Revija Joker - Dragotina G. Rabežljivosti

ČLANKI
stranka » članki » igrovje - tematski članki » Dragotina G. Rabežljivosti
Dragotina G. Rabežljivosti
...
Sneti razloži dosežke, zanimivo zadevščino, ki jo beležijo igre za xbox 360 in ki bi lahko našla pot tudi v Visto. Čeprav najbrž ne bo.

Vsi štirje med vami, ki berete opise špilov za 360ico, čeprav si te bele zen mašince ne lastite, ste nemara opazili, da stalno omenjamo dosežke oziroma, v izvirniku, achievemente. Na prvi zadeg zrkla je izraz hecen in / ali skrivnosten, a gre za precej genialno Microsoftovo pogruntavščino. Dosežki namreč igralcu povedo, kako daleč je (po mnenju avtorjev) prigural v igri oziroma kako jo zares mojstruje.
Sistem deluje takole. Vsaka igra, ki izide za xbox 360, v sebi nosi lestvico dosežkov oziroma achievementov, kot so jih določili ustvarjalci. Praviloma jih imajo komercialne po 1000, enostavnejše z Live Arcade pa po 200. Demo verzije ačivmentov nimajo. Z igranjem odklepaš dosežke, ki so vredni različno število špilavčevih točk oziroma 'gamerpoints', označenih s črko G v krožcu. Vzemimo za primer pecejašem znano 2006 FIFA World Cup. Zmaga na tekmovanju za svetovni pokal je vredna 250 gamerpointov; uspešno kvalificiranje ti prinese 150 točk; stres Nemčije iz gat ti da 50 pik; če opraviš vse izzive v načinu global challenge, pa dobiš 500 Gjev. V Oblivionu je končanje osrednje štorije vredno 110 pik, vsake cehovske (bojevnik, tat ...) po 50, doseg posameznih činov (defender, warder, protector ...) po 10. In tako dalje.

Logo, ki požene kri po žilah fanom retro špilov. So pa te igre s točkami G (a ha ha ... khm) skope.

Vendar to ni edini način, kako zbirati točke. Rockstarjev Table Tennis ti na primer izroči 60 točk, če se v puščavništvu zadržiš za več kot deset ur, medtem ko ti Chromehounds servira 20 pik, ko neko ogrodje uporabiš več kot dvestokrat. Nadalje famozne Gje fašeš za odkrivanje skrivnosti (Condemned), upload in ogled posnetkov (Burnout Revenge), preživetje minute brez streljanja (Geometry Wars), avtomobilsko zbirateljstvo (Project Gotham 3), nalinijsko vztrajnost (Battlefield 2) ... Za Small Arms, nekakšne Smash Brothers Melee za Live Arcade, načrtujejo celo prvi virusni dosežek - takega, ki bo sprva obstajal le pri avtorju, nakar se bo širil v xboxe, katerih lastniki bodo igro kupili. Možnosti, kako si prislužiti špilopike, je toliko, kolikor je bogata domišljija ustvarjalcev.

Dragotina G. Rabežljivosti objavljeno: Joker 158
september 2006