Revija Joker - Limanice za zvezdookega igralca

ČLANKI
stranka » članki » igrovje - tematski članki » Limanice za zvezdookega igralca
...
Case se za potrebe nakupovanja posebnih izdaj iger zapufa čez vse meje. A ni mu mar, saj ga v temni noči, ko lista po ličnih knjigicah in se pred ogledalom šemi s prstani in raznoraznimi obeski, obdaja sij zbirateljske vzvišenosti.

Dolgoletni čitalci in čite farbovitega magazina veste, da v njem do produktov naše industrije od vsega začetka gojimo kritičen, da ne rečem zajeban odnos. Zenovska razmišljanja o tem, da dandanes izdajanje iger v najboljšem primeru stagnira, v najslabšem pa tone v drek samovšečne brezbrižnosti, so vam bržkone domača. V preteklosti nismo bili mili niti do visokih cen, ki se glede na igralnost mnogih izcedkov zdijo orenk nategunske, zaradi radikalnih idej na tem področju ("Čisto prav, da jim sem pa tja kdo kaj spizdi", pomnite?) pa so nas nerazumniki obtoževali celo španovije s pirati.

Običajna verzija Gearov ni poceni, zbirateljska še manj. A slaboritni pločevinasti škatulji in trdoplatničasti slikoviti knjižici se težko upreš.


No, z roko v roki z omenjenima se v pisanem svetu iger šeta vsaj še ena problematika, nad katero se igralci usajamo manj, kot bi se mogli. Zdi se nam pač, da okoli tega nima smisla izgubljati živcev, saj tako je in bo. Gre za standardizacijo embalaž, za nevpadljive dvd-škatulje kot zamenjavo ličnih kartonskih konfekcij, ki so bile do preloma tisočletja de facto kontejnerji izletov v digitalne svetove. A tisti pravi škandal se je zgodil na področju otipljive vsebine teh škatel: čez noč so neznanokam izginile dobrote in bonbončki, ki smo jih včasih ob odpiranju lepenkastih behemotov jemali za samoumevne. Zdaj dobiš natlačenko s špilom in suhoparen, največkrat črno-bel priročnik z osnovnimi navodili, ki ga največkrat še povohaš ne. To je to.

Je torej romantika bridki konec storila? Tako kaže. Ali pač? Za dodatno vsotico tolarjev, pardon, evrov se lahko namreč moderni igrar prikrade do posebnih izdaj iger, ki nudijo več kot običajne?

Kljub opevani 'limitiranosti' je večino specialnih šatulj moč nabaviti še dolgo po izidu. No, pri Halu 3 bo nemara drugače. Prednaročite!

Limanice za zvezdookega igralca objavljeno: Joker 164
marec 2007