Revija Joker - Die Wiener Hochphantasie

ČLANKI
stranka » članki » raport » Die Wiener Hochphantasie
Die Wiener Hochphantasie
...
Harley Quinn kupuje Batmanove stripe, Star-Lord sedi na železnem prestolu, trojček stormtrooperjev brezizrazno motri rožnatolasko z mačjimi ušesi in Deadpool preizkuša japonsko fukobjemblazino. LordFebo pa žveči vinršnicl. Kaj je to?

Geekovski festival z veliko začetnico je naposled prišel tudi v našo bivšo prestolnico Dunaj. Čez vikend 21. in 22. novemb­ra sta ga organizirala Messe Wien in veliki ameriški sejmar ReedPop, ki ima v porteflju ducat takih kon­­vencij širom sveta. Dogodek se je zato odvil v so­dobnem in zračnem glavnem mestnem razstavišču in na najvišjem nivoju. Obiskovalci so dobili celo posre­­čeno revijico s piflarskimi zanimivostmi, med­tem ko so sedmo silo častili z neomejeno koli­či­no piva, hrenovk in kazjeric. Superherojsko! Stojnice so se šibile pod zbirateljskimi artefakti in objemalnimi blazinami, dočim je petnajst tisoč malih in velikih otrok, med katerimi je bilo nemalo simpatič­nih šem, pričakal skoraj zaresen TIE advanced. Comic Con, kot se zagre!

Poznana kalifornijska cosplayerka LeeAnn Vamp je bila častna gostja in imela celo lastno predavanje. A prsata suhica ni true, kajti njeno šemljenje je profesionalno in ji obleke izdelujejo drugi.

Media Markt je bil eden od pokroviteljev sejma. Množice je privabljal s Samsungovo navidezno resničnostjo gearVR. Igralo se je Temple Run VR.

S Comic Cona ne moreš oditi praznih rok. Na žalost pa so cene raje evro višje kot nižje napram štacunam. To se mi ne zdi pošteno do navdušencev.

Če nič ne kupiš, si puščoba
Lahko si nabavil 800-evrski kip orkovskega King Hulka, še zapakirane superjunačke iz leta 1973, poslednji Funcov bobble head in perverzne japonske kipce v vseh položajih. Stojnice in vitrine so se šibile pod zbirateljskimi artefakti, plišem, majicami in popularnimi naskakovalnimi blazinami, dakimakura­mi. Oboževalci dežele naprednih sekretov so kupovali tokijske sladkarije, totoraste ruzake in oblekice francoskih pomočnic. Steampunkerjem je stregel bižuterijsko-orožarski štant, pomenljivo imenovan TrollArt. Media Markt je z bodypaintanimi Pajkoženami vabil k demonstracijam Samsungovih naočnikov gearVR in 3D printerja za devetsto evrov. Ker ima rad nemško govoreče dežele, je imel Nintendo lasten paviljon za nabijanje Xenoblada in dizajniranje stopenj z Mario Makerjem. Od igričarskih znancev je bil prisoten še Ubisoft z dvema ašašin­ka­ma in veliko streljanja v Rainbow Six: Siege. 
Na enem štantu so imeli čuda Minecraftovih igračk in na drugem sablje vseh dolžin ter kalib­rov. Naprodaj so bile skladovnice mang in ame­riških grafičnih romanov, aber ausschließlich im Deutsch. Dvoje uličic je bilo namenjenih neodvisnim stripopiscem in neuveljavljenim artistom, ki so iskali pozornost in kakšen evro. Presenetljiv je bil čisto pravi tetovažni salon, kjer si si podlaket na licu mesta doživljenjsko ozaljšal z Bruslijem ali Samanto Fox. Nadalje so se predstavili številni geekovski krožki, od Österreichische Tolkiengesellschaft do SailorMoonGermany. Naj­bolj so medse vabili LARPovci, tisti, ki se poistovetijo s svojim likom in se nato po hostah mlatijo z bojnimi kladivi iz lateksa. Nekaj malega je bilo takisto namizništva, dasi bistveno manj, kot bi priča­ko­val, saj so v Avstriji tako kot v Nemčiji družabne igra sila priljubljene. 

Prireditev je odlična za vse neodvisnike in samozaložnike, da se predstavijo javnosti. Če so dobri, zaslužijo od prodaje, pa še kakšen založnik jih zapazi.

Vrsta za slikanje na železnem prestolu je bila precejšnja, red pa je delal beli hodec. Toda če si Star-Lord, imaš prednost.

Nintendo se igričarskih prireditev ne udeležuje, takihle shodov pa. Okoli štanta je bila velika množica, saj Xenoblade seka. Dobesedno.

Joški, joški, joški. To je glavni atribut v skupnosti znane Kane in njenih kolegic. Sploh ni pomembno, v kaj se napravijo, važno, da je dekolte za kozarce odlagati.

Ubisoft je bil eden od dveh gejmerskih založnikov na sejmu. Imel je igralni paviljon s Sindikatom in Obleganjem ter tole fotografsko kuliso.

Sejmarsko šemarjenje
Prireditev je bila, kot ji pritiče, prežeta s cos­playem vseh spolov in starosti. Odete družinice niso bile nič nenavadnega, niti ne izzivajoče oprave. Da ne bi prišlo do nespodobnosti, je organizator na maškare apeliral "Remember, naked is not a cos­tume!", na civile pa "Cosplay is not consent!" Kot pritiče mestu visoke kulture, zabeleženih izgredov ni bilo. Največ naroda se je kajpakda preobrazilo v člane Marvelove­ga in DCjevega panteona, toda kot vselej praktično ni bilo nezastopanega področja. Zombiji, Bio­shock, One Piece, Mario, Dalek, Fall­out, godci iz moseisleyjske kantine, LoL-karakterji, vesoljski marinec … Pa debela Lara, Disneyjeve princeske in Deadpool, zamaskiran v Elzo. Nekdo se je celo preoblekel v protagonista iz Journey. Le Martin Krpan je manjkal. 
Najboljši cosplayerji so svoje rokodelske in igralske veščine seveda pomerili na odru. Veličastne, doma izdelane kostume, zvečine iz animejev in Blizzardovih svetov, je bilo res veselje gledati. Na koncu je slavil Transformer, ki je svojo 20-kilsko dejansko delujočo in ozvočeno strukturo razvijal več tisoč ur! Predstavilo se je tudi par 'profesionalcev', recimo hotnici LeeAnn Vamp v že večkrat videni Freddyjevi preobleki in Kana, ki je joške tradicionalno stlačila v dve številki premajhno rož­na­to oblekico s plišastimi ušeski.

Ein Auto, ein Computer, kein Mann! Hoffa žal ni bilo, čeprav bi lahko podpisoval upokojenske 5-evrske avtograme. Kitta so drugače pripeljali za hec, ne zaradi nove serije.

Blaž Berlec, ki je slavil na slovenski konvenciji NMN, je bil na Dunaju tretji. V kostum Borga je šlo 50 ur kombiniranja vezic, cevi in tiskanih vezij z opravo za gorsko kolesarjenje.

Deadpoolov je bilo nenavadno veliko. Eden celo kot french maid!

Poleg masovne plastike je moč dobiti tudi unikatne kipce od zanesenjaš­kih umetnikov. Stanejo par stotakov in baje je povpraševanje precejšnje.

Na tovrstne dogodke pridejo vse generacije. Nemalo je bilo opravljenih družin, kakršna je tale druščina. Tamalim mora biti carsko, da imajo fotra Wolverina.

Blišča sandieške in njujorške prireditve tod seveda ni bilo in čutilo se je, da je konvencija udejanjena prvič. TV-mreže tipa HBO in Netflix so se pojavile, filmski studiji pa ne. Zato niso zavrteli nobenega ekskluzivnega napovednika. Niti od Suicide Squad ne, dasi­rav­no je bila konvencija v znamenju Jokerja. Der Clownprinz namreč letos obhaja 75 let svojega burkaštva. Pogrešal sem prav tako Lego, ki ima sicer na Dunaju kar dva lastna butika, in Sony ter Microsoft. Medtem ko se celo na londonskem Comic Conu prikaže vrsta poznanih frisov, smo se morali tukajšnji obiskovalci zadovoljiti z Gusom iz Breaking Bad, Cve­tličnim vitezom iz Game of Thrones in Madame Vastro iz Doctor Whoja. Ampak najbrž je to celo ko­ris­tilo pristnosti in je bilo bolj prizemljeno, kot če bi se naokoli sprehajala Ben Affleck in George Martin. Sicer pa, kaj sta onadva proti razstavljenemu Kittu, avtu naše mladosti. Bil je čisto taprav in še vedno je imel Hoffov odor!
Skratka, smenj je bil zelo živ, zelo pisan in zelo domišljav. In čisto malo slovenski, kajti kranjščine je bilo slišati na več koncih. Še svoj štant smo imeli, saj je robo prodajal naš Fiction Island. Tostranalpski Borg se je na maškaradi celo uvrstil na tretje mesto, zapazil pa sem še najmanj par iz falloutskega bunkerja, dva parna punksa in gospodično Quinzel. Prihodnji festival, ki bo menda dvakrat večji, je že zacahnan za 19. in 20. november. Ni več izgovorov, da sta najbližja Comic Cona v teže dosegljivem Dortmundu in v dragem Londonu. Primojdunaj, da vkup s privlačnim gostiteljskim mestom obisk iz vsega srca priporočam!

Elza je ljubljenka punčk. Ampak ob tejle in njeni prijateljici so se hoteli slikati tudi fotri.

Poleg ostalih društev ima Avstrija tudi lasten Krieg der Sterne krožek. Nekateri člani so že v penziji, a imajo zato toliko več časa za svoj hobi.

Takile kipci japonskih šolark stanejo 35 evrov. Dobiti jih je moč v vseh pozah in nivojih spodobnosti. Vsak otaku mora imeti na polici vsaj enega.

Tale robot se sestavi in razstavi, spušča zvoke in meglo ter bliska. Ni čudno, da je zmagal. Nagrada: sodelovanje na svetovnem cosplayu v Chicagu.

Sličice tegale umetnika so res posrečene. Upam, da jih je moč prebrati.

Die Wiener Hochphantasie objavljeno: Joker 269
december 2015