Revija Joker - Uvodnjak ob vstopu v EU

ČLANKI
stranka » članki » uvodnjak » Uvodnjak ob vstopu v EU
Uvodnjak ob vstopu v EU
...
David Tomšič

Še parkrat gremo spat in prvo majsko soboto se bomo zbudili v obljubljeni deželi. Nebo se bo instantno zjasnilo in čezse razpelo mavrico, hiše bodo iz medenjakov, avtomobili bodo spuščali milne mehurčke, v parkih bo rasla sladkorna pena in policaji bodo prešerno delili lizike. 
Potem se bomo zbudili čisto zares, se zavoljo mačka od kresovanja kržljavo opotekli do kopalnice, dvakrat mastno pljunili in uvideli, da latrine niso prerasle rožice ter da iz pipe ne teče niti evian, kamoli medica. Tistim, ki se v življenju ne udinjamo kot graničarji, ki bodo z vstopom v Evropsko unijo postali višek delovne sile (kar jim je čisto prav, kajti doslej so se imeli za višjo delovno silo), se življenje ne bo postavilo na glavo. V sosednje države smo že doslej potovali le z osebno izkaznico, valute še ne bomo zamenjali, kaj šele jezika, in naših tovarn ne bodo preplavili Čehi ter Poljaki. Toda spremembe bodo. Majhne, srednje, velike, dobre, manj dobre, v levo in v desno. Malenkostih razlik bo nemalo, zlasti pa jih bomo opazili pri nekaterih cenah. Da se bo večina reči podražila, kot svarijo trgovci, ni nujno res, zakaj oni si s takimi napovedmi zgolj usmerjajo vodo na lastno kolesje, da bi ja čimprej prodali čimveč. Na njihovi strani je namreč bojazen, ker odpiranje mej ne pomeni samo pretoka delovne sile, marveč takisto neovirano pot podjetništva in kapitala. Šibijo se kolena tako štacunam kot uvoznikom. Prve se bojijo prihoda novih trgovskih verig in kupovanja slovenskih potrošnikov na tujem, dočim so še bolj v škripcih distributerji, saj bo lahko  prodajalna nabavila robo kjerkoli, torej tudi od nemškega, francoskega ali magari poljskega razpečevalca, ako bo cena ugodnejša. Odjemalce jim bo konec koncev uspelo obdržati, le pasove bodo morali zategniti in ponuditi take dilerske cene, da se velikim strankam, kot so Big Bang, Mercator, Spar in Bof, ne bo splačalo kupovati drugod.
Na cene artiklov bosta vplivala dva dejavnika: odprava oziroma znižanje carine in sprememba davčne stopnje. Največ odklonov bo zaradi carin. Dasiravno so bile za blago z evropskim poreklom povečini ukinjene že pred leti, jih sedaj sploh ne bo več. Za nameček se bodo znižale tudi dajatve na robo z drugih koncev sveta, vključivši ZDA, Kitajsko, Japonsko in Korejo. Ta novost bo nedvomno vplivala na marsikatero panogo, pri čemer 'naša' ne izostaja. Konzole, torej igralni sistemi, priključljivi na televizor, bodo utrpele odvzem petnajstodstotne carine. Nižja nabavna cena playstationa 2 se bo tako odrazila v izenačenju prodajne postavke z evropsko, kar pomeni deset jurjev cenejšo drkalico. To ni od muh in priljubljenost obtelevizijskih šatuljic se zna posledično dvigniti. Nasvet, da do prvega maja ne hodite v tosortno nabavko, je seveda umeven sam po sebi. (Mimogrede: država ne bo vračala denarja uvoznikom za robo, uvoženo pred majem, zato bo gizmo na marsikateri polici še vedno po stari ceni. Kajpakda ga ignorirajte in se napotite k bolj fleksibilnemu mešetarju.) Na žalost vstop v EU ne pomeni samodejnega prihoda xboxa v Slovenijo, zakaj Microsoft stoji za svojo odločitvijo. Kako bo z dvojko, je preuranjeno govoriti, a glede na mačehovski odnos Microsofta Slovenija in njegovih vazalov do tega področja so obeti slabi.
Če pocenitev konzol pozdravimo z navdušenjem, je dosti slabša vest o spremembi davka na vse nosilce zvoka in slike. Doslej so bili filmi in glasba obdavčeni z DDVjem 8,5%, dočim je za špile državni prašičevec zahteval 20 % cekina. To je v praksi pomenilo, da je bila izobraževalna igra bolj obdavčena od pornjakov. Po novem se bo to izravnalo, vendar ne v dobro igrovja, marveč v minus DVDjev in CDjev. Prav ste prečitali: film in muzika, že tako nepoceni medija, bosta še dražja. Kako je mogoče, da se sodobno telo, kakršna je Evropska unija, ne zaveda posledic take pogoltnosti pri kulturi in umetnosti, nimam pojma. Ironično pri vsem skupaj je, da je bil eden od glavnih predpogojev za sprejem vzhodnoevropskih deželic ravno ureditev zakonodaje na področju avtorstva. Je to kako spoštovanje intelektualne lastnine, da jo najviše obdavčiš in s tem dejavno pripomoreš h kršitvam, po domače piratstvu? In potem si upa Evropski parlament še sprejeti tako imenovano direktivo za uveljavljanje avtorskih pravic, ki naj bi bila mnogo zadrtnejša od dobro znane ameriške. Dokler gre za pregon komercialnih ponarejevalcev blagovnih znamk oblačil in cigaret, garažno žganjekuho 'pristnega' Janeza Pešca ter serijsko štancanje multimedijskih vsebin, je to normalno. Toda gospodinjske racije pri uporabnikih in nadlegovanje najstnikov nekako ne gredo vkup z osnovnimi človečanskimi pravicami. Čudim se, da filmski, igričarski in glasbeni lobiji, namesto da bijejo plat zvona vsled kopiranja, ne gredo k evropskim komisarjem in si izborijo nižje obdavčitve. Samo upamo lahko, da bo del tega ducatja procentov prevzel nase trgovec, ki, verjeli ali ne, na te izdelke nabija celo 70 odstotkov marže. Nemara res ne bi škodilo, če bi se pri nas pojavil kak Virgin ali Mediamarkt. 
 
Dvignjen DDV na avdio-vizualne prenašalce pomeni tudi občutno podražitev pri naročanju le-teh po internetu iz Amerike. Ker dacarji upalijo davek na celotno kupnino s poštnino vred, znajo postati taki heci opazno dražji. Po drugi strani  pa bo naročanje iz članic EU cenejše. Fizične osebe namreč po novem plačujejo davek v državi, kjer je blago kupljeno. Ako bodeste nekaj naročili na angleškem, italijanskem ali nemškem Amazonu, boste VAT (Value Added Tax), IVA (Imposta sur Valore Aggiunto) ali MWS (Mehrwertsteuer) plačali tamkajšnjemu cesarju. Cenejše pri tem bo to, da boste paketič dobili na dom takoj, brez kakršnegakoli dodatnega stroška v obliki posredovalnin, skladiščnin in ostalih poštarsko-carinskih izmišljotin, ki so neredko znesle par jurjev. Poleg tega bodo znotraj nove 'domovine' cenejše poštnine, kar se bo najbolj poznalo na kurirskih servisih tipa DHL in UPS. (Ne, trave iz Amsterdama pač ne boste mogli naročiti, ker skupni trgovinski trg še vedno ne izničuje lokalnih zakonov.)
V svetu računalništva kakih drastičnih cenovnih skokov ali padcev ne gre pričakovati. Odpravljena bo sicer parodstotna carina na zvočnike, kamere, mikrofone in slušalke ter morda, ampak res samo morda, boste za kako komponento plačali kovača manj, ker bo distributer moral spustiti svojo ceno. Vendar tega itak ne boste vedeli. Še največji prihranki se utegnejo zgoditi pri prenosnikih, ki so na Slovenskem znatno dražji od tujine. Če ne bodo naši uradni uvozniki prav hitro manj požrešni in uspešnejši pri pogajanjih, bomo do notebookov prihajali po drugih kanalih. Pri tem naj omenim še eno pomembnost, ki se tiče tako notesnikov kot vse ostale tehnične robe. Razpečevalci so doslej često nudili le leto dni garancije, pri čemer je bila baterija izvzeta. To je bil nateg že sedaj, odslej pa bo jamstvo nedvoumno in nadzorovano: Evropska unija veli najmanj dvoletno garancijo na vse tehnikalije, kar pomeni onegaj kot celoto. Morebiti je to za akumulatorčke res precej pogumno, saj je vzrok za njih pojenjanje bržda nepravilna raba, a kdo smo mi, da bi se bunili? Vsaj enkrat bo mušterija car! Pri tem bi dodal edinole to, da pobožno upam, da se bo raven storitev v naših računalniških prodajalnah dvignila, saj je ta razen redkih izjem - pa še te gredo bolj na rovaš posameznikov kot podjetij - porazna. Prodajalci in serviserji, bodisi v garaži, bodisi na oddelku v veleblagovnici, so prevečkrat nestrokovni, nesposobni in nemotivirani. Tu gre seveda očitek delodajalcem, ki pa se, kar je najhuje, tega zavedajo, a se jim v to ne zdi pomembno investirati. Zatorej na vse vas naslavljam apel: če že vstopamo v sodobno integracijo s sodobno zastavljenimi tržnimi pravili, bodimo še sodobno zajebani potrošniki in se ob slabi postrežbi razjezimo na licu mesta, ne da nato preklinjamo na poti domov, ter širimo tako slabe kot dobre izkušnje.


David Tomšič

Uvodnjak ob vstopu v EU objavljeno: Joker 129
april 2004