Revija Joker - Filmsko fotrski igrici

ČLANKI
stranka » članki » igrovje - tematski članki » Filmsko fotrski igrici
...
Broforce in Tango Fiesta sta to - ljubezenski pismi akcijskemu filmu osemdesetih v elektronsko interaktivni obliki. Sneti lahko zdaj tisto, kar je nekoč gledal na svojem črnobelem teveju EI Niš, praktično preizkusi na moderni igralni napravi.

Pred kakimi tridesetimi leti, ko so carovale natupirane frizure in pajkice, sem kot pravi ameriško-idrijski nindža zelo rad brskal po lokalnih videotekah, kjer sem na odmaknjenih policah zmerom našel kak akcijski dragulj. Tihoma sem se tedaj od­kradel domov, vstavil VHS v pred­vajal­nik in se zazrl v testosteronska pre­­kopicevanja steroidnih mišičnjakov, ki so za svetovni mir žrt­vo­vali sleherno dlačico na prsih. Sovjeti, vietkongovci, teroristi, panksi, obiskovalci iz vesolja - sovragi demokracije in ameriš­kega na­či­na življenja so furali težko svetobolje pod točo krogel, šviganjem no­žičk in pnevmatičnim suvanjem karatejsko izvež­ba­nega udovja Stallona, Sch­war­ze­­ne­ggerja, Norrisa, Willisa, Van Damma, Lund­grena in tovarišev. Bržda sem videl vse, kar se je videti dalo, od Ramba, Commanda in Predatorja prek Die Harda, Lethal Weapona in Robocopa do Bloodsporta, Ro­ckyja, American Ninje, Mi­ssing in Action, Red Scorpiona ter stotinje drugih. Nakar sem o teh zdravo homoerotičnih herojih spisal velik članek v Jokerju 229, ki je nedvomno od­meval vse tja do Ohrida. 
Od tedaj se je krajina akcijskih filmov močno spremenila. V modo so prišle zg­lancane stripovske izgruntavščine, v katerih sicer takisto nastopajo nabil­danci, a gre zvečine za poženščena gobezdala brez testosteronskega žmohta, poltenega smradu in nabreklih ... osebnosti. Pa tudi videoigre niso več take kot nekoč - bolj so kompleksne, ambiciozne in lepe, nič več tako surove, grobe in primalne. Na obeh področjih torej pogre­ša­mo erektilno štimungo in veprski žmoht, ki sta šla pod rušo skupaj s Charlesom Bronsonom, studijsko znamko Canon ter Ocean Softwarom. Na filmskem področju oboje obu­jajo projekti, kot sta Expendables in King Fury. Med špile pa je prav zdaj prispelo dvoje takih, ki sceloma rasteta iz humusa pravomoške filmske glorije VHSa in betamaxa.

Filmsko fotrski igrici objavljeno: Joker 268
november 2015

poglavja članka:

Uvod

Broforce

Tango Fiesta