Revija Joker - Atarijev trezor

ČLANKI
stranka » članki » igrovje - tematski članki » Atarijev trezor
...
Atari Vault je digitalno skladišče, v katerem se je znašla stotnija iger in igric izpred desetletij. Sneti preveri, koliko je vredna dinozavrska kompilacija.

Stari Atari je bil znameniti ameriški izdelovalec igralskih sistemov, ki je v sedemdesetih z avtomatom Pong utemeljil digitalno zabavo in jo desetletje kasneje s konzolo 2600 pripeljal v čezlužne domove. Bili so neverjetno uspešni, toda kakor lahko prebereš v analih v Jokerju 260 (Padla velikana) in 192 (Kratka zgodovina špasa), se jim je od višine zvrtelo. Leta 1983 se je zaradi orjaške količine zanikrnega, neprodanega konzolnega softvera in umetno napihnjenih delnic podjetje zrušilo vase in s sabo vzelo dobršen del dotlej cvetočega trga, kar je znano kot 'the great videogame crash'. V Evropi ga na srečo nismo bili deležni. Kar nekaj časa je trajalo, da je v ZDA prišel Nintendo z NESom in Mariom ter opeharjencem povrnil zaupanje v elektronsko zabavo.

Ameriški oglasi so bistveno bolj napadalni od evropskih. Takole so v revijah dvainosemdesetega zagotavljali, da je atari 2600 najboljša konzola, ker ima dva joysticka in predelave z avtomatov.

Atari, katerega ime pomeni situacijo v namizni igri go, je šel po tistem skozi več preoblikovanj. Med drugim v računalniško firmo, osredotočeno na linijo ST. Ko je šel ta biznis cugrund, sta po menjavanju lastnikov od nekdaj kultne znamke ostala samo ime ter logotip. Zdaj sta v lasti bank, priložnostnih vlagateljev in stricev iz ozadja, ki molzejo zapuščino. Denimo z mobilno telovadno aplikacijo Atari Fit, ki kot nagrado pri švicanju streže s starimi igricami, kar je ena bolj trapastih idej v zgodovini branže. Ta­iste ancientne špile so zdaj zbrali v računalniški kompilaciji Atari Vault, ki jo tržijo po Steamu. Naj bodo nostalgiki preč od navdušenja?

Na Crystal Castles me vežejo lepi spomini, saj se je moj prvi opis za Moj mikro tikal spectrumove predelave. V vlogi medvedka pobiraš pike po tleh in se ogibaš nepridipravom. Kar v redu.

"Insert coin!"
Formalnopravno je vrednost za denar nepopis­na, saj v Vaultu najdeš sto iger. Levji delež jih je s konzole atari 2600, osemnajst z avtomata. Med slednjimi izstopajo večnice, kot so Pong, Asteroids in Centipede, ki so presenetljivo dobro prestale zob časa. Tudi sobni sistemčič prispeva nekaj klasik, kot sta Yar's Revenge in Adventure. Oboje so nanizane v uporabnem vmesniku, kjer instantno preveriš ali sp­remeniš komande in preveriš rezultatske lestvice. Na njih se po internetu primerjaš s prijateljčki in z vsem svetom. Izvirna postavka je spletno več­ig­ralstvo za dva, ki dopolni privzetega lokalnega. Za vsako igro posebej lahko postaviš partijo ali iščeš ustvarjene, kjer se povežeš z znancem ali neznancem in igraš, kakor bi bil ob tebi. Nekateri naslovi nudijo neposredno tekmovanje, kot je dirkačina Super Sprint, pri drugih se zapored izmenjavata.
Špili so emulirani perfektno, zvenijo primerno starodavno in tečejo v britvično ostrih visokih ločljivos­tih, pri čemer moč računalnika domala nima vloge, ker je grafično vse tako preprosto. To je bil čas dvoraz­sežnosti z orjaškimi kvadratnimi piksli in živopisanimi barvnimi flehami, občasni 3D pa je tekel v obliki lasno tankih, neonsko žarečih vektorjev na enostavni črnini, ker hardver več ni zmogel. Nadzor je lahko tipkovniški, joypaden ali miškast; slednje je uporabno pri igrah, kot je Missile Command, kjer si jedrske rakete nad mestom v izvirniku klatil s sledilno kroglico, trackballom. Avtomat Super Sprint je sicer imel dva volana, a priklop slednjih bi bil najbrž že pretirano geekovski.

Troje naslovov s sistema 2600 – Adventure, Football in Radar Scope – pokaže neznansko primitivnost tako grafike kot vsebine. Tovrstni špili imajo bolj kot ne samo še muzejsko in nostalgično vrednost, ki jo čislajo udarjenci na prastaro.

Več ni nujno bolje
Kdor ceni zgodovinsko vernost in vzdušje, bo z jed­rom zadovoljen. Težava je v tem, da je Vault polovi­čarski, umetno nabuhnjen in predrag. Prvo se kaže v tem, da ni osrednjega strežnika, ki bi nudil seznam vseh odprtih večigralskih partij, marveč je treba vohati za vsak naslov posebej. Bržda je tudi to razlog, da je spletni multiplayer praktično mrtev. Takisto je moč iz neznanega razloga postavljati strežnike za enoigralske naslove, dočim so vsi špili za atari 2600 brez spletnih lestvic.

Lični meni v ravni črti ločeno naniza avtomatne in konzolne igre v Trezorju. Prve so predstavljene v obliki izvirnih ohišij, druge kot kartonske škatlice. Pri obeh je moč spremeniti mnogo nastavitev.

Nadaljnji problem je v tem, da je med stotnijo naslovov ogromno plev in malo zrn. Zlasti to velja za atari 2600, katerega špili so izredno primitivni, občutno bolj kot tisti za spectrum in C64. Konzola je bila sama po sebi resda deležna boljših titul od brutalno osnovnih Golfa, Basketballa, Swordquesta in slične stelje. Na primer še danes sekajočega Pitfalla in Hera. Vendar takih v kompilaciji ni, saj niso Atarijevi in zanje niso pridobili licence. Tako so še najboljše predelave z avtomatov, od katerih pa so mnoge ironično prisotne v pravi, neprimerno boljši inačici. Lahko bi pridodali vsaj še sistema 5200 in 7200 ter zanimivostne opise, če že ne intervjujev, dokumentarcev ali TV-oglasov. Preveč ogoljeno je vse skupaj, zlasti upoš­te­­vaje ceno 20 evrov. Ta je sploh nabreknjena ob dejstvu, da je moč vse igre brezplač­no pog­nati v emulatorjih oziroma brskalniku (Virtualatari.org), v ozaljšani obliki pa kar na Atari.com/ arcade. Ve levica, kaj dela desnica?
No, najbolj kritični pomislek je širši, krovni. Atari Vault je za Evropejca preprosto manj privlačen kot za Američana. Onkraj Atlantika ti avtomati in konzole masovno izzovejo nostalgična čust­va, v Evropi in zlasti v Sloveniji pa le pri redkih posa­meznikih. To pač ni Sinclair ali Commodore Vault, ki si ju tod želimo neprimerno bolj.

Igre z Atarijevih samostoječih naprav v igralnicah so se zvečine postarale bolje kot sobne. Črnobela dirkačina Super Sprint je bolj tako, zato pa je večna klasika Missile Command, kjer braniš mesto pred nuklearnim dežjem.

Atarijev trezor objavljeno: Joker 274
maj 2016