Revija Joker - Superjabolčna konvencija

ČLANKI
stranka » članki » raport » Superjabolčna konvencija
...
LordFebo pokuka na njujorški Comic Con, kjer vidi mnogo pisanih stričkov in tetk.

Spidey in Deadpool, zelo oprijeta,
poleg sta Batmana sumljivo objeta.
Sneguljčica, Shrek in Jack Okostnjak,
Freemanov Gordon ter Olaf snežak,
Leia Skywalker, jediji, sithi
in zombiji nikoli možganov nesiti,
Venkman in Ripley, debela Chun Li,
prikazal celo se je verni Brusli.
Geralt poljubček da Arieli,
Gamora in Harley nista veseli.
Futuramska je Leela, iz Dooma vojaki,
zeleni so orki in nindža želvaki.
Tak je njujorški šem karneval,
všečka LordFebo ta festival.

Prenasičenje vsebin
Preveč. To je jedrnat opis stanja vsebin, ki jih mora geek širokega duha užiti. Igre so vedno, filmi obilujejo bolj kot kdajkoli, knjig in stripov je neizmerno, vmes so še risanke ter nato uleti jesen z otvoritvijo novih sezon vseh omiljenih domišljijs­kih serij. Luka Caga je bilo treba pogledati res na dušek, kajti štartalo je sedem superjunaških serij. In še South Park in Westworld in MacGyver in Walking Dead in Van Helsing in Usodno vino. Čeprav je pozornost razpršena – vojnozvezdna skupnost recimo pričakuje Rogue One in se obliz­ne ob sleherni novici o Osmi epizodi in samostojnem filmu Hana Sola, Marvelova pa ugiba o Varuhih, Tanosu in Infinity Waru –, ima največ aktualnih izdelkov DC. Resda je konkurenčni Civil War zaslužil več od BvS in Marvelov Deadpool je bil  bolj­ši od Suicide Squada. Toda Justični oziroma Batmanov ekosistem se zdi vseprisoten. Nedavno smo ga videli v dveh risankah, pričakujemo njemu posvečen legofilm, vsak teden spremljamo peterico serij iz njegovega širšega univerzuma in ob njem se zabavamo v Telltalovi interaktivnici. Za povrh se v Batmanu VR gremo simulacijo največjega detektiva na svetu, podobe Jokerja in Harley Quinn pa so vsepovsod.

Preveč dejansko pomeni preveč. Pretiravanje ne puš­ča časa za prebavo in razmislek ter mede spomin, saj zadnje tedne gledamo celo po dve zgodbi na dan. Paše ta pridanič k Flashu ali Arrowu? A je Fish Mooney še živa? Peca Bruce Selino v Gothamu, animiranki Caped Crusaders ali v Telltalovi povesti? Povsod, vendarle. Tudi županovanju smo priča na treh koncih, kar meša opazovalčevo politično osredoto­če­nost. V igri kandidira Harvey Dent, televizijskemu Gothamu vlada Pingvin in Central Cityju Oliver Queen. Še največ svežine je na male zaslone prinesel Superman, ki bo očitno redno v gosteh pri svoji sestrični. In to je samo DC, kje so še vse preostale privlačne predstave ter vsebine na vseh medijih. Njujorški ok­tobrski Comic Con, za sandieškim druga največja konvencija navdušencev nad domišljijo, pa vse to le še pojača. Disney in Warner, ki imata v lasti tričetrt likov in svetov, sta res neumorni tovarni. Vendar pretirana proizvodnja ustvari preobilje, ki ni v redu. Dob­ri izdelki gredo zaradi tega prehitro mimo.

Justice League Dark
Se iz filma Suicide Squad spomniš Enchantress, včasih mladenke, včasih demonske uročevalke? Prav ona je bila leta 2011 kriva za stripovski nas­tanek Temne justične lige, saj je s svojimi coprnijami zavdala Supermanu, Batmanu in kolegom. Zato so se proti njej zbrali junaki, bolj domači v čiračarah, in ustanovili mračno vejo delilcev pravice. Vodi jih okultni detektiv John Constantine, taisti, ki smo ga pred časom gledali na malih zas­lonih. Scenaristi so sicer načrtovali, da bodo v serijo vpeljali njegove tovariše in osnovali krožek, a jih je prehitela slaba gledanost. Govori se o filmu, saj naj bi imeli Warnerjevi bratje že leto dni na mizi scenarij od Guillerma del Tora. A prva ekranizacija temne ekipe bo risanka, ki je na decembrskem koledarju DCjevega animiranega vesolja.

Kakšna čarodejska nevarnost bo pretila našemu svetu, ne povemo (ker ne vemo), je pa znana banda, ki bo rešila dan. Constantinu, kateremu glas bo dal kar televizijski igralec, bosta najbolj pomagala Deadman in Zantana. Prvi je duh mrtvega akrobata, ki ga je oživil eden od tisočih hindujskih bogcev. Je pretežno neviden, hodi skozi stene in krade telesa. Zantana je bolj človeška in zato Johnova občasna ljubica. Obvlada zaresno magijo in ponavadi govori izreke palindromno. Obvezna sta takisto Etrigan in Swamp Thing. Oba sta dobra lika, eden je človek-demon, drugi rastlinska kreatura. Močvirski stvor, ki izvira iz DCjeve bolj odrasle veje Vertigo, je sicer dobil že več TV-pojavnosti, med katerimi je najbolj znana Cravenova grozljivka iz leta 1982. Po risanem napovedniku sodeč bodo prisotni tudi znani junaki, med katerimi bo imel največ odrskega časa Batman. To je to. Piflarji bomo pogledali itak!

Netflixov Punisher
Marvel in Netflix kujeta vroč vibranij, saj je komuna navdušena nad trojico doslejšnjih superjunacljev. Zato so ponosno zavrteli frišen napovednik za trinajstdelno serijo Iron Fist, ki v enem kosu pride 17. marca. Za imenom stoji milijardni dedič Danny Rand, ki se je ducatletje mudil v šaolinskem templju, po stripovskem izročilu celo v drugi dimenziji. Tam so ga naučili karate, mikado in buzuki, zdaj pa se je vrnil, da naredi red v družinski firmi in maščuje starša. Ker bo to štorija o nastanku lika oziroma o njegovem spoznavanju z železno pestjo, ga bomo videli v prepoznavni zamaskirani opravi šele na kraju. Dotlej pa bomo zrli obraz Cvetličnega viteza, kajti rešimoža bo igral prav dotičnež iz Igre prestolov, le z dlačevjem. Pravi, izdelan Iron Fist pa bo nastopil šele v štiridelnih Defenderjih, vštric z Daredevilom, Jessico Jones in zamorskim kolegom Lukom Cagom. To že vemo, dočim sta novici jesenski termin in Sigourney Weaver kot njihova glavna nasprotnica. 

Največje veselje navdušencem so producenti naredili z uradno najavo petega lika, ki bo dobil lastno ekranizacijo, Punisherja. Frank Castle nam je bil v drugi sezoni slepega pretepača res všeč in dober glas je prišel do studia. Šov bo še posebej interesanten, saj se ne bo ukvarjal z ozadjem oziroma počasnim grajenjem lika, kajti dobršen del tega smo že spoznali. Poleg tega Punisher nima zadržkov pred avado kadavro, če­sar se ostale šeme obeh založb moralizirajoče branijo. V njegovi zgodbi bržda ne bo Daredevila, ki mu bo branil likvidacije. Zakrknjeni zločinci, zlasti povezani s smrtjo njegove familije, si v njegovem svetu zaslu­žijo le karto za večna lovišča. Vendar na delikatesen način, recimo s cirkularko, fritezo vročega olja ali v akvariju s pirajami. Nekateri se dobro spomnimo tovrstnih tretmajev iz istoimenskega, izredno nasilnega špila. Upamo, da se scenaristi ne bodo duše­brižno odločili drugače.

Ekipa Defenderjev: Dare, Luke, Jess in Fist. Na desni sta producent in Ripley, ki bo slaba punca.

Nekaj je novega v deželi Danski
Lego redno osrečuje odraslo klientelo z zbirateljskimi seti. Veliko teh prihaja iz glasovalne linije Ideas, ki je je ekskluzivno na policah njihovih butikov. Zadnji tak je modelček angleškega roadsterja caterhama 7 in je naprodaj tudi v slovenski štacuni. Najnovejša najava, ki bi morala biti v času branja takisto na voljo, pa je Yellow Submarine. To je seveda prepoznavna podmornica iz risanega muzikala iz šestdesetih, ki je navdih našel v istoimenski ot­roški pesmi od Beatlov. Z njo se bo sleherni ljubitelj starih popevk v hipu pre­žar­čil v čarobni podvodni Pepperland, kajpakda v sp­remstvu ekskluzivnih figuric Johna, Paula, Georga in Ringa ter mod­­­re­ga Jeremyja. Ladjica se sicer s 60 evri zdi precenjena, ampak ima petsto koscev in jo je moč odpreti za lažje igranje. Recimo ko greš z njo na obisk k Rogomucki v njeno mavrično mesto v oblakih.

Škatle Star Wars Rogue One se prodajajo že dober mesec, a dokler ne bomo videli filma, ne vemo, kaj točno predstavljajo. Aktualni napovedi za prihodnji mesec pa sta dve. Čudaški batmobil, Jokerjev lowrider in batjama bodo pospremili jako obetavni zimski film Lego Batman Movie. Kompleti dajejo predčasno vedeti, da bo v izrisanki precejšnje število gothamskih likov: Pingvin, Man-Bat, Harley, Batgirl … Iz istega vesolja je prav tako druga prihajajoča tematika, Superhero Girls. To je DCjev širši poskus približanja svojih prepoznavnih barv in emblemov deklicam, ki temelji na risankah, stripih in Mattelovi družini barbikastih lutk. Scenarij vse njihove superjunakinje plus Hala Jordana postavi v srednjo šolo, kjer se kljub prepoznavnim supersposobnostim ukvarjajo s tipičnimi najstniškimi težavami. Zdaj bodo mule, kot so Wonder Woman, Batgirl, Harley Quinn in Poison Ivy, tudi iz kock. Vendar ne bo šlo za klasične legofigurice, marveč za 'realističnejše' nalik znamki Friends.

Masterji za kolektorje
Mattel je pred nekaj meseci na veliko presenečenje zbirateljev oznanil zaprtje veje figuric za odrasle otroke Matty Collectors. Veliko njihovih plastičnih stričkov bo odslej licenčno izdelovala in tržila ameriška delavnica Super 7. V ta program med drugim sodijo Deviška kožica in univerzalni majstri. Poleg bednih desetcentimetrskih izvedb so pripravili ultimativne edicije petih likov v klasični velikosti. He-Man, Skeletor, Teela, Ram-Man in Faker bodo prišli z več variantami glav ter orožij iz različnih generacij, tako da si bo vsak ljubitelj na polico postavil podobo, s kakršno se je igral v otroštvu. Vseeno zraven ne bo večjih kosov opreme, kot sta Okostnjakarjev hrbtni zmaj ali On-Moževa bojna mačka. Za 40 evrov očitno ne gre vse. A to je šele začetek. Dotična ekipa so namreč pravi oboževalci Masterjev in imajo namen blagovno znamko oživiti. Da so resni, dokazuje njihova nedavno izdana desetminutna risanka v klasičnem slogu iz osemdesetih, naslovljena The Curse of the Three Terrors. Zanjo so celo pridobili par originalnih glasov in projekt imajo namen nadaljevati. Morda bo zanimanje naraslo do te mere, da posnamejo film. Dolph že lošči nožičko. 

Nadgrajeno uživanje stripov 
Kalifornijska firma Madefire meni, da stoletje stare statične risbice z oblački niso več primerne za sodobne čase, zato so pripravili VR-bralnik. Z njim bo geek užil superjunaške zgodbe v obogatenem, doslej še nevidenem načinu. Njihova platforma omogoča čuda naprednosti, od dinamičnega podajanja panelov in mnogih grafičnih učinkov prek večslojnih slik, ki ustvarijo paralaksno gibanje, do konkretnejših animacij in zvoka. Dodatno se bo lahko čitavec med spremljanjem tako imenovanega motion booka obračal po prizoriščih in približe­val pogled. V demu vse to sicer izpade dopadljivo, vendar je na mestu vprašanje, če stripi tak pristop dejansko potrebujejo. Navsezadnje za takšno gib­ljivo slikanico ne potrebuješ 3D-naglavnika, je izvedljiva že na tablici, a se kaj takega ni razvilo. Najbrž tudi zato, ker to terja znaten trud založnika. Možnosti so brezmejne, zato bi bilo treba pripraviti mnogo več od diaprojekcije slik. Ko vključiš obilno animiranost, eksplozije in celo govorjeno besedilo, je to že risanka. Vseeno razvijalci v produkt verjamejo in očitno jih založbe podpirajo. Madefire Comics je že za dolpoteg za gear VR.

Ortodoksnim stripoljubom bo pogodu nov Goog­lov bralnik Bubblezoom. Ta ne skuša spreminjati forme medija, marveč je le koristen pripomoček za spremljanje pisanih štorij na tablicah in zlasti telefonih. Na teh napravah, ki so manjše od papirnate izdaje, je namreč težava majhen tekst.  Bralec mora stalno zumirati, s čimer krni vzdušje, kajti stripi niso uniformirane, samostojne sličice, med katerimi se diapozitivno sprehajaš, marveč so prizori domiselno razgibani in celostranski. Googlovi inženirji so ta problem rešili na enostaven način, ki ne zahteva predhodnega urejanja. Algoritem sam pogrunta, kje je besedilo, in ga skupaj z obliko mehurčka poveča. Tako uporabnik vidi celoten prizor in le klika na posamezne oblačke. Oblika ostane ostra in princip deluje z večino grafičnih slogov. Bubblezoom je že vkomponiran v knjigarno Play Books, ki pa pri nas še ni odprla vrat.

Justice League vs. Suicide Squad
DC bo decembra ob bok dvajsetim drugim periodičnim zvežčičem štartal še z enim: Justice League vs. Suicide Squad. To bo prvi večji zgodbeni lok znotraj aktualne kontinuitete Rebirth, zanimanje zanj pa je izredno. Kaj bi ne bilo, ko se bosta spopadla panteon superjunakov in krožek zlobnikov! Do njega bo prišlo, ker Pravičniki odkrijejo dotlej skrivno skupino Amande Waller, znano kot Odred odpisanih. Kaj več ustvarjalci seveda niso povedali, dali pa so na ogled nekaj panelov, ki namignejo na marsikaj. Boj med Aquamanom in Killer Crocom je izredno krvav, bolj kot smo vajeni ... General Zod z žarkom smrti spraži tečnega Boomeranga … Killer Frost bo prešla na stran dobrih in v ospred­je, najbrž da okrepi zanimanje za TV-serijo Flash  … Ena od slik pa pokaže sodelujoča Harley in Batmana ter mnogo padlih junakov, kar daje misliti na tretjo, še bolj zloveščo stran, proti kateri bodo morali združiti moči vsi 'Zemljani'. Premisa zna biti v oporo naslednjemu filmu.

War of the Planet of the Apes
14. julij 2017
Načitanec in starec vesta, da s preteklima filmoma o opičjem Vzponu in njihovi Zori še nismo prišli do pravega planeta opic. Knjiga – to je francoski roman La Planète des Singes – namreč opisuje svet, ki mu vlada civilizacija šimpanzov in goril, ljudje pa so le bedni sužnji. Tak je bil takisto scenarij TV-serije v sedemdesetih. Opice v aktualni filmski kontinuiteti resda že jahajo in streljajo, vendar niso ne oblečene ne prevladujoče. Do tega bo bržda prišlo šele v četrtem filmu, medtem ko bo tretji pokazal spopad, ki bo dokončno odločil novega vladarja Zemlje. Če bo vojna med opicami in od epidemije zdesetkanim človešt­vom globalna, pa ne vemo. Tokrat bo na 'naši' strani orenk vojska, ki jo bo vodil neusmiljeni poročnik Woody Harrelson. Ta bo uničil Ceasarjevo vas, zaradi česar si bo nakopal opičjo fatvo! Menda se bo večina filma dogajala v snegu, je namignil glavni opičji igralec Andy 'Gollum' Serkis.

Logan
3. marec 2017
Samostojen lok Old Man Logan je eden bolj bizarnih Marvelovih stripov. Wolverine, misleč, da se bori proti sovražnikom, pobije vse Može X, nakar se z družino zapre v osamo. Premagani so tudi Avengerji, zato si Ameriko razdelijo superzlobniki, med njimi Magneto, Kingpin in Red Skull. Logan po nizu nenavadnih pus­tolovščin s Stotnikovim ščitom odrobi Red Skullu rdečo lobanjo in v Iron-Manovi obleki odleti domov. A medtem so mutantski otroci Hulka in She-Hulkinje pobili njegovo družino, nakar za dobro mero Hulk pojé Logana. Toda starec si s kremplji utre pot iz zelenčevega želodca … Čudaško, skratka. Naslednji in poslednji Jackmanov X-film ne bo sledil tej nenavni fabuli, se bo zgolj oprl na osnovno zamisel. Možak je postaran, njegove moči pešajo in mutanti so iztrebljeni. Živi le še Xavier, ki je v podobi starčka Patricka Stewarta bleda senca svoje nekdanje pojave. Skupaj čuvata čudežno deklico, ki jo preganjajo zlovešče sile, menda pod taktirko Mistra Sinistra. Glede na napovednik ne bo šlo za epski spektakel supermoči, kakršnih je bilo zadnjih par X-Menov, marveč za bolj osebno pripoved. Upamo, da bo igralec, ki se je z izjemo Deadpoola pojavil v vseh filmih franšize, kakovostno sklenil svojo rosomahasto pot. 

Death Race 2050
februar 2017
ZDA propadejo in uveljavi se totalitarni režim. Da bi predsednik pomiril prebivalstvo, uvede šov, dirko čez deželo na življenje in smrt. Vozniki točk ne dobivajo le z objestnim volaniziranjem in uničevanjem tekmecev, marveč z gazenjem pešcev. Otroci in starčki prinesejo visokih sto pik! Taka je bila podlaga kultnega filma Death Race 2000 iz leta 1975, katerega osrednji obraz je bil David Carradine. Čeprav se je odtlej zvrstilo še nekaj istoimenskih filmov in Carmageddon, šele tega s pripono 2050 oznanjajo kot resnično nadaljevanje originala. Po napovedniku sodeč bo šlo za retrofuturističen pristop z madmaxovskimi vozili in veliko usnja. Nalik Turbo Kidu. Politične korektnosti ne bo, zato bodo starčki parodično leteli po zraku. 

Power Rangers
24. marec 2017
Japonski je izvir Godzile, Pacific Rima, Dragon Balla, Transformerjev in, jasno, Močnih logarjev. Ameriška televizijska serija Mighty Morphin Power Rangers je štartala v prvi polovici devetdesetih in kakor tokijski izvirnik pred njo nemudoma osvojila srca mlajšega občinstva. Deca je bila navdušena nad ekipo petih najstnikov, ki se v nevarnosti spektakularno transformirajo v supermočneže in br­­cajo riti negativcev vsemirskega porekla. To ni bila risanka, temveč igrana nizika, ki je bila vsled cenenosti in hecnosti dostikrat tarča zmrdovanja starejših. Od takrat je franšiza zadobila veliko oblik in dejansko v obliki Power Rangers Dino Charge na televiziji še vedno traja; naslednje leto recimo štarta nov lok, Ninja Steel. Doslej smo videli šele dvoje rangerskih filmov, oba v devetdesetih, tako da naslednjeletni prihod obuditvenega kinoizdelka niti ni presenečenje. Šlo bo za vnovičen zagon z upoštevanjem izročila, tako da bomo spremljali grupo mladcev, ki po najdbi čudežnih kristalov ubrani mestece Angel Grove in Zemljo pred čarodejko Rito Nagravžno. Dva od petih bosta punci, vsak bo imel sebi lastne nadmoči in vodja bo znova rdeči. Pričakujemo zapretiravane obračune z orjaš­ki­mi po­šastmi, ki jih je treba z laserjem in karatejem, ker so na to občutljive, ter gradnjo odnosov med člani tima, ki se morajo privaditi svojim superlastnostim. Za raz­liko od Avengerjev in Justice League logarji namreč ne obstajajo kot posamezniki, temveč samo kot člani ekipe, kakor zapovedujejo izvirne azijske vrednote. 

Alien: Covenant
4. avgust 2017
Takšen bo naslov nadaljevanja Prometeja, torej predzgodbe Osmega potnika. V prvem delu smo dobili več vprašanj kot odgovorov. So alieni biološko orožje superiorne življenjske vrste? Počemu so nam Inženirji namenili obstoj? In zakaj nas želijo stvarniki zdaj uni­či­ti? Bosta arheologinja Elizabeta in android David našla pojasnila na njihovem domačem svetu, kamor sta se odpravila v tujski ladji? Film bo sicer sledil novi ekipi plovila Covenant, ki očitno ravno tako najde dotični planet. Večina potnikov bo najbrž rabila kot sveža zaloga gostiteljev za popolno preobrazbo kseno­morfov. Pošasti bo zato mnogo več, vseh razlag pa tudi ta film ne bo prinesel, kajti Ridley Scott na­črtuje trilogijo. Ob koncu bomo najbrž le izvedeli, od kod so se vzeli zajebani kislinokrvni zobatci, in kakšno kozmično vlogo pri vsem tem imamo ljudje.

Superjabolčna konvencija objavljeno: Joker 280
november 2016