Revija Joker - Gamescom 2013

ČLANKI
stranka » članki » raport » Gamescom 2013
...
Kar je jeseni za mus­li­mana Meka, je avgusta za pravovernega evropskega ig­ralca Köln. Hadž v staro­dav­no mesto ob Renu vodi čez tisoč kilometrov Avstrije in krepkega dela Nem­čije, da si ves zase­dęn in naveličan. A potem si nagrajen s klobasami eksotičnih okusov, valkirskimi dečvami in bliščem Gamescoma, največ­jega šova za igre, kamor se zgr­ne­jo stotisoči. Mednje se ponovno pomeša Sneti.

Pa so šli. Kakih trideset slovenskih duš je v organizaciji turistične agencije zjutraj 21. avgusta sedlo na avtobus in krenilo v Kelmorajn, kot se glasi staro slovensko ime za Köln. Kljub dolgi vožnji in še daljšim čakanjem v vrstah za ogled najljubših špilov - do večigralske seanse v Battlefieldu 4 nisi prišel prej kot v dveh urah in pol - so bili vtisi pozitivni.
Eden od potnikov je povedal: "Zadeva bi lahko bila brez problema za kak dan daljša, da bi bili na sejmu tri dni namesto dveh. Prireditev je bila glede na nepopisno gužvo zelo dobro organizirana (brošure z zemljevidom Kölna in sejma). Sam nameravam iti tudi naslednje leto, ko bom s seboj vzel kak prenosen stolček, ker so bile vrste pri nekaterih razstavljalcih ogromne. Sem mnenja, da bi vsak ljubitelj iger ta sejem moral obiskati vsaj enkrat." Njegov kamerad pa je menil: "Všeč mi je bilo vzdušje in organizacija prireditve, na splošno me nič ni pustilo razočaranega. Dobil sem nekaj loota, kar je bilo super. Bila je odlična izkušnja, ki jo bom, če bo le mogoče, drugo leto ponovil."

Potem ko v vrsti čakaš uro, dve ali celo več, za kakih deset minut sedeš pred težko pričakovani špil in se v večigralski seansi na velikem LANu pomeriš z naključneži. Taki so bili CoD: Ghosts, Battlefield 4, Assassin 4 …

Da, Gamescom zaznamujejo dolge vrste pri razstavnih prostorih posameznih založnikov, kjer gmajna kampira, igra karte, se zabava z mobilijami, čveka in tvita. Tako skuša kar najbolj prijetno preživeti čas, nujen, da med brati preizkusi novo Fifo, Call of Duty, Assassin's Creed, Gran Turismo in kar je še največjih naslovov igralske jeseni. Ne more pa vsak priti povsod! Pri nakupu kart ni omejitev, toda kdor hoče preizkusiti odraslejše igre, si mora okrog zapestja oviti trak. Barve trakov ustrezajo tistim, ki jih na škatlicah uporablja nemško cenzorsko telo USK (Unterhaltungssoftware Selbstkontrolle, 'Samonadzor zabavnega programja'). K špilom, ki imajo oznako 18 let in več, na primer Wolfenstein: The New Order, te pripustijo le, če imaš rdeč trak. Modri zadostuje za naslove, primerne za največ 16 let, zeleni pa za 12. Če traku nimaš sploh, te imajo za mladiča, primernega za Disney Infinity. Švabi se ne hecajo, tam je red!

Sejmišče Koelmesse je elegantno dostopno tako z avtom (zaradi gneče tega ne priporočam) kot z busom in najboljšo opcijo, tramvajem. Prej kot prideš, prej melješ, in zna se zgoditi, da za nekaj časa zmanjka kart.

Gneča gnečissima. Prireditve se je udeležilo 340.000 ljudi, 65 tisoč več kot lani. Zgnetli so se na enako površino, 140.000 kvadratnih metrov, ki je bila nekoliko bolje razdeljena. Razstavljalcev je bilo 635 iz 40 dežel.

Gamescom 2013 objavljeno: Joker 242
september 2013