Revija Joker - Na poskok brez konca in kraja

ČLANKI
stranka » članki » igrovje - tematski članki » Na poskok brez konca in kraja
...
Od jutranjega teka še vedno zadihani Sneti spiše prispevek o endless runnerjih, podzvrsti ploščad­nih iger, v katerih tečeš, skačeš in dirkaš v nes­končnost in ki ne odmeva toliko na sobnih sistemih kot na mobidikih. Ko jih predeluje, spet za­švi­ca, le da tokrat od radosti nad nekaj finimi naslovi.

Ko sem se ondan spravil brisat robo s tablice, ker sem potreboval prostor za neko zajetno reč, sem presenečen ugotovil, da imam na strani s ploščadnimi naslovi več endless runnerjev kot normalnih arkad te sorte. Na vsak Cordy in Rolando sta mi v v pomnilniku drenjala po dva Temple Runa in Jetpack Joyrida.
Ampak veš, kaj? S težkim srcem sem jih brisal, saj sem se navadil, da mi bistveno bolj kakovostno kot 50 odtenkov sive polnijo trenutke praznjenja na veceju. Meni in stotisočem drugih, kajti neskončni tekači so postali velik in nepogrešljiv del tako Applove kot Androidove tržnice. Brez dvoma so na telefonih in tab­­licah bolj priljubljeni od klasičnih ploščadnih arkad.
Tam so povzročili pravo renesanso tega žanra, ki se je za spoznanje prelila tudi na večje naprave. Canabalt je recimo priljubljen na računalnikih. Seveda pa glede popularnosti in številčnosti ni primerjave, kajti neskončne tekače na PCju, PS3 in 3DSu bolj kot ne iščeš z lučjo, dočim se na mobilnikih ne moreš obrniti, ne da bi se vate zaletel vsaj en. Ameriški igralski portal IGN ima recimo ob koncu leta kategorijo nagrad, ki se imenuje 'best mobile platform / endless runner game'. To pove dovolj.

Na poskok brez konca in kraja objavljeno: Joker 241
avgust 2013