Revija Joker - Jaga raziskovalcev

ČLANKI
stranka » članki » igrovje - tematski članki » Jaga raziskovalcev
...
Priljubljena digitalna igra s kartami Hearthstone je dobila tretjo enoigralsko razširitev, League of Explorers. Sneti preveri, če se v artefaktske odprave neustrašnih in prismuknjenih pustolovcev splača vložiti goldinarje.

Uradno sicer ni znano, koliko ljudem od več od tridesetih milijonov, kolikor si jih je naredilo račun v Hearthstone: Heroes of Warcraft, je ta spletna kvartopirščina vsakodnevna sp­remljevalka. A prepričan sem, da se jih v Blizzardov servis vsakodnevno prijavi več milijonov. Če drugega ne, za partijico proti frendom s seznama ali naključnežem, s čimer vsak dan izpolnijo nov igralni cilj in so nagrajeni z virtualnimi zlatniki.

Raziskovalci so murlocom prinesli lepe darove. Med šefi čaka sitni ribakelj, nakar prejmeš sličice, s katerimi so te beštijice znova uporabne.

Malo pa ni niti takih, ki so pripravljeni za podobice vreči prave solde – še zlasti, ko izide nova 'solo adventure'. Doslej smo bili deležni dveh, Curse of Naxxramas ter Blackrock Mountain, in vsaka je v zbirko dodala robo, do katere drugače kot z nakupom ni moč priti. (S tem se ta vrsta dodatkov razlikuje od brezplačnih Goblins vs Gnomes in Grand Tournament, kjer karte dobiš naključno v paketkih.) Če si plačal 18 evrov za vse skupaj ali 6 evrov oziroma 700 zlatnikov za posamična 'krila', ki so se odpirala tedensko, si bil deležen nekaj bistvenih podobic, denimo Sludge Belcherja in Death's Bita v Naxxu ter Emperorja Thaurissana in Grim Patrona v Blackrocku. Mnogi kupčki brez tovrstnih kart sploh ne funkcionirajo, zato resnejši igralci samotarske razširitve privzeto kupijo. Isto velja za League of Explorers, ki ima najmočnejši vpliv med solističnimi odpravami doslej.

League of Explorers je kul razširitev, ki prinaša številne zanimive karte. Gospod Finley zamenja herojevo moč – zamisli si aggro šamana z lovčevimi puščicami. Desni pa da na izbiro tri hude artefakte.

Širom domisljijske oble
Zasnova je prepoznavna: po nakupu se v meniju Solo Adventures pojavi nova postavka s tremi podkategorijami. To so običajni in herojski mimohod šefov ('heroic' pomeni močnejše izvedenke glavarjev) ter po en izziv za vsakega od devetih poklicev. Pri teh dobiš vnaprej pripravljen kupček in na tebi je, da ga izkoristiš za poraz danega župana. Največ slednjih čaka v štirih krilih s po tremi mofoti, ki jih je treba potolči. Ko to storiš z vsemi tremi, dobiš nagrado – nove karte. Tematika je tokrat arheloško-pustolovska, in sicer spremljamo člane Lige raziskovalcev aka Explorer's League, frakcije, ki jo je World of Wacraft uvedel v razširitvi Lich King. Sre­ča­mo njene člane iz WoWa, kot je škratelj Brann Bronzebeard, pa tudi sveže like, na primer gospos­kega avanturista z monoklom Finleyja Mrrggltona in ameriškega butca Rena Jacksona.
Zdrave zgodbe seveda ni, bolj gre za niz zafrkancij in enovrstničnic, ob katerih pa se kot vedno nasmejiš. Da se plačnik ne bi počutil nategnjenega, poglavarji v normalni inačici niso ne prefrigani ne težki. So pa domiselni, začenši z egipčansko nakazo, ki ji je treba suniti palico (“Ooh, a long and shiny rod!” -Reno), da jo narediš ranljivo, do rudnika, od koder je treba uiti v desetih izmenah. Druga pesem so herojske inačice šefov, a zanje dobiš samo lične hrbt­ne strani kart. Skozi vsa štiri krila v normalni verziji si tako dokaj hitro in tudi ob poklicnih izzivih ne zašvicaš. Na ta način imaš kar najhitreje priložnost, da pridobljene karte uporabiš v tekmovalnem več­ig­ralstvu, srži Hearthstona.

Reno Jackson je lik na ozdravitveni karti, ki je metaigro nemudoma zaguncala v novo smer in doprinesla sveže arhetipe. To, tastar!

Ribakove žlehtne oči
Okolje ali meta(game), kot bi temu lahko rekli bolj fensi, se je s prihodom Lige raziskovalcev kar spremenilo. Predrugačili so se številni obstoječi kupčki, kot je zoo, in vnovič so prišli v ospredje nekoliko zapostavljeni poklici, recimo rogue. Skeletni dinozaver Unearthed Raptor, ki kopira efekt death­rattle, je fantastično krepelce v orožarni tega najzahtevnej­še­ga poklica v HSju. Takisto so nastali novi arhetipi. Za to je v največji meri odgovoren sam Reno Jackson, kerlc 4 / 6, ki ti povrne vse zdravje, če imaš v kupčku le še po en primerek sleherne karte. Tako so se žuru pridružili 'highlanderski' decki s samimi različnimi primerki. Na svoj račun so vnovič prišli tudi zobati ribaki murloci, ki v slogu mechov in MTGjevih sliverjev krepijo drug drugega. Paladinova karta 'Anyfin Can Happen' tako oživi se­dem umrlih murlocov, kar rabi kot izvrsten finišer in nadalje širi arzenal svetlobnega vojščaka.
Nenavsezadnje k pestrosti pripomore nova mehanika discover. Ko igraš karto z odkrivalnim učinkom, dobiš na izbiro tri naključne podobice v okviru danega pogoja, recimo take za en kristal ali dva. Vrednost! Čeprav bi si mislili, da bo zaradi tega njegova svetost RNGeezus imela še več vpliva, da bo torej sreča še bolj vplivala na izide, se to ni nič kaj povečalo. Ob tem se je okolje po zaslugi League nekoliko upočasnilo, tako da so agresivni kupčki manj ubijalski in je več prostora za razvoj ter kontrolo. Zaradi tega so se vrnile nekatere zamrle karte, kot je Faceless Manipulator za kopiranje bitij.
Od izida Raziskovalcev naprej je torej Hearthstone bolj privlačen kot kdajkoli – vsaj če vržeš solde na mizo ali prihraniš dosti zlata. Se pa bojim, da bo okolje odslej še nekoliko bolj neprijazno do neplačnikov, ki bi radi opazneje splezali po rangirani lestvici. Denar, sveta vladar.

Jaga raziskovalcev objavljeno: Joker 269
december 2015