Revija Joker - Soba zabave

ČLANKI
...
Ko Sneti stoji v Microsoftovi navidezni igralnici Game Room za PC in xbox 360, obkrozen z ducati starodavnih avtomatov in dnevnosobnih spilčcičcev, pozabi na vse. Celo na to, da je njegova denarnica pri kupovanju utrpela take poskodbe kot neprevidno parkiran modul v Lunar Landerju.

Priznam. Sem retro frik in včerajšnjik iger se mi zdi marsikdaj bolj dražeč kot sedanjost ter prihodnost. Če bi se dalo, bi imel v prebivališču veliko sobo s starimi ra­ču­nal­niki, konzolami in avtomati. Ter z izvotljenim fliperjem Addams Family, v katerem bi spal. Enostavno trpim ob tem, da zastor pada na toliko dobrih, zanimivih, originalnih špilov. Zato rad po­že­nem emulator ali iz predala vzamem star sistem in se prepustim čaru dni, ko smo bili mlajši, bolj svobodni ter z manj erektilne disfunkcije. (A sem to rekel naglas?) Pri tem je hecno, kako možgani delujejo. Če recimo včitam Eye of the Beholder, prav čutim svojo staro najstniško čumnato brez okna, voham sendvič s šunko na mizi ob amigi in slišim Whitesnake z gramofona, ki sem jih predvajal za glasbeno spremljavo. Ni boljšega kot Whitesnake s šunko.

Dokler ena bomba ne eksplodira, kar se zgodi na tleh ali sovražniku, ne moreš odvreči naslednje, hkratni maksimum pa sta dve. To pomeni, da granat ne moreš spamati.

Seveda nisem edini. Dosti nas je, ki imamo na grbi več kot tri križe in smo gor rasli z osembitnimi hišnimi mlinčki, kot sta bila spectrum in C-64, ranimi konzolami in osebnimi računalniki ter z avtomati, kot so Space Invaders, Pac-Man, Outrun ... Zdaj smo v zrelejših letih s stalnimi dohodki in močnimi mašinami, toda na deviške igralske dni imamo lepe spomine. Uro največ­krat zavrtimo nazaj z emulatorji in romi, ki jih je splet poln, ter s programi, kot je DosBox, ki omogočajo laufanje starih naslovov za pece v modernih Winsih. Ali s kupovanjem zgubanih hitov na GoG.com, nabavljanjem ploščkovnih kompilacij za abake (Taito Legends! Namco Museum!) in privoščevanjem starin, s katerimi obilujeta Playstation Store ter Xbox Live Arcade. V ta cvetoči retro trg pa je ravnokar vstopil še veliki Microsoft, ki je 24. marca spletno lansiral Game Room za PC in xbox 360.

Soba zabave objavljeno: Joker 201
april 2010