Revija Joker - Gamescom 2016 - glasnik časa

ČLANKI
stranka » članki » raport » Gamescom 2016 - glasnik časa
...
Če bi bil Sneti običajen obiskovalec največjega evropskega igrosmenja v Kölnu, bi bil nad obiljem praktično preizkusljivih špilov otroško očaran – sploh če bi v Porenje med 17. in 21. avgustom dopotoval prvič. Ker pa je v Nemčiji stara stranka po novinarski dolžnosti, pod bliščem in truščem vidi obete sprememb.

Kot navdušencu nad videoigrami mi je v veselje opazovati krivuljo Gamescomove rasti. Odkar je prireditev leta 2009 prevzela štafeto od leipziškega Games Conventiona, katerega vzhodna lokacija se je izkazala za pretirano oddaljeno od centrov tehnološkega dogajanja, je rast stalna. Z 245.000 obiskovalcev so zlezli na letošnjih 345 tisoč, s 485 razstavljavcev na 877 in s 120.000 kvadratnih metrov razstavnega prostora na 193 tisoč. Ilustrativno rečeno je to toliko kot devet Gospodarskih razstavišč. Segway pride kar prav.

Slike iz Kelmorajna postajajo utečene in leto za letom enake, spreminjajo se le ksihti gomazeče rulje in tematika gromozanskih postrov, ki visijo spod stropa. Med tednom je še znosno, čeprav za udobje okrog sebe potrebuješ force field. Za vikend pa spričo nepopisne gužve vžge le še buldožerska taktika – glavo dol, komolce ven in rini proti kraju, kamor si namenjen. Le na otročiče pazi, kajti dogodek je tudi družinski.

Orenk je torej poskočila količina romarjev, kar priča o priljubljenosti elektronske zabave v Germaniji in širše. V praksi jo pokaže avgustovska podoba četrtega največjega mesta v Nemčiji, kajti tedaj se špili v Kölnu postavijo ob bok kölschu, klobasam in kolonjski. Povsod so, od velikih oglasov ob cestah in na podzemni do prizorišča Gamescoma, sejmišča Koelnmesse. Otvoritve se udeležijo tudi politični velmožje, vključno z županjo, saj je prireditev za mesto jako pomembna. Stotisoči napolnijo hotele, hostle, zasebne sobe, gostilne, turistične znamenitosti, kot je diablovska katedrala ... Morda celo dvanajstnadstropno Pascho, največje kurbišče v Evropi. Specialna ponudba za geeke: Alyx Vance strip show, Lara & Chun-Li lesbo experience, dominatrix dungeon with Bayonetta, Duke does D.Va. Če še ni, pa še bo!

Na oblačenju v najljubše like sicer ni poudarka, imajo pa taki strici in tete lastno zatočišče, 'cosplay village'. Od tam odhajajo na raide širom prizorišča, kjer se bojujejo kakor tale starwarsnika, se nastavljajo fotoaparatom ter švicajo v baržunu in raševini. Vonj mora biti po nekaj urah res žmohtno omamen. Prodajalski štanti pa za konkretne solde nudijo uradno akcijskofigurično robo, kakršna osmisli dnevno sobo slehernega tr00 geeka.

Sanjaš o tem, da bi si lahko priljubljeni avto v igri ogledal od zunaj in od znotraj samo s premikanjem glave, na katero je posajena VR-čelada? In da bi se nato med dirkanjem svobodno oziral naokoli? To omogoča že Project CARS, vendar zna biti Driveclub VR na PS4 s šlemom playstation VR aplikacija, ki bo zaradi lahkotnosti prepričala bolj nedeljske dirkače. Žal bo igra okrnjena glede grafike, vremena in števila nasprotnikov.

Prinesi stol in hladno pivo
Če tega džumbusa še ne bi izkusil, bi vsekakor neverjetno strmel v nepregledno mno­ži­co mladeži in stareži, ki potrpežljivo čakata na vstopnice ter se mirno razpore­jata v črevaste vrste pred razstavnimi prostori. Ljudje v nekaterih primerih čakajo po več ur, da preizkusijo pričakovani špil ali celo zgolj uzrejo propagandni filmček iz njega. Za razliko od Electronic Entertainment Expa je namreč Gamescom poleg za profesionalce odprt za splošno publiko. Vsi prisotni so bili letos v luči terorističnih napadov na staro celino delež­ni temeljitih pregledov osebne prtljage in pogledov na policijske kombije ter može postave s šmajserji, zato je šlo vse skupaj še nekoliko bolj počasi. A prislovično hladnokrvna švabska raja se ni vznemirjala, temveč je izvlekla 3DS ali mobilnik, čvekala, se dobrovoljno nasmejala, srebnila ječmenovo vodico in čas je šel mimo. Za sprostitev je itak lahko zavila na kakšno obstransko dogajanje – BMXarsko tekmovanje, posedanje na peščeni plaži, ogledovanje ali sodelovanje v vasici za cosplayerje, območje za družine, razdelek za stare raču­nal­ni­ke in konzole, glasbeniški oder, štante s fanovsko robo, območje za avtograme, ločeni predel za poslovneže, kjer novinarji preživimo največ časa … Vse seveda po germansko organizirano, umirjeno in čisto. Tako se dela. 

Če hočeš Star Citizen igrati, kot se spodobi, pljuneš cekine za nindža PC in dvodelni joystiški sistem. Lahko pa se usmeriš v prijaznejše vode in nabaviš 3DS, na katerem je teklo več naslovov, na primer Mario Party: Star Rush in Dragon Quest VII. A ni se moč znebiti občutka, da je mašinca v zatonu.

Nagrada za domislek sejma gre 'nosulus riftu', promocijskemu nanosniku za South Park: Fractured but Whole, ki je med igranjem izpuščal ostudne prdčevske vonje. Naprave žal ne bo v prosti prodaji. Šit u rit, pa tako smo si želeli testa smellblasterja!

No, vseeno je poudarek na gnetenju v prostornih halah, ki se tresejo od zvočniškega bobnenja in so nepopisno segrete od teles ter premnogih mašin, ki poganjajo sanje. Predbožični čas, ko gre v promet največ iger in vsega, kar je z njimi povezano, se je že začel, zato so bile na ogled in otip postavljene orjaške kandidatke za dedkomrazne uspešnice. Rulj je mrežno nažigal naslednji Battlefield in naslednji Call of Duty, trajbal žogo v PESu (20)17, preizkušal Final Fantasy XV, sekljal vikinge v For Honor, rešetal v Gears of War 4 in Mafiji 3, se mlatil v Tekkenu 7, sprožal na koš v NBA 2K17, zbiral monstrumčiče v Pokemon Sun, drkal ducate neodvisnic, ki si hočejo odškrniti lasten kos pogače … Če si imel v mislih tri prihajajoče igre, je bilo veliko možnosti, da boš deležen vsaj dveh.

Troje osrednjih naprav za navidezno resničnost – Oculus rift, HTC vive in playstation VR – se dalje trudi podkuriti interes splošne publike. Iz tega zornega kota je razumljivo, da to počno zlasti z enostavnimi igričkami, vendar na dolgi rok s tem področju delajo medvedjo uslugo. Itak je roba v tej generaciji predraga, preveč neudobna in premalo intuitivna za vobčo rabo. Še največ šans za širok uspeh ima PSVR.

Namesto najave novega Need for Speeda je EA vročico okrog svojih špilov dvigal s konkretnostmi o novem modusu battle station v Star Wars: Battlefrontu. Najprej se bodo uporniška plovila v vesolju (končno) borila za zvezdni rušilec. Druga faza se bo odvila peš v Zvezdi smrti, nakar bodo morali uporniki srednjo razstreliti, kar jim bo med drugim skušal preprečiti Vader v TIE advancedu. The geek factor is strong with this one.

Gamescom 2016 - glasnik časa objavljeno: Joker 278
september 2016

poglavja članka:

Uvod

Hudournik podrobnosti