Revija Joker - 2013 - velika tatvina časa

ČLANKI
stranka » članki » igrovje - tematski članki » 2013 - velika tatvina časa
...
Sneti pred selfieji, bančnimi mahinacijami, davki in fufljo Miley Cyrus vrešče zbeži med teroriste, zombije in čefurje. Toplo mu je pri srcu, ko ga hočejo vsak po svoje pokončati. Pri njih zmerom ve, kaj in kako.

Če se z industrijo iger ne ubadaš redno in intimno, zlahka prezreš, kako velikanska je postala in kako odporna je na pretrese. Po davnem fiasku 1983, ko je sama sebe z nekvaliteto ustrelila v šupak, se je spametovala in praktično le še raste. Pred desetimi leti je bila v svetovnem merilu vredna 18,5 milijarde evrov, pred tremi leti 48 milijard, do leta 2017 naj bi dosegla okroglih 60 milijard. Za primerjavo: proračun Slovenije za 2014 znaša 8,4 evrske milijarde. Ejga, resen gnar je v teh igrcah.
To se je nadvse očitno pokazalo, ko je 17. septembra prispel Grand Theft Auto V. Nasilna in sarkastična akcijada v odprtem svetu je kljub temu, da številnim igralcem dol visi za njeno kritiko Amerike in hočejo predvsem noreti z avti ter streljati, postavila vsakovrstne rekorde. Najprej za najhitreje prodajano igro v štiriindvajsetih urah s 586 milijoni evrov prometa (ok­rog 11 milijonov izvodov), s čimer je presegla Call of Duty: Black Ops 2. Kakor je tudi prav, saj ni pripeta na letni cikel. V treh dneh je nato zaslužila dolarsko milijardo oziroma tri četrt milijarde evrov, v šestih tednih po izidu pa je Rockstar v trgovine razposlal skupaj 29 milijonov kosov. Veliko večino je spravil v promet.

GTA5 so delali tako, da so najprej naredili obširen in naraven svet. Potem so vanj umestili like in na kraju udejanjili misije. Nekoliko več globine ne bi škodilo, a to je tipično za igre v odprtem svetu.

Beyond je prelomen v podajanju štorije, predsta­vit­vi in kakovosti likov. Toda razočara skopa igralna vrednost. 70 evrov za bolj kot ne gledanje pa je visoka cena. A vseeno 'ogled' Beyonda nadvse priporočamo, če si ga le imate možnost kje izposoditi.

Druga najbolje prodajana igra leta 2013 v svetovnem merilu je bil Call of Duty: Ghosts (12,5 milijona), tret­ji Pokemon X/Y (8,3), četrta FIFA 14 (8,2 milijona) in peti Battlefield 4 (5,3 milijona). Sledijo Assassin's Creed IV: Black Flag (4,2), Call of Duty: Black Ops 2 (skoraj toliko), The Last of Us (3,8), Animal Crossing: New Leaf (3,6) in Monster Hunter 4 (3,1). Pri tem niso upoštevani digitalni izvodi na Steamu, PS Storu, Xbox Livu in ostalih neotipljivih tržnicah. O cifrah izdajatelji ne govorijo, niti iger v tej obliki ne prodajajo po zni­ža­nih cenah, da se ne bi zamerili tradicionalnim štacunam. Merilna pagina VGChartz, ki vodi tovrstno statistiko, meni, da fizična prodaja obsega 70 odstotkov skupne.

2013 - velika tatvina časa objavljeno: Joker 246
januar 2014