Revija Joker - E3: ko zažarita luč in uč

ČLANKI
stranka » članki » raport » E3: ko zažarita luč in uč
...
... tedaj je nekaj fuč. Je to želja po dobrih starih časih? Občutek za zmernost? Pros­ti čas v naslednjih letih? Vse našteto in še kaj se izgubi v vrtincu barv, trušča in jebozovnih hostes sejma Electronic Entertainment Expo v Los Angelesu. Sneti si nadene očala z najnovejšo tehnologijo prepoznavanja bulšita in plane v gnečo.

Svoj prvi E3, osrednji svetovni sejem video­iger, sem obiskal koncem devetdesetih. Primojdunaj, da je bil tedanji šov v osnovi sličen današnjemu. Veliki zasloni, hrum od povsod, rekviziti v slogu skejterskih ramp in športnih avtov, babe z letaki, žurnalisti, štacunarji, naključni obiskovalci, ki so karto za dogodek, ki ni odprt splošni javnosti, pridobili s trditvami, da delajo za revijo Figov list ... Zamenjaš playstation 1 za playstation 4 in dobiš približno enako sliko. 
Ki pa je oddajana drugače. Njega dni si vzdušje ob­ču­til skozi poročila v revijah in redke posnetke, med njimi tistega, ki smo ga nekoč objavili na natlačenki. Če si hotel spremljati kako tiskovno konferenco, si moral zanjo imeti povabilo, ki jih niso talali vsenaokrog. In marsikdo se je sekiral, ker TV-mreže niso povohale ne 'igric', ne E3ja. Zdaj, leta 2014, sedeš pred raču­nal­niški ekran, poklikaš YouTube ali enega od stotin drugih virov in konferencam prisostvuješ v živo ter v HD. Za najnovejšo igro izveš v isti sekundi kot profesionalci na licu mesta.
Nato je čas za občudovanje, pljuvanje in prerekanje na Twitterju, Facebooku in forumih. Splet je s tem postal vodnjak, iz katerega črpajo tako avtorji kot založniki, kjer za to zadolžene osebe prečesavajo mnenja z vseh krajev. Dvoma ni: E3 2014 je bil bolj kot kadarkoli povezan z globalno odjemalsko skupnostjo.

V Unchartedu 4 za PS4 bo Nathan Drake prekinil upokojitev in šel po svetu iskat gusarski zaklad. Mar bi kliknil Piratebay! Projekt vodita Neil Druckmann in Bruce Straley, najbolj zaslužna za Last of Us. Upamo, da to ne pomeni manka humorja.

E3: ko zažarita luč in uč objavljeno: Joker 251
junij 2014