Revija Joker - Doujinski spomeniki #2: Hikware

ČLANKI
stranka » članki » igrovje - tematski članki » Doujinski spomeniki #2: Hikware
...
Potem ko je Sneti junija pohvalil riževo čudovitost Cave Story, nadaljuje serijo člankov o tako imenovanih doujin softih, japonskih avtorjih neodvisnih iger. Na vrsti je Hikware.

Obnovimo pomnilnik. Izraz 'doujin' (dodžin) v splošnem pomeni skupino ljudi, ki ljubiteljsko delajo na nečem, 'doujin soft' pa avtorje garažnih, neodvisnih špilov. Nekateri od teh svoje umotvore prodajajo, drugi so pak srečni že, če med zen meditacijo lovijo dobre vibracije ljudekov z vsega sveta, ki so jim s svojimi zastonjskimi izdelki polepšali življenja.
Mednje sodi tudi Japonec po imenu Hikoza T. Okubo. Tako kot Daisuke Amaja, knez, ki je ustvaril Doukotsu Monogatari (Cave Story), svoje igre kuje na lastno pest ... tako kot on jih svetu daje na voljo na spletni strani (na DVDju najdete Warning Fo­r­ever, Ray-Hound in še kaj) ... in je enako skrivnosten o svoji personi. Čeprav bi se moral zaradi zas­lug med hojo po Tokiu bleščati kot velika flaška za sa­ke, oblita s fluorescentno zeleno, je anonimen kot milijoni drugih sušijedcev. Nisem zasledil niti, da bi se vsaj občasno javljal po forumih, tako kot se Daisuke.

Ray-Hound: zanimiva ideja, simpatična izvedba, taktič­nost in zahteva po 0,0 EUR naredijo jako fino strelščino.

Ampak dobro, če se ne mara izpostavljati, se pač ne mara. Zaradi tega ga ne gre imeti manj rad, vsaj če si ljubitelj staromodnih, od zgoraj ali strani gledanih vesoljskih streljank (shoot'em upov). Model namreč izdeluje jako kakovostne reči te baže, za katere potem ne računa niti groša. Ne le, da je denarnica tako bolj polna za ovsene rezine, manjše je ljubosumje na lastnike konzol, ki zadnje čase na spletnih servisih do­živ­ljajo bum šutemapov. Xbox 360 ima Ikarugo, Mutant Storm Empires in Geometry Wars; še bolj navdušuje PS3 s Super Stardustom HD, Everyday Shooterjem, Blast Factorjem ter Nucleusom; celo wii se je pridružil zabavi s Star Soldierjem R in Gyrostarrom. A pecejeva Sila je močna in njen pomembni del so ravno izdelki Hikoze T. Okuba, ki jih v svet spravlja pod blagovno znamko Hikware. Tipček ima pač ideje, ob katerih bi se lahko zamislili mnogi večji razvijalci.

Doujinski spomeniki #2: Hikware objavljeno: Joker 181
avgust 2008