Revija Joker - Indiea Koromandija

ČLANKI
stranka » članki » igrovje - tematski članki » Indiea Koromandija
Indiea Koromandija
...
Ste od franšiznih špilovnih nadaljevanj plešasti? Vam ploha kopiraj / prilepi streljank povzroča migreno? Aggressor, Sneti, Luni, Navi, Case in Yohan skrbijo za zdravje z razkrivanjem neodvisne produkcije.

Zadnje čase že kar praviloma jadikujemo nad (ne)originalnostjo špilov in strahopetnostjo založnikov, ki denarce jako uspešno držijo stran od česarkoli inovativnega. Toda neodvisna scena - razvijalci, ki niso pod okriljem velikih založnikov - je takoj za vogalom, le opaziti jo je treba. V to svrho si za uho vrežite www.gametunnel.com, najobsežnejšo stran z recenzijami tovrstnih iger. Na prvi pogled je videti, da so vse eni sami kloni Arkanoida in Tetrisa. A za to pasmo špilov je pač značilno, da veliko avtorjev iz čisto denarnih razlogov najprej začne ziheraško in šele nato, ko dojamejo, da iz tega ne bo nič, izpljunejo zanimivejše reči. Velja torej, da je treba tudi tu bisere tipa Gish iskati med goro šodra. Posebej ker nižja cena zavede, čeravno petnajsta inkarnacija Galaxiana ni nujno vredna dvajsetih dolarjev, kar je tipična cena. Velja napotek, da preglejte demo verzije, ki jih take igre skorajda obvezno prispevajo, preden stisnete knof za plačljiv dolpoteg (redko najdemo škatelne verzije).
Za vtis, kaj lahko pričakujete, smo kremasti pregledali spisek najboljših lanskih 'indie' - skrajšano od independent - iger. Aja, ne bojte se pobrskati po ploščku za njih predstavitvenimi inačicami. Ga nikoli ne vtaknete, ker si gigabajtne demote EAjevih uspešnic že prej potegnete z neta? Morda bi bilo pametno, da to storitezdaj.

Indiea Koromandija objavljeno: Joker 153
april 2006