Revija Joker - IFA 2013

ČLANKI
stranka » članki » raport » IFA 2013
...
Berlinsko razstavišče je spet predstavilo najnovejša dognanja zabavnih in drugih hiš­nih elek­troaparatur. Iz blis­kajočih se televizorskih, umirjenih belotehniških in krošnjarskih ože­malniških hal telegrafsko poroča LordFebo.

Od 6. do 11. septembra se je zgodila berlinska IFA, razstava uporabniš­ke elektronike z najdaljšo tradicijo. Dogodek s polnim imenom In­ter­na­tionale Funkausstellung (Mednarodna razstava radiev) so namreč spočeli že leta 1924, radijskim sprejemnikom pa so se kmalu pridru­žili televizorji, magnetni trakovi in sčasoma ostala domača tehnika. Dandanes je na tej prireditvi, ki je za razliko od sličnega CESa v Las Vegasu odprta za vsakogar, moč videti praktično sleherno reč, ki je na škrate elektrone in je namenjena osebni oziroma hišni uporabi.
Čeprav so televizorji in računalniki vseh oblik često najbolj izpostavljeni, so veliki zasloni, mobilniki, tablice ter PCji le delček celotne ponudbe tega velesejma. Tu so še kamere in fotoaparati, zvočniki in slušalke, avtoakustika in navigacijske naprave, pripomočki za osebno higieno in telovadbo, igrače in avtomobili, daleč največ pa je kuhinjske robe. Za proizvajalce bele tehnike, od Siemensa in Boscha prek Samsunga do Gorenja, je IFA najpomembnejši smenj, zato so njihovi paviljoni gromozanski. Kot ostale branže tudi ti izdelovalci z visokoletečimi tehnologijami tipa turbo­clean, easywash in hyperfreeze predstavljajo vrhunce tehnoloških in oblikovalskih rešitev na področju hladilnikov, pralnih strojev in štedilnikov. Iz leta v leto postajajo te komponente bolj 'pametne', bodisi kar se tiče porabe energije, bodisi komunikacije z uporabnikom. Ni daleč dan, ko bosta omreženost in barvni prikazovalnik postala privzet element sleherne.

Na Ifi so sklenili most Velenje – Osaka, kajti Gorenje in Panasonic sta podpisala strateško partnerstvo zlasti za evropski trg. Kot je povedal slovenski šef Franjo Bobinac, bosta podjetji odslej vodili skupni razvoj določenih platform. Japanci so v na­šo fabriko pri tem investirali deset milijonov evrov.

Še več kot velikih škatel je na štantih malih gospodinjskih aparatov, kot so kavomati, likalniki, opekači, mikserji in mikrovalovke. Večina te robe je dobesedno krošnjarske, vendar se v ta segment ravno tako vriva predpona smart. Po robotiziranih, z mobilnikom nadzorljivih sesalnikih smo tokrat videli Philipsov omreženi kuhalnik, ki črpa recepte s spleta, s fonom povezljivo osebno tehtnico in čuda aplikacij, ki rabijo kot svetovalni podaljški take in onake naprave. Recimo videopomagalnik, kako si zabriti obrazno dlačevje po najnovejših modnih smernicah.
Čedalje zanimivejša sta CES in IFA za avtomobilsko industrijo, kajti štirikolesniki takisto postajajo omre­že­ni in s tem del našega digitalnega vsakdana. To je razlog, da je imel letos otvoritveni govor gospod Alan Mulally, Fordov generalni direktor. Skozi futurističen vpogled v termin 'connected car' je predstavil enoprostorski koncept S-max, ki bo omogočal komunikacijo med avtomobili, vse vrste aplikacij, oblačne storitve in sredinski zaslon, sposoben izrisovanja dvojne slike - ene za šoferja, druge za sopotnika. A tako o pametnih gospodinjstvih kot o priključenih avtomobilih kanimo pisati v eni prihodnjih številk. Zato poglejmo nam bližja področja.

Čeprav so bili prisotni vsi veliki igralci, računal­niš­ko področje ni predstavilo mastnih naslovov vrednih trendov. Še najbolj zanimive so bile velikanske, 20-palčne table, kakršna je tale od Lenova, pa še ena od Panasonica. Gre za nov razred PCjev ali samo za eksperiment in iskanje pozornosti?

IFA 2013 objavljeno: Joker 242
september 2013