Revija Joker - Z miško k mrličem

ČLANKI
stranka » članki » igrovje - tematski članki » Z miško k mrličem
...
Sneti je v The Walking Dead na malih zaslonih prisostvoval strahu, zameram, razčrevesnjenjem in odgrizu lastne roke - a tudi toplini, zaščitništvu ter pogumu. Slično izkušnjo doživi v prvi epizodi istoimenske serije iger.

Televizijsko serijo Živi mrtveci pri nas suče Pop in jo oglašuje na slonjih plakatih, zato s prepoznavnostjo pod Alpami ni­ma težav. Kaj šele tam zunaj, v smeri za­hajajočega sonca, kjer ljudje berejo tu­di istoimenske stripalbume, na katerih nizika temelji. Mreža AMC je z njo zabeležila visoko gledanost, saj si je finale pred kratkim končane druge sezone ogledalo kar devet milijonov ljudi. 
Sliši se nenavadno za izdelek z zombijsko tematiko, saj so vstali mrtvaki še bolj izcuzani od teroristov. Celo v Pesem ognja in ledu so se vtihotapili, nesramneži! A kleč je v pristopu, saj Walking Dead ne beleži serijskega uničevanja kadavrov, niti se ne bavi z medicinskimi vprašanji in supermutanti. Nekega dne začno naokoli iznenada laziti zombaklji tiste klasične podrsavajoče sorte, mi pa spremljamo neoku­že­ne, ki se presrani, lačni in razcapani združujejo v ohlapne skupine, da bi preživeli. Določeni se razumejo, drugi ne in ravno iz dramskega obravnavanja teh odnosov izvira osrednja privlačnost nadaljevanke. Tudi liki so zanimivi, saj imamo policista, ki sta bila nekoč kot brata, žensko, ki se znajde med njima, modrega starca, flegmatičnega kmetavza in še marsikoga. Ne škodi, da je akcija, ko do nje pride, orenk kr­va­va na dokaj realističen način, vandrajoča trupelca pa resnično ogabna. Našemljeni statisti so daleč od ce­nenosti in navdušijo s svojim trohnečim mesom ter izraženo slo po žrtju.

Z miško k mrličem objavljeno: Joker 226
maj 2012