Revija Joker - Sredi morja nova vihra

ČLANKI
stranka » članki » igrovje - tematski članki » Sredi morja nova vihra
...
Telltale Games je tokrat ulovil zares veliko ribo! Navi jo poplakne s skodelo lahkega groga. Veseli se, da se obetajo še štiri po­dobnega kalibra.

Po prelomu tisočletja, ko je ule­tel Escape from Monkey Is­land, je bilo glede opičje sage dol­gih devet let tako obupno tiho, da se je sli­šalo brenčanje vsakega komarja. Pustolovščine kot zvrst so doživele neprijeten zatik, sploh pri LucasArts. Dokončno se je nebo zmračilo leta 2004, ko so veljaki prekinili delo na igri Sam & Max: Freelance Police, čeprav je razvoj lepo napredoval. Lucasove pustolovske ere je bilo s tem konec, razvijalci, kolikor jih je pri LucasArts sploh še ostalo, pa se s tem niso strinjali. Glavnina moštva Freelance Police je tako pobrala šila in kopita ter ustanovila neodvisno kovačnico Telltale Games. Ta po začetnem tipanju ni le vzorno poustvarila nore briljantnosti Sama in Maxa, ampak tudi edina uspešno zajahala epizodno trženje avantur. Ron Gilbert, najbolj zaslužni očak Opičjih otokov, je bil že v devetdesetih mnenja, da bo treba pustolovščine in marketing razvijati v novo smer. V tedanjih razmerah so se mu po glavi podile ideje, da bi krajše špile v nadaljevanjih odjemalcem pošiljali na disketah po pošti. Svojo vizijo je delno usmeril v izdelavo malih iger za otroke, saj trg še ni bil zrel za igrarsko epizodnost.


Kamnite skulpture so del obsežne, zvite uganke. Spet pride do izraza impro­vizacija, med drugim s kolutom sira in rokokojskim cvetličnim lončkom.

Danes je drugače in Telltale nas redno ter zanesljivo zalaga s svežimi avanturističnimi zalogaji. In to ne diletantskimi, na hitro spacanimi ogrizki, kakor se rado prim­eri pri drugih optimistih. Kvaliteta je konstistentno visoka, poleg tega so v svojem iskanju materiala po­kazali dober nos in veliko srce. Ampak po serijah St­rong Bad's Cool Game for Attractive People ter Wa­llace and Gromit's Grand Adventures je letos junija počilo kot že dolgo ne. Ne le, da so se Lucasi spametovali in se odločili za prebarvanje kultne Skrivnosti Opičjega otoka, marveč je Telltale odkupil pravice in najavil petdelno serijo Tales of Monkey Island!

Sredi morja nova vihra objavljeno: Joker 193
avgust 2009