Revija Joker - Na kilavo prvenstvo

ČLANKI
stranka » članki » igrovje - tematski članki » Na kilavo prvenstvo
Na kilavo prvenstvo
...
Včasih smo se pridušali, da bi lahko izdajatelji evropsko prvenstvo v nogometu simulirali v obliki razširitve za obstoječe igre. Zdaj, ko je Sneti tega prijema vnovič deležen v Pro Evo Soccerju 2016, nesrečen ugotovi, da se zarečenega kruha največ poje.

Štiri leta minevajo od zadnjega evropskega žogobrcnega prvenstva na Poljskem in v Ukrajini, ki ga je obeležila dvajsetevrska, sp­letno kupljiva razširitev za tedanjo Fifo. Z njo je bil zadovoljen redkokdo, kajti pristno vzdušje in spodobna količina vsebine nista odtehtala polovi­čarske licence (čudno imenovane nogometaše so ime­le številne države, od Bosne prek Srbije do Izraela in celo gostiteljice Ukrajine!) in tipskih modusov brez vložka domišljije. Zato smo se nekateri že tedaj z nostalgijo spominjali časov, ko smo bili vsakič deležni polnocenovne ali nekoliko cenejše igre, ki se je sceloma posvetila največjemu fuzbalskemu dogodku na stari celini.

V Euru 2008 za PS3 in xbox 360 (inačica za PC je tedaj izvirala s playstationa 2 – kako se časi spreminjajo, ne?) smo recimo so­delovali v nalinijskem modusu battle of the nations, kjer smo svojo državo predstavljali na internetu in zanjo nabirali točke na skupni lestvici, trudili smo se razreševati kočljive situacije iz resničnih tekem, razvijali fuzbalerja skozi reprezentančne nastope in se potegovali za kapetanski položaj. Še štiri leta prej smo dajali skozi kompletne kvalifikacije s prijateljskimi tekmami vred ter sestavljali sanjsko ekipo. In ali se spomniš FIFA: Road to the World Cup 98, kjer je bil prisoten mali nogomet? Sicer smo up­ravičeno jadikovali, da te igre uporabljajo nenadgrajen obstoječi pogon in da so za tisto, kar nudijo, dokaj drage. Vendar se nismo dobro zavedali, da kljub temu prejemamo špile, s katerimi praznujemo Euro in mu izkazujemo čast ter vročico, kakršni si zasluži. Tako pač je – marsičesa ne ceniš, dokler ti ni odvzeto. 

PES 2016 je zelo soliden nogomet, toda dodatek z letošnjim Eurom v Franciji je površen in površinski. Ko Slovenija takole pluži do zmage, je vzdušje le v tvojem srcu.

Še Zavrc jih šiša
In letos nam je odvzeto, kajti francoski Euro 2016 ni deležen ne samostojnega špila, kot ga je bilo pred dvema letoma svetovno prvenstvo v Braziliji (2014 FIFA World Cup Brazil), ne plačljivega dodatka. Dobili smo resda brezplačno razširitev za Pro Evo 2106, ki se samodejno namesti v obliki zaplate, a pri njej še kako velja rek 'kolikor denarja, toliko muzike'. Pos­tavko za Euro moraš najprej sploh opaziti, saj se sramežljivo postavi ob bok ostalim načinom udejst­vo­vanja; po menijski umestitvi sodeč je pomembnejša od njega celo južnoameriška Copa Libertadores. 

Ko Uefino prvenstvo zaženeš, sledi hladen tuš: omogočeno je samo lokalno igranje proti računalniku ali prijateljem, medtem ko spletne inačice ni. Naslednja mrzlota po hrbtu je popolna odsotnost kvalifikacij – tale Euro se začne s štiriindvajsetimi že uvrščenimi reprezentancami. Edina milost je, da jih lahko prosto določiš in tako na turnir popelješ slovensko ekipo. Prijetno si presenečen, ko uvidiš znana imena, dokaj zvesto umeščena na položaje … malo manj pa, ko ti v oči udarita neuradna dresa (kje je novi žarkomodrež?!) in sfaljeni ksihti. Ne terjam, da si je podoben vsak zakotnež, toda Ob­lak in Kampl igrata v več kot solidnih klubih, pa tudi Novakovič ni nek levak. Temu nav­zlic so si fantje bore malo podobni. Vtis amaterizma poudari odsotnost naše himne, ki se ne predvaja niti ob osvojitvi pokala, kar je nezaslišano. Z drugimi, znamenitejšimi repkami je na teh področjih bolje, toda luknje so povsod, od igralcev na čudnih pozicijah, kjer prednjači Anglija, do stalnih kapric z uradnimi dresi, kakor hitro se malce odmaknemo od največjih držav. Popolno licenco ima itak le petnajst od dveh ducatov držav na Euru. Moderji, na pomoč! 
Takisto šepa vzdušje. Parsekundni animirani intro in nekaj logotipno ter barvno usklajenih zaslonov je domala vse, kar Euro loči od ostale vsebine. Nov štadion je le en, zato se tekme odvijajo na vsemogočih prizoriščih, navijanje je standardno, komentar je dobil le trohico svežih fraz in nasploh ni ničesar na ravni karnevalskih plesalk ter radijskih postaj zadnjega World Cupa. Seveda ni treba poudarjati, da opcija evropskega prvenstva ne prinaša sprememb v PESov igralni pogon.

Uradne reprezentance v času pisanja še niso znane, zato so tudi v igri približki, ki pa na splošno kar v redu ustrezajo resničnosti. Žal se ob zelenici ne razburja Katanec.

Kislo francosko vino
Je že res, da se podarjenemu konju ne gleda na zobe. A težava je v tem, kako pišmevu­ho­vs­ko in mimogrede Konami odpravi letošnji Euro in kako malo praznovalnega, obo­že­val­nega vzdušja je v resda zastonjski razširitvi. Četudi bodo s popravki naknadno odpravili slabo stanje na področju dresov in postav, goto­vo ne bomo deležni kvalifikacij, nalinijstva ter oficielne prezentacije z maskotami, kulinariko, filmčki in ostalim, kar bi spadalo zraven. Kaj šele česarkoli prodornega ali nikdar prej videnega. Obstoječi lastniki Pro Eva nad tem morda niti ne bodo presenečeni, toda orenk križem znajo gledati tisti, ki bodo priča­ku­joč žogobrcno ambrozijo nabavili kompleten izdelek  z bese­dami 'UEFA Euro 2016' in Garethom Balom na naslovnici. Deležni pa bodo navadnega PESa z nekam grobo vstav­ljenim evroturnirskim modusom. 

Na kilavo prvenstvo objavljeno: Joker 274
maj 2016