Revija Joker - V butike za geeke

ČLANKI
stranka » članki » raport » V butike za geeke
...
Domišljubemu in zvez­do­oke­mu FeboLordu se milo stori, ko na tujem obiskuje za fan­tastiko specializirane štacune. A tudi na našem jih je nekaj. Četudi ne dosegajo imenit­nosti in pest­rosti inozemskih, so omembe in obiska vredne.

Sončna svetloba zna boleti, premikanje nog je napor in za povrh je izlet med ljudi pravi izziv za dru­žabne veščine. Vse poti itak vodijo v Azeroth, futr in superjunaške majice pa se naroča nalinijsko. Takšno je bilo svoj­čas mnenje o geekih, ki naj bi se zavoljo socialne anksioznosti, barbapapastega stasa ali picastega obraza najraje zadrževali v svojih piflarskih votlinah. Toda dandanes je geekavost stanje razsvetljenega duha, ne odvratnega telesa. Potrebuje pa ta usmerjenost redne obroke izbrane duhovne hrane, ki ni vselej na dosegu roke. Slovenija žal v tem oziru ni baš napredna. Večina naroda zviška gleda na videoigrice, stripe, igrače in kar je še take robe. Če poznaš grški panteon, si razgledan svetov­ljan, če znaš na izust povedati prava imena Avengerjev, je skrajni čas, da odrasteš. Zato slovenski geeki delikatese praviloma kupujemo prek neta iz inozemstva, kjer ponudba sega onkraj domišljije, 
Toda kakor je fino videti nago babo v živo, se pogovarjati z ljudmi čez mizo ali špilati fuzbal brcajoče, ne pritiskajoče, ima tudi obisk zaresne trgovine svojevrsten čar. Tam izdelke vidiš, jih otipaš in kramljaš s podobno mislečimi. Če imaš srečo, ti je prodajalec celo v pomoč. Zato je pozdrava vredno, da kljub kranjski topodročni tugi ipak obstaja par specializiranih štacunic, ki vsaj do neke mere strežejo potrebam slovenskih sladokuscev. Zvečine jih vodijo iskreni navdušenci brez stremenja k bogatiji, kar se splača podpreti. Precej bolj kot velike trgovce, ki najraje furajo podpasne prijeme in uničujejo tržišče.

V butike za geeke objavljeno: Joker 267
oktober 2015