Revija Joker - Kramp, bakla in oglate kure

ČLANKI
stranka » članki » igrovje - tematski članki » Kramp, bakla in oglate kure
...
Na rudniškem vozičku se Aggressor zapelje skozi šest Minecraftovih let. Ugotovi, da najglobljih jaškov in najvišjih vršacev morda sploh še ni ugledal.

Obdobja igralske zgodovine so se starejšim v zavest vtisnila s podobami različnih ikonskih iger. Rumenopik­čas­ti Pac-Man, neutrudni vodovodar Mario, Doomova dvocevka ... Kaj pa mlajšim? Menili bi, da bo prevladujoča slika aktualne modernosti tista fotorealističnih okolij, a ni tako. Namesto tega se po domišljiji punc in fantov razprostirajo pisana kockasta hribovja, obsijana s svetlobo štirikotnega sonca. Deca ure pred zas­­­loni porablja za boksanje dreves, rejo kvadratas­tih pujsov in bežanje pred zelenimi samomorilskimi po­šastki, creeperji. Ter seveda zlaganje kock v ume­telne konstrukcije, zaradi česar se je tega nas­lova prijelo ime 'virtualne lego kocke'. Govorim kaj­pakda o Minecraftu, fenomenu neodvisniških iger in indus­t­ri­je nasploh.
V opisu pred štirimi leti sem začudeno poudarjal, da ga je že med alfa in beta testiranjem kupilo štiri milijone ljudi. Avtor, Šved Markus 'Notch' Persson, je bil eden prvih, ki je prodajal razvojne izvedenke. Danes je tak pristop splošno razširjen. A to je bila za graditeljski špil šele uvertura. Popularnost je še naprej strmo rasla, tudi zavoljo prenosa na mnoge konzole. Danes stoji pri 71 milijonih prodanih izvodov vseh inačic, s čimer je Minecraft tretji na lestvici vseh časov, za Tetrisom in Wii Sports, ki je bil priložen odlično prodajanemu wiiju. Igrajo ga pretežno mlajši. Predlanskega novembra je Microsoft za poltretjo milijardo dolarjev studio Mojang z igro vred odkupil od Notcha in ima z njo velike načrte. Priljub­ljena je pri streamerjih, ima lastno linijo lego kock in vsakoletno konvencijo MineCon. Kako se je od izida razvila in s čim je uspela zadržati pozornost sicer stereotipno begajoče otročadi?

Poglavitna človeška obraza Minecrafta: levo originalni kreator Markus 'Notch' Persson, desno zdajšnji Jens 'Jeb' Bergensten. Matr, kakšna piflarja. Za najbolj ažurne novice je nadvse koristno spremljati Jensov twitter.

Kramp, bakla in oglate kure objavljeno: Joker 270
januar 2016