Revija Joker - Dobra letina 2015

ČLANKI
stranka » članki » igrovje - tematski članki » Dobra letina 2015
...
Kmetič Sneti se s pretežno zadovoljnim pogledom ozre v špajzo, kamor sta mu srborit komandos in klavec monstrumov z avtočkom na daljinsko navozila igrarskih ekopridelkov. Dasiravno si je želel kakega prav posebnega sadeža, je sit kot bona in sekret na štrbunk bo poln kakovostnega gnojila.

Leto, ki nas je zapustilo, ni bilo prelomno. Vrednost področja je sicer nadalje zrasla po pričakovani stopnji okrog osmih odstot­kov in je na dobri poti, da v 2017 preseže vrednost sto milijard evrov. Domala vsi kazalci so pozitivni in botrujejo podatkom, kot so, da se z videoigrami ukvarja 155 milijonov Američanov (o Evropejcih ni zanesljivih tovrstnih številk), da je igričarjeva povprečna starost petintrideset let in da špili kupcem predstavljajo največjo vrednost, pred filmi ter glasbo. Ter da igrajo tudi punce! Noro, vem! Vendar lani ni bilo na spregled novih igralskih sistemov kot tedaj, ko so splovili aktualna PS4 in xbox one. Temu se je še najbolj približalo omejeno ameriško lansiranje nekaj primerkov 'Steamovih mašin', v konzolastično obliko zapakiranih pecejev z lastnim operacijskim sistemom, in prihod tako imenovanega 'new 3DSa'. To je nadgrajen model istoimens­ke­ga Nintendovega ročnega sistema, ki pa ni postregel z ničimer bistvenim, do­čim njegov zmogljivejši drob izkoristi bore malo nas­lovov. Slično med­le so bile obtelevizorske škatlice za streamanje videa in igranje, kot so apple TV, Nvidia shield in playstation TV.

Sandlerjev film Pixels z videoigerno tematiko, kjer odred junakov brani Zemljo pred gamersko navdihnjenimi invaderji, so kritiki spljuvali. Toda s povsem nostalgično-špilavskega gledišča ni bil tako zanikrn.

Marsikoga, tudi nas, je presenetila znova preložena splovitev sistemov za navidezno resničnost. Okrog VRa je že predlani vladala strašanska norija, zlasti ko je Facebook plačal dve milijardi dolarjev za pripojitev znamke oculus rift. Sony pa je tedaj napovedal lastni prikazovalnik za PS4. Lani so se nato pojavile lastovke v slogu naglavnika gear VR, kamor vtakneš mobilnik in vanj bolščiš iz neposredne bližine. A ugledali nismo ničesar prvokategornega: ne rifta, ne sistema HTC vive, ne playstation VRa. Zdaj se z nazivom virtualnoresničnostnega leta kiti 2016. Morda je tudi bolje tako, saj bi posiljevanje z nedodelanim hardverom in mankom vsebine dalo slabo popotnico novi stopnički dojemanja digitalnih onkrajev.

The Witcher 3: Wild Hunt (J263, 90) CD Projekt za PC, PS4 in XBO  --- Witcherjeva fantazijska dimenzija se napaja pri Tolkienu in D&Dju, toda poljski pisatelj Sapkowski in varšavski razvojniki CD Projekt so ji vdihnili niz posebnosti. Izdelali so odprt svet, po katerem se kot belolasi Geralt mečujemo in rešujemo kveste, kot se za tretjeosebni akcijski frp spodobi. A je to le del izkustva. Wild Huntu patino dajejo kompleksna zgodba, miks srednjeveške realnosti in fantazije ter falirani ljudje. Čez vse pa je poveznjena domačna slovanskost. To je NAŠA igra!

Bloodborne (J261, 90) Sony za playstation 4  --- Lovecraftova chthulujska vizija sveta, kjer kruta božanstva širijo norost, je bila v navdih očetu serije Dark Souls Hidetaki Miyazakiju, da je ustvaril to črnikasto remekdelo. Kot lovec na pošasti se potikamo po ukletem mestu in okolici, koljemo ter serijsko umiramo. Pri tem se ne moremo zanašati na blokiranje in čemenje za ščiti, marveč smo nenehno v izmikanju, preusmerjanju, varanju, protinapadanju. Pod krvavo luno, ki se za krike ne zmeni.

MGS V: The Phantom Pain (J266, 90) Konami za PC, PS4 in XBO --- Vojaška ZF-tiholaznica Phantom Pain je ogromen špil presežnikov. MGS prestavi v odprt svet z nešteto pristopi in najbolj dogaja, ko se načrti ne izidejo povsem, kajti tedaj je napetost na višku. V puščavi in džungli gradimo lastno zgodbo, sredi morja pa bazo, ki jo branimo pred živimi vsiljivci. V slast se je sicer prikradla merica grenčice, saj se je oče serije Hideo Kojima s petico poslovil. Druga polovica igre pa deluje malo nedokončano. Toda gola vsebinska naphanost odtehta minuse.

Dobra letina 2015 objavljeno: Joker 270
januar 2016