Revija Joker - Uvodnjak o (ne)univerzalnih polnilnikih

ČLANKI
stranka » članki » uvodnjak » Uvodnjak o (ne)univerzalnih polnilnikih
Uvodnjak o (ne)univerzalnih polnilnikih
...
David Tomšič

Čitavec v pričujočem besedilu vsakič znova pričakuje kupek življenjskih modrosti, vzgojnoizobraževalnih rekov in najsmešnejših smešnic. Roko na srce, tudi pisavec. Vendar je tokrat čista vsakdanjost, ki me že dlje časa teži, nadomestila globokoumje in obešenjaški humor. Moram jo deliti z vami, hvala za sodelovanje.
Že od nekdaj želimo vse silne domačinske tehnologije imeti še v pomanjšani različici za na pot. Kasetniku je zato sledil hodimož, telefonu mobilnik, računalniku notesnik in playstationu PSP. Vsem tem napravam je poleg priročnosti, žepnosti in prenosljivosti skupen karseda miniaturen vir napajanja, v katerem posledično domuje malo škratov elektronov. Toda mobilnost čez vse! Je že tako, da ipod ne bi bil ipod, če bi bil zaradi baterije dvakrat širši, Sonyjeva prenosna drkalica bi z manj požrešno elektroniko izgubila na zmogljivosti in lastniki najmanjših ter najbolj naphanih mobitelov se prav tako ne bi odpovedali svojim statusnim simbolom, dasiravno so prazni trikrat hitreje od ostalih modelov. A ne bom besedičil o tem, da nas naši nepogrešljivi spremljevalci vse preradi pustijo na cedilu v najbolj neprimernih trenutkih. Negodovanje gre to pot na rovaš koraka po izpraznjenju. Cikam na polnjenje, konkretno kar na polnilnike. Motijo me namreč. No, ne polnilniki sami po sebi, kajti toliko sem razumen, da zaenkrat še ne morem zahtevati brezžičnega napajanja. Na živce mi gredo polnilniki v množini, kar pomeni njih količina. Vsak količkaj tehnološki človek jih poseduje nemalo. V mojem primeru to pomeni enega za kamero, enega za fotoaparat, enega za PSP, enega za brezvrvični razirnik, enega za avtoček na daljinsko, enega za mobilnik, enega za igralni plošček in enega za modrozobo slušalico. Ker imamo pri bajti več mobilnikov, prenosnik, dildo, neprivezan sesalec in občasno še kak DS ter dlančnik, se tega klinčevega polnilčevja nabere res mnogo. S tem je kakopak povezanih kup neprilik, od iskanja pravega po stanovanju prek spotikanja ob vsepovsod napeljano kablovje do ostajanja brez štroma na 'terenu', kjer ponavadi nima nihče ravno onega za tvoj mobidik. Previdneži so zategadelj primorani v nabavko dodatnih žic za v avto ali pisarno. Slična situacija je na potovanjih, kamor praviloma vlačimo večino teh prenosnih zabavnjaških nujnikov. Znaten, nepogrešljiv, a prepogosto pozabljiv del prtljage so zato ravno vsi pripadajoči polnilniki.

Docela praktična pitalica se poraja sama od sebe: jih res potrebujemo toliko? Gvišni odgovor je: ne! Če smo poenotili stenske vtičnice, zakaj ne bi še teh priključkov in izdelali univerzalnih filatorjev, ki bi bili obvezna oprema slehernega gospodinjstva? Kajpak bi morali imeti par vtičev za vzporedno elektrificiranje več aparatusov. Pa naj mi nihče ne jame teoretizirati o različnih voltih in amperih. Za božjo voljo, bavimo se že z nanotehnologijo. Izdelava pametnega transformatorja nikakor ne bi smela biti težava. Resda taki poskusi v obliki tajvanskih vsepolnečih pretvornikov obstajajo, toda ljudje svojih ljubih in zlasti dragih čudežkov tehnike ne zaupamo radi nepreverjeni robi za jurja. To bi moral postati obči in samoumeven industrijski standard. Naj korporacije staknejo glave in to udejanjijo. Potem ne bomo nikoli več iskali polnilnikov po hiši in se sekirali zavoljo utripajočega znakca za baterijo. In še za opremo, ki je pravzaprav ne potrebujemo oziroma jo že imamo, ne bi kar naprej plačevali. Ali še boljša oziroma bolj smela zamisel: a ne bi bilo posrečeno, če bi imeli v zidu še eno sorto štekarjev za manj divjo elektriko? No, ta ideja je oziraje na špekulacijo, da so akumulatorčkom, kakršne poznamo, šteti dnevi, precej utopična. Čez deset let bodo, upam, večino prenosnih napravic poganjale gorivne celice. Ako bodo kurile metanol, z obnavljanjem ne bo težav. Bomo s sabo nosili prisrčnico s šmarnicami, pa bo. Na Dolenjskem še tega ne bo treba, tam ga je zadostna količina že v zraku. Dotlej pa bo bržda naše življenje v prenekaterem vidiku krojil lobi zaslužkarskih izdelovalcev polnilnikov, ki se bo z ništrcem truda in tveganja še nadalje mastil ob milijardnih prodajah mobilnih gizmov.
David Tomšič

Uvodnjak o (ne)univerzalnih polnilnikih objavljeno: Joker 153
april 2006