v oko zaobljeni robovi displeja in njegova uvihanost čez rob. Novi telefon menda prihaja le v izvedenki 'edge', a v dveh velikostih: 5,8" in 6,2". To je znatno več od predhodnikov, a v približno enako velikem ohišju. Spredaj je videti dodatno kamero za razpoznavo očesnega vzorca in s tem nadgrajeno varovanje identitete. Še ena malenkost je dodaten gumb na desni, ki bo ekskluzivno prikliceval umetno inteligenco Bixby. To je Samsungova tekmica pomočnicam Siri, Cortani in Alexi, ki jo je Korejcem razvil lani kupljeni AI-štartnik Viv Labs. 
Telefona bo v ZDA poganjal najnovejši snapdragon 835, dočim Evropa kot vselej dobi njihov hiš­ni procesor exynos 9. Oba čipa sta izdelana v enakem 10-nanometrskem procesu in imata primerljivo kombinacijo štirih močnejših ter štirih varčevalnih jedrc. Korejska rešitev naj bi bila malce boljša pri videu, medtem ko ima snapdragon hitrejši grafični del, a razlike v praksi bodo zanemarljive. Terminal ohranja klasičen izhod za slušalke, elektropriključek pa bo USB-C. Prodaja štarta aprila, sočasno z novim vizirjem gear VR, ki to pot zajema gibalni kontrolnik. S tem bo sis­tem enako zmogljiv kot Googlov pixeldream, o medsebojni združljivosti softvera pa ni bilo govora.

LGjeva nova admiralska ladja
Čeprav tadrugi Korejec tega z besedami "še vedno smo ponosni" očitno ne prizna, je bil G5 z nesmiselnimi hardverskimi dodatki v stilu fotografskega ali muzikaličnega čisti mimosunek. Zato se tega, glej no glej, pri novem vršacu svoje ponudbe ne gredo več. Posebnost G6 je LCD v edinstvenem razmerju 9 : 18 in razločljivosti 1440 x 2880. 5,7-palčen zas­­lon ima zaobljene vogale, kar je očitno letošnji trend, tako kot res ozek rob, zaradi katerega je forma manjša od lanskoletneža. Aparat je v času pisanja ponekod že naprodaj, s čimer je prehitel konkurenco. Cena za naglico pa je slabši procesor. Namesto snapdragona 835, ki očividno še ni na voljo, je notri 821, nadgrajena lanska inačica. Adut predhodnika, dodatna širokokotna kamera, seveda ostaja. Ta se je iz­­­­kazala za posrečeno pri slikanju panoram ali mestnem turizmu, kjer ti navadni zorni koti porežejo zvonike. Cena v Sloveniji bo sto manj od rojaka S8.

P10, ifonov klon?
Huawei je resda največji kitajski proizvajalec mobilnikov in tretji na svetu, a dizajn jim ne gre. Po srednjerazrednem modelu honor, ki je čista silhueta aktualnega iphona, je kopija prav tako njihov letošnji paradnež P10. Enaka je zaobljenost, enako široka sta vrhnji in spodnji rob, ohišje iz brušenega aluminija je nezgrešljiv posnetek in še dvojec kamer je na podobnem mestu. Le stranskega roba je srečoma manj. Kot iphone 7 plus bo tudi P10 omogočal enako imenovani 'portretni način', ki bo s pomočjo drugega očesa pri fotografiranju obrazov zameglil ozad­je. Za razliko od appla in LGja pa tale kitajec nima samostojnih kamer z različnima lečama, marveč ena zajema le globino in podatek o svetlosti. Osnovni model bo imel diagonalo 5,1" in FHD-mrežo, večji 'plus' pa 5,5" in 1440 x 2560. Ekran slednjega je zapognjen čez robova. Oba bo gnala ista hišna srčika kirin 960, ki smo jo videli že lani v telefonu mate 9. Spomladanski ceni bosta 600 in 800 evrov, kar je v redu. Palec gor takisto za osem barv.

Bumerang Nokia
Kot smo pisali že lani, je Microsoft, kupec Nokijine blagovne znamke, po debaklu z Windows Phone obupal nad telefonijo, zato so se pravice vrnile v rodni Espoo. Po novem jih ima tamkaj nastanjena finsko-kitajska naveza HMD Global, ki je močno povezana z Nokio. V načrtu imajo pomladno splovitev treh aparatov s sistemom Android in jasnimi imeni nokia 6, 5 in 3. Z njimi cikajo na široke množice, saj celo najdražja, 5,5-palčna šestica, ne bo dražja od 250 evrov. Toda cenen onegaj to ne bo, kajti lastnik bo dobil 5,5-palčen FHD-zaslon, osemjedrni snapdragon 430, kamero 16 mega, stereozvok s tehnologijo dolby atmos, 3 giga delovnega in 32 giga trajnega pomnjenja. Razočaran ne bo niti kupec trojke. Njen displej bo velik 5 palcev in širok 720 pik ter tudi vse ostale komponente bodo solidne, vključno s prstnim bralnikom – za vsega 140 evrov. Vsi trije aparati bodo aluminijasti in v štirih barvah. Oziraje na dejstvo, da za vsakdanje servise res ne nucaš najnovejšega, najjačega mobilnika, šteje pa velik zaslon, bo trojček zagotovo uspešen. 

HMD so tako pametnjakoviče kot javnost presenetili z napovedjo vnovične proizvodnje mobilnika iz leta 2000, legendarne nokie 3310. Za časovno kalibracijo: aparat ni poznal barv, fotoaparata, lokacijskega zavedanja in sukanja glasbe, še e-pošte ni odjemal. Klici in SMSi, to je bilo to. In Snake 2, eden najbolj popularnih mobi­špilov tistega časa. Dotičneža se je prodalo več kot sto milijonov kosov in v anale se je zapisal po robustnosti in prijetnosti za uporabo. Ko je dotični terminalček padel na tla, je bila edina bolečina v kolenih, ko si se sklonil, kajti zadeva je dejansko preživela skoke iz tretjega nadstropja. Prav tako se vsak bivši lastnik spomni več kot tedenske električne vzdržljivosti. Novinec kljub ret­ro­poreklu ne bo enak izvirniku. Forma s fizičnimi tipkami bo podobna samo od oka, zaslon bo barven in fon bo imel vdelan brskalnik, (nesmiselno) dvomegapikselno kamero ter predvajalnik muzike. Priložene bodo takisto Kače, vendar sodobnejša različica, v kateri se plazilec – nezaslišano – premika tudi diagonalno. Finci so mnenja, da vsi hipsterji ne marajo za iphone, zato se nadejajo milijonskega uspeha. Za 50 evrov ta ne bi smel izostati, dasi česa več od nostalgije ne prodajajo.

Sonyjevih 960 fps
Sony zadnja leta nima sre­če z vrhunskimi mobilniki. Njihove xperie so kljub veli­ki samohvali v resnici pre­­cej povprečne in preboj jim kar ne uspe. Japonci upajo, da bo letos drugače in da se bo njihov napovedani paradnež XZ premium zavihtel nad konkurenco. Tehnični edinstvenosti ob­ljublja dve. Prva je kamera z vdelanim pomnilnikom, ki omogoča hitrejše zajemanje videa, konkretno do kar 960 sličic na sekundo, kar je štirikrat do osemkrat več od drugih telefonov. Rezultat je tridesetkrat upo­­časnjen filmček, kar daje zanimive iz­­razne mož­nosti. Recimo če slikaš kolibrija v letu. Ali ejakulacijo. Dru­gi adut je zaslon z mrežo 4K in širokim barvnim razponom (HDR). Vp­ra­šanje je le, koliko bo to prišlo do izraza na 5,5 palcih diagonale. Xperia XZ premium bo premijs­ka tudi po drugih tehnikalijah: najmočnejši snapdragon 835, štiri giga rama, HD-zvok in lična ploščična oblika. Škoda za Sony, da ponov­no zamuja vlak, saj pride na police šele junija.

Novi blackberry
Robidni mobiteli so bili svojčas zaradi varnosti, hitrosti prejemanja mailov in obče produktiv­nosti sila priljubljeni med poslovneži. Toda kanadska firma je po začetnem uspehu stagnirala, medtem ko sta Googlov in Applov sistem uspevala. Predlani je sicer prišel blackberry z Goog­lovim sistemom, vendar ni pustil odtisa. Podjetje, ki se med drugim ukvarja s softverskimi re­šit­vami, je zato decembra telefonični posel dalo v najem kitajski tovarni TCL. Ta je zdaj predstavila nov androidni onegaj keyone z otipljivo tipkovnico. Na koga točno cikajo z njim, niso razkrili, vendar po videnem aparatu ne moremo napovedati dobre prodaje. Ni toliko težava v srednjerazrednem hardveru (snapdragon 625) za relativno sprejemljivo ceno okoli 600 evrov, niti v fizično nižjem zaslonu 1080 x 1680. Prvi prob­lem je, da so fizične tipke dandanašnji nepotrebne, celo nerodne, druga hiba aparata pa je bedna izdelava. Kazita ga tako dizajn kot plastičnost.

Barcelonski MWC '17 objavljeno: Joker 284
marec 2017