Revija Joker - E3 2016: ranjena beštija

ČLANKI
stranka » članki » raport » E3 2016: ranjena beštija
...
Med 14. in 16. junijem, točno ob izidu prejšnjega Jokerja, se je odvil letoš­nji osrednji sejem videoigerne bran­že, Electronic Entertainment Expo. Sneti se na glavo vrže med bombas­tične špile, prenovljeno strojno op­re­mo in nakokane silebritije.

E3 je nastal iz ponosa in nuje. Skozi celotna osemdeseta, ko je industrija iger rastla po konopljino, so bile igrice na velikih sejmih računalništva in elektronike prisotne kot obrobnost, kot kuriozitetna fusnota za čudake. 'Resni računalničarji' so jih stalno delegirali v ozadje, manjvredne hale in kleti, česar so imeli ameriški igralski velmožje naposled dovolj. Leta 1994 so ustanovili združenje IDSA (Interactive Digital Software Association), ki pod imenom ESA še vedno deluje. Leto pozneje se je na sejmišču Los Ange­les Convention Center od 11. do 13. maja že prigodil prvi Electronic Entertainment Expo z noro udeležbo blizu petdeset tisoč. Cifra na ravni današnjih je tolikanj bolj impresivna, če vemo, da niso navalili ljudje z ulice, marveč tisti z dokazili sodelovanja v industriji – avtorji, založnikarji, novinarji, trgovci. Isto pravilo velja še zmerom, dasi je precej ohlapno.

Los Angeles Convention Center se vsako leto odene v barve najbolj pričakovanih iger oziroma hardvera in tako okrancljan pričaka naval poklicnih članov industrije. So pa letos prvič doslej vzporedno z glavnim sejmom organizirali manjši dogodek za plebs, E3 Live. Drugod v LAju so lahko tako neposvečeni preizkušali taiste igrice in pripravice.

Tisto je bil čas Raymana na Atarijevem jaguarju, za katerega so pokazali celo VR-vizir (kasneje je ideja propadla kot mariborska univerzijada), poligonske grafike s teksturami, ki so danes videti kot drek na palici, Nintendovega megažura, na katerem je žgolel popularni Seal, licenčnih iger (Batman Forever! Judge Dredd!) in velikanskih napovedi. Sega je prihod svojega naslednjega sistema, saturna, zakoličila za september s ceno 399 dolarjev, nakar je Sony izvirni playstation oznanil z naslednjo znamenito cifro: "299." Bitka je bila dobljena, še preden se je začela. V zakotju prvega E3ja pa je model po imenu John Wayne Bobbitt podpisoval DVDje pornografskega filma Uncut. Ironija? To je taisti tipček, ki je zaslovel, ker mu je baba med spanjem odrezala joystick, nakar so mu ga prišili nazaj tako uspešno, da je lahko kavsal na traku.

V playstationovi obetavni ekskluzivi Horizon Zero se bomo kot rusolasa lovka / lokostrelka Aloy trudili preživeti v divjinskem svetu, polnem krvoločnih robotov. Napadali jih bomo tako neposredno kot tiholazno, grafično impresivni špil pa bo umeščen v odprt svet. Žal so naslov prestavili na februar.

E3 2016: ranjena beštija objavljeno: Joker 276
julij 2016