Revija Joker - Grenka črna kava

ČLANKI
stranka » članki » igrovje - tematski članki » Grenka črna kava
...
Igre so od nekdaj dojenček na nakovalu politikov v lovu za volilnimi točkami, senzacionalističnih medijev in neznalčkov vobče. Ob zdrahi okrog seksualnega elementa v San Andreasu se Sneti ozre po neumnostih, ki si jih vsi slednji tako radi privoščijo.

Enajsterica let mineva od dneva, ko je demokratski senator Joe Lieberman (http://lieberman.senate.gov) iz zvezne države Connecticut čezlužnemu parlamentu predlagal, naj se nekaj stori glede vse bolj očitnega, tedaj vsakomur dostopnega nasilja v video- ter računalniških igrah. Lieberman, sicer najbolj znan kot demokratski kandidat za podpredsednika v letu 2000, je zahteval ustanovitev vladnega odbora, ki naj bi, če industrija za to ne bi v letu dni poskrbela sama, začel pregledovati in označevati igre glede na količino nasilja, golote ter nasploh neprimernosti za otroške duše. Drugače povedano, če igre ne bi v kratkem samoiniciativno dobile podobnih oznak, kakršne je Hollywood udejanjil 1968, bi jih uveljavila vlada. Leta 1994 so bili namreč špili grafično že tako napredni, da so možgane ščegetali neprimerno bolj od onih kockastih iz osemdesetih. Napredek

Druga kaplja čez rob je bil Mortal Kombat s svojim simpatičnim obravnavanjem kirurštva.
predstavitve je bil z zmogljivimi novimi konzolami in vse boljšimi računali očiten, sodu pa sta izbila dno dva naslova. Prvi je bil srhljivka Night Trap (1992), v izvirniku spisana za davno prosluli sistem sega CD. Vsebina je bila taka, da se je pet deklet odpravilo na počitnice v hišo, po kateri so vampirji razpostavili kup kamer in pasti. Igral si kot član organizacije za lov na krvosese, ki je prodrl v njihov sistem. Na ta način je lahko skozi kamere spremljal dogajanje v osmerici sob in sprožal pasti tako, da so lovile dolgozobeže namesto punčar. Čista beda, kakopak, ampak Night Trap se je v zgodovino zapisal s tem, da je bil prvi špil, ki je uporabljal posnetke FMV (full-motion video) z živimi igralci. Zadeva je bila v primerjavi z raznimi filmskimi grozljivkami nedolžna, saj nekih natančnih posnetkov posilstev ter brizgošpricev krvi ni bilo na spregled. Pravzaprav je bila sama po sebi res slaba verzija, malodane parodija apn slasherjev iz osemdesetih. A vedeti je treba, da je imela vsaka filmska grozljivka že desetletja svojo oznako, za kakšno starost je primerna, medtem ko je lahko Night Trap kupil vsak mulac. Kongres je zlasti spodbodel prizor, ko ena od mladenk pride izpod tuša (nagote ni, saj je lepo zavita v brisačo), nakar jo naskočijo maskirani napadalci. Jah, nasilje nad ženskami je občutljiva tema in logično je, da so se dvignile velmožne glave. Ko je nato 1993 dospel Mortal Kombat s svojim zaščitnoznačnim trganjem hrbtenic ter raznoterimi drugimi zabavnimi usmrtitvami, je šalo vzel senatorski zlodej.

Nočna past je bila igra, ki je prek Luže dvignila sive glave in povzročila označevanje nasilja v igrah.

Uveljavitev ratingov za igre je bila pričakovana in navsezadnje poštena. Kakor smo tedaj tudi v Jokerju pokovsko besneli čez ameriške dušebrižnike, je treba reči, da je imel Lieberman prav. Vsa medijska vsebina pač ne sme biti dostopna sleherniku, ne glede na količino križev na ramenih, saj šele starost in izkušnje prinesejo pravo razumevanje skrajnih, spornih vsebin. Neke sorte omejitve morajo obstajati, sicer bi lahko frocovje že pri sedmih nemoteno zrlo Kill Bill, Salo in Amateur Hairy Anal Adventures starring Transsexuals, Midgets & Horses, kar bi jim pustilo večne posledice in s čimer se bržda ne bi strinjali niti največji svobodomiselneži, ki v takih izdelkih vidijo filozofsko nadgradnjo vsakdanjika. (Pustimo ob strani dejstvo, da lahko v Sloveniji vsakdo, ne glede na starost, uleti v kino gledat kakršnokoli pobijancijo in fukancijo - v najboljšem primeru se ogled 'odsvetuje' - ter v štacuno kupit katerikoli špil, kajti s podalpsko situacijo se kanimo v kratkem člankoidno pozabavati.) In ker so igre sredi devetdesetih postale grafično tako nazorne, da za prepoznavanje dogajanja na zaslonu nisi več potreboval prav dosti domišljije, so se zanje uvedle oznake.

Mulček ima srečo, da ne more kupiti in igrati tako pogrošnih špilov, kot je San Andreas. Razen če mu ga nabavi babuška, nakar toži Rockstar in dobi $. Debilana.

Grenka črna kava objavljeno: Joker 145
avgust 2005